
Historische ellende in Phnom Penh
Best gek toch? Op ongeveer 1.000km afstand heeft een ramp plaatsgevonden waar inmiddels 80.000 overleden zijn. Dat aantal stijgt dagelijks en hier in Phnom Penh merk je er niets van. De mensen hier hebben al nauwelijks een paar riel, de lokale munteenheid, om aan hun reet te krabben. Dus een inzameling zal er wel niet in zitten.
Engelse kranten vind je buiten Phnom Penh hier niet. En je rond Khao San Road in Bangkok struikelt over de internet cafe's moet je daar in Phnom Penh goed naar zoeken. Tsunami informatie is dus vrij lastig te vinden. Anderzijds zijn we ook gewoon op vakantie en worden we van de beelden niet veel vrolijker.
Naar de Killing Fields en S-21 in Phnom Penh
In Phnom Penh zelf is overigens genoeg ellende te zien. Van 1975 tot en met 1978 was Cambodja namelijk het podium van de grootste genocide sinds de Tweede Wereldoorlog. Het Rode Khmer regime van dictator Pol Pot regeerde met harde hand over Cambodja. "Tegenstanders" werden ondervraagd en gemarteld in gevangenissen door het hele land.
Een van die gevangenissen was S-21. Tot 1976 was S-21 een high school met als naam Tuol Sleng. Nadat de Rode Khmer verslagen is, is S-21 omgebouwd tot Tuol Sleng Genocide Museum waar je kunt zien hoe de Rode Khmer te werk ging. Onze maag keerde zich om bij het zien van de beelden, foto's en erbarmelijke omstandigheden waar gevangenen zich in bevonden. Na een bezoek aan dit museum brachten onze tuk tuk chauffeur ons naar de plek waar het leven van veel gevangenen stopte: The Killing Fields van Choeung Eck. De stilte, de overblijfselen van massagraven en het monument dat opgebouwd uit stapels hoofden van skeletten maakte diepe indruk op ons. Met een misselijk gevoel zaten we in de tuk tuk terug later. Check ook hoe reizigers Berry en Wilma Phnom Penh ervaren hebben.
Wapens met bloed eraan?
De tour die we bij onze tuk tuk chauffeur geboekt hadden was een 'classic tour' waar naast een bezoek aan S-21 en de Killing Fields ook een bezoek aan een shooting range bij zat. Mijn kop stond na alle ellende die ik had gezien niet bepaald naar nog meer zaken die met geweld van doen hadden.
Dat gevoel werd niet veel beter bij het zien van een ren vol magere kalkoenen en geiten bij de shooting range. Ons vermoeden was dat die dieren daar namelijk niet op de Kerst zaten te wachten.
De shooting range had een rijk assortiment aan kogel slurpend spul. Van een handzame Colt 45, een wat stoerdere M-16 tot aan de betere loodpomperij met een M-60, alles was beschikbaar. Zelfs een vlammenwerper kon gebruikt worden zolang er maar betaald werd. Emlyn koos een Colt 45 en een M-16 om mee te schieten op een vel papier in de verte.
Een bezoeker een paar hokjes verderop vond een vel papier niet uitdagend genoeg. Hierdoor werd ons vermoeden over de ren met dieren bevestigd want een geit werd met poten vastgeboden ondersteboven een veld in gesjouwd door wat locals. De benen werden lostgemaakt en de locals maakte zich uit de voeten. En daar waar het dier dacht de vrijheid tegemoet te lopen hoorde we een automatisch wapen naast ons ratelen en steeg de geest van de geit op naar de eeuwige jachtvelden. Erg bruut om te zien, en dan te bedenken dat de kans groot was dat die wapens waren die ditzelfde land tot 1989 verscheurde en zoveel leed hadden veroorzaakt. Tijd om de plaat te poetsen!
Enlightening op de Russian Market
Om een en ander wat lichter te maken zijn we wat gaan shoppen op de Russian Market. Waar we overigens ook geconfronteerd werden met de nalatenschap van Pol Pot's Rode Khmer. Want hoewel de Rode Khmer verjaagd werd in 1979 kwam er pas echt politieke stabiliteit in 1998. Zes jaar geleden pas dus. Tot die tijd is er geen landmijn opgeruimd in dit land en waren er nogal wat van verstopt. Hierdoor ontstaan er nog iedere maand honderden slachtoffers in Cambodja. En die slachtoffers kwamen we tegen bij de ingang van de Russian Market. Gehandicapten met een ontbrekende arm of been of een verminkt gezicht, heel erg heftig om te zien.
Morgen trekken we door naar Angkor Wat, dat het hoogtepunt van deze nu al memorabele trip aan Thailand en Cambodja moet gaan worden. Sjauhau!
- Brother Louis