Backpacken Vietnam
Beleef het schilderachtige Vietnam in deze gave video. Check de beelden van een trektocht door Sapa, fietsen over akkers, roeien over de Mekong en per motor over onontdekte gebieden in Vietnam.
Ja, een visum voor Vietnam is verplicht voor alle toeristen. Je dient het visum geregeld te hebben voordat je aankomt.
Het meest populaire visum is het e-visa. Dit kun je online aanvragen en gebruiken wanneer je Vietnam binnen komt via een luchthaven én bij de meeste grensovergangen.
Zowel het e-visum als een visa on arrival vraag je online aan. Omdat het e-visum de meeste voordelen heeft (geen wachttijden en te gebruiken op luchthavens en bij grensposten) is mijn advies om een e-visum aan te vragen. Dit werkt heel eenvoudig:
Op vertoon van deze print krijg je een officiële visumsticker in je paspoort. Hiermee kun je 30 dagen door Vietnam reizen. Wil je vaker dan 1x Vietnam in en uit of wil je langer dan 30 dagen in Vietnam dan dien je een 3 month en/of multiple entry visa aan te vragen. Die zijn alleen als visum on arrival aan te vragen. Het e-visum is alleen aan te vragen wanneer je maximaal 30 dagen door Vietnam wilt reizen en maar 1 x Vietnam in wilt in die 30 dagen.
Voor reguliere reizigers bestaat het "tourist visa". Dit tourist visa is in een aantal smaken verkrijgbaar:
Het e-visa is alleen verkrijgbaar als 1 maand single entry visum. Wil je het land meerdere keren in en uit binnen een maand, dan zul je een visum on arrival aan moeten vragen. Dat kan weer alleen als je binnen komt via één van de internationale luchthavens.
De makkelijkste manier om een tourist visa voor Vietnam aan te vragen is het e-visa. Dit visum is alleen beschikbaar als 1 maand single entry visum. Je kunt dus maximaal 30 dagen door Vietnam reizen en in die 30 dagen mag je het land 1x binnen komen.
Het e-visum vraag je online aan en ontvang je per email. Je kiest tijdens je aanvraag de grensovergang of luchthaven waar je Vietnam binnen wilt komen. Je neemt het je e-visum mee naar de gekozen grenspost of Vietnamese luchthaven. Op vertoon van je e-visum en je paspoort kom je dan Vietnam in. Je krijgt geen visumsticker in je paspoort bij het gebruik van een e-visum.
Wil je langer dan 30 dagen reizen door Vietnam of wil je vaker dan 1x Vietnam binnen komen dan kun je beter een visum on arrival aanvragen.
Check de speciale grensovergangen-pagina om te zien welke grensovergangen een e-visum accepeteren.
Deze vraag je ook online aan en ontvang je ook per email. Je ontvangt dan een zogenaamde "letter of approval" die je meeneemt naar de luchthaven waar je aan komt. Op vertoon hiervan krijg je een visumsticker in je paspoort.
Let op deze visumvorm is alleen aan te vragen en gebruiken wanneer je per vliegtuig het land binnen komt en dus niet via grenspost over land.
Dit visum is vooral geschikt wanneer je vaker dan 1x Vietnam binnen wilt komen en/of langer dan 30 dagen door Vietnam gaat reizen. Het visum is namelijk beschikbaar als:
Een visum aanvragen kan ook nog altijd via een ambassade. In welk land je dat doet maakt niet uit. Dat kan dus in Nederland, maar net zo goed in België of Thailand. Je laat in dat geval je paspoort achter bij de ambassade en haalt deze een paar dagen later weer op. Je hebt dan bij aankomst al een officiële visumsticker in je paspoort en hoeft niet in de rij te staan.
Wil je op deze manier aan je visum komen dan heb je de keuze uit dezelfde soorten visa als die hierboven genoemd staan.
Kom je via één van de internationale luchthavens Vietnam binnen en maak je om wat voor reden dan ook liever gebruik van een visa on arrival? Vraag dan in deze 4 stappen eenvoudig je visa on arrival aan:
Lees hieronder hoe je op de luchthaven in Vietnam je visumsticker verkrijgt met de visa approval letter .
Wanneer je een visa approval letter ontvangen hebt na een visa on arrival aanvraag krijg je je visumsticker pas op de airport in Vietnam. Neem hiervoor de volgende dingen mee:
Fijne reis!
Wanneer je door meerdere landen in Zuidoost Azië reist kun je onderweg je visum ook laten regelen door een travel agent of via je guesthouse. Deze service vind je op veel populaire plekken zoals Bangkok in Thailand, Phnom Penh en Sihanoukville in Cambodja en Vieng Vieng en Vientianne in Laos.
Je geeft in dat geval je paspoort af bij de travel agent of de receptie van je guesthouse. Iemand regelt dan voor jou de aanvraag bij de ambassade van Vietnam of het consulaat van Vietnam. De prijs hangt af van hoe snel je je paspoort weer terug wilt hebben. Na 1 werkdag is kostbaarder dan na 3 werkdagen.
Vroeger was dit een veelgebruikte optie omdat het veel tijd scheelde ten opzichte van het aangetekend opsturen van je paspoort naar een commerciële visum partij in Nederland of zelfs langs gaan bij de ambassade van Vietnam. Maar met de komst van het e-visum voor Vietnam en het visa on arrival wordt hier steeds minder vaak gebruik van gemaakt.
Het kan voorkomen dat je tijdens het plannen van je reis nog niet precies weet wanneer je VIetnam binnen komt of, omdat je nog geen vliegticket geboekt hebt, weet welke luchthaven je 'point of entry' zal worden.
Dat is niet erg. Een visumaanvraag is doorgaans binnen een paar dagen geregeld wanneer je dit online doet of zelf een ambassade bezoekt in Den Haag of Bangkok bijvoorbeeld.
In de praktijk zijn er nog geen reizigers geweigerd die een andere grensovergang gebruikt hebben dan aangegeven bij hun visumaanvraag. Kortom, wel invullen dus, maar verlaat je Vietnam via een andere grensovergang dan zou dat prima moeten lukken.
Check de speciale pagina met alle grensovergangen van Vietnam met Cambodja, Laos en China.
Deze kun je in Nederland vinden op het volgende adres:
Reis je door meerdere landen in Zuidoost Azië? Kies dan een land hieronder voor land-specifieke visum informatie, of bezoek de Zuidoost Azië visum-pagina.
Beleef het schilderachtige Vietnam in deze gave video. Check de beelden van een trektocht door Sapa, fietsen over akkers, roeien over de Mekong en per motor over onontdekte gebieden in Vietnam.
In een paar stappen je backpack reis naar Vietnam voorbereiden.
Hi ik ben Louis Jansen aka Brother Louis en oprichter van Brotherlouis.nl. Sinds 2003 ga ik jaarlijks backpacken door Zuidoost Azië. Ik vertel je graag meer over wat mij er toe heeft gezet om deze website te starten en wie ik ben.
Voor vragen kun je ook altijd bij me terecht via de contact opties.