Brotherlouis.nl

51111111111Rating 5.00 (1 Vote)

Loy Krathong Festival en het Yi Peng Festival zijn op zich al de moeite waard om voor naar Thailand af te reizen. Vooral het oplaten van de lampionnen van rijstpapier is een echte publiekstrekker. Het zijn dan ook geen twee, twintig of tweehonderd lampionnen die worden opgelaten, maar duizenden tegelijk.

 

Op deze pagina

 

Wat is het Loy Krathong Festival

Krathongs te koop op de night market in Chiang Mai Thailand

"Loy" betekent drijven en "Krathong" is het drijvende mandje dat gemaakt wordt van de stam van een bananenboom en banenenbladeren  De krathong wordt versierd met bloemen, wierrookstokjes, een kaarsje en soms een kleine maaltijd. 

Het kaarsje op de Krathong wordt aangestoken en wanneer het kaarsje brand wordt de Krathong op het water losgelaten. Hierdoor kun je hele rivieren vol met verlichte Krathongs zien.

Dan rest natuurlijk nog de waarom-vraag. Waarom drijven er tijdens Loy Krathong duizenden krathongs op het water? Dat doen de Thai om twee redenen:

  1. Om de watergod te vragen om vergeving voor het vervuilen van het water
  2. Om alle 'bad karma', woede en ergernissen van zich af te zetten

Dus mocht je in een stevige dip zitten, dan is dit echt iets voor jou! Krathongs kun je trouwens langs de straat bij kramen overal kopen tijdens het festival.

 

Wat is het Yi Peng Festival

Lampionnen die opstijgen tijdens Yi Peng Festival in Chiang Mai

De lampionnen oplating is onderdeel van het Yi Peng Festival ookwel bekend als het Lana Festival. Dat is het festival van het licht. Tijdens Yi Peng worden lampionnen opgelaten om het komend jaar te zegenen en de goden te vragen om good karma en geluk.

Lampionnen kun je op straat en in winkels kopen. Het duurt best even voordat de pasta onderin de lampion goed brandt. Wanneer dat het geval is vult de lampion zich met de warmte ervan. Het verdient wat training en timing om de lampion op het juiste moment de lucht in te laten. Laat je deze te vroeg los, dan zit er te weinig warme lucht in en is de kans op 'neerstorten' groot. Ik spreek uit ervaring haha!

 

Festival datum

De festivals worden tegelijkertijd gevierd. Hoewel Yi Peng vooral in het noorden van Thailand in en rond Chiang Mai gevierd wordt, pikken anders steden zoals Bangkok hun graantje mee om toeristen aan te trekken.

Omdat beide festivals gevierd worden op de avond van volle maan, veranderd de datum ieder jaar: 

  • In 2017: 3 november 2017
  • In 2018: 23 november 2018

 

Beste plek om Loy Krathong te vieren

Loy Krathong @ Asiatique The Riverfront - Bangkok

Uitgedoste boten met prachtig verlichte objecten erop kun je op de avond van Loy Krathong over de Chah Phraya river zien varen. Om die reden hotels en guesthouses die langs de rivier staan of uitzicht op de rivier hebben extra prijzig in de week van Loy Krathong. Een populaire plek om de boten goed te kunnen zien is Asiatique The RIverfront. Een open air shopping mall die direct aan de Chao Phraya river ligt. 

 

Loy Krathong @ Fort Phra Sumen (Khao San Road) - Bangkok 

Vlakbij Khao San Road worden bij het Fort Phra Sumen diverse optredens georganiseerd. Traditionele muziek en lokale zangers en zangeressen treden daar op. Het is ook de plek waar je Krathongs kunt kopen en in het water kunt zetten.

 

Loy Krathong @ Lumpini Park - Bangkok

Lumpini Park heeft vier meren. De één wat groter dan de ander. Ook hier kun je Krathongs kopen en te water laten. Verder zijn er plenty eetkramen en optredens de hele avond.

 

Beste plek om Yi Peng vieren

Omdat de lampionnen die opgelaten worden een gevaar vormen voor de luchtvaart en de dalende lampionnen ook schade aan huizen kunnen toebrengen wordt de lampionnen oplating sinds 2015 officieel beperkt tot de regio Chiang Mai.

En hoewel de grote lampionnen oplating maar één keer is, zijn er een aantal avonden achter elkaar veel cerenomies, optochten en optredens. Lampion worden vooral op de volgende plekken opgelaten:

 

Yi Peng Festival @ Mae Jo University

15 kilometer ten noorden van Chiang Mai staat Mae Jo University. Hier vindt een grootse lampionnen oplating plaats. Om deze bij te kunnen wonen heb je tickets nodig. Het aantal kaarten is beperkt tot 1.500. Daarom is het festival vaak al maanden vooraf uitverkocht.

Tickets kun je online kopen vanaf € 70. De verkoop gaat altijd erg snel en daarom ook meestal maanden voor het festival uitverkocht. Er zijn maximaal 1.500 tickets te koop. De oplating zelf is bij de Lanna Dhutanka tempel vlakbij Mae Jo University.

 

Boek ruim vooraf je vervoer en accomodatie

Omdat Loy Krathong en Yi Peng veel locals en toeristen trekt, raken vluchten, treinen, bussen en guesthouses rond de festival datum bomvol. Het is gebruikelijk dat een week voor tot een week na Loy Krathong veel vervoersmiddels en accommodatie daarom uitverkocht is in steden als Chiang Mai, Bangkok en Sukothai.

Vooral in Chiang Mai kan het erg druk worden. Dus wil je bijvoorbeeld twee dagen voor Loy Krathong naar Chiang Mai reizen met de nachttrein? Boekje tickets voor die trein enje guesthouse in Chiang Mai dan minimaal twee maanden vooraf. 

 

Geen vluchten van / naar Chiang Mai tijdens Yi Peng

Omdat er op de avond van het Yi Peng festival duizenden lampionnen worden opgelaten zijn er op die avond geen vluchten van en naar Chiang Mai.

Meer reistips voor Thailand

Deel dit artikel

Rugzak inpakken voor Thailand

Geen idee wat essentieel is om in je rugzak te hebben zitten tijdens het backpacken door Thailand? Hier alvast wat tips. Of lees het artikel en download gratis je inpaklijst.

  • Klamboe
  • Paspoort
  • Vliegticket
  • Teva-slippers
  • Pinpas
 

Download gratis inpaklijst


zoeken