Brotherlouis.nl

51111111111Rating 5.00 (1 Vote)

Loy Krathong Festival en het Yi Peng Festival zijn op zich al de moeite waard om voor naar Thailand af te reizen. Vooral het oplaten van de lampionnen van rijstpapier is een echte publiekstrekker. Het zijn dan ook geen twee, twintig of tweehonder lampionnen die worden opgelaten, maar duizenden tegelijk.

 

Wat is het Loy Krathong Festival

Krathongs te koop op de night market in Chiang Mai Thailand

Tijdens Loy Krathong wordt Boeddha geëerd. "Loy" betekent drijven en "Krathong" is het drijvende mandje dat gemaakt wordt van banenen bladeren op een stuk van stam een bananenplant. Deze wordt versierd met bloemen, wierrookstokjes, een kaarsje en soms een kleine maaltijd. 

Het kaarsje op de Krathong wordt aangestoken en wanneer het kaarsje brand wordt de Krathong op het water losgelaten. Hierdoor kun je hele rivieren vol met verlichte Krathongs zien.

Het idee achter het weg laten drijven van een Krathong is om al je 'bad luck, woede en ergernissen van je af te zetten. Dus mocht je in een stevige dip zitten, dan is dit echt iets voor jou!

 

Wat is het Yi Peng Festival

Lampionnen die opstijgen tijdens Yi Peng Festival in Chiang Mai

De lampionnen oplating is onderdeel van het Yi Peng Festival. Dat is het festival van het licht. Lampionnen kun je op straat en in winkel kopen. Het duurt best even voordat de pasta onderin de lampion goed brandt en de lampion gevuld is met voldoende warmte om deze op te kunnen laten.

 

Wanneer worden beide festival gehouden

De festivals worden tegelijkertijd gevierd. Hoewel Yi Peng vooral in het noorden van Thailand in en rond Chiang Mai gevierd wordt, pikken anders steden zoals Bangkok hun graantje mee om toeristen aan te trekken.

Omdat de datum afhangt van de stand van de maan is het festival ieder jaar op een andere datum. 

  • 2017: 3 november
  • 2018: 23 november 

 

Waar kun je het best Loy Krathong en Yi Peng vieren

Dat hangt er vanaf wat je wilt zien. Ga je voor de lampionnen oplating, dan is Chiang Mai the place to be. Wil je uitbunding verlichte boten en honderden Krathongs op de rivier zien drijven, dan kun je beter naar Bangkok gaan.

Bangkok

Bangkok is wat toeristischer om dit schouwspel mee te maken. Een leukste plekken om de lampionnen oplating te zien is langs de waterkant bij Grand Palace. Vanaf die plek heb je een goed uitzicht op de verlichte Wat Arun tempel waar veel lampionnen worden opgelaten

 

Chiang Mai 

In Chiang Mai zijn er veel meer plekken om het opgaan van lampionnen te zien. Plekken waar je naartoe kunt zijn onder meer:

Om het nog wat ingewikkelder te maken is er nog een apart event op Mae Jo University 15 kilometer ten noorden van Chiang Mai. Bij Mae Jo University worden de lantaarns in een keer tegelijk opgelaten. Om hierbij te kunnen zijn dien je tickets te kopen. Tickets kun je online kopen vanaf 70 euro. De verkoop gaat altijd erg snel en daarom ook meestal maanden voor het festival uitverkocht. Er zijn maximaal 1.500 tickets te koop. De oplating zelf is bij de Lanna Dhutanka tempel vlakbij Mae Jo University.

 

Boek ruim vooraf je vervoer en accomodatie

Omdat Loy Krathong en Yi Peng veel locals en toeristen trekt, raken vluchten, treinen, bussen en guesthouses rond de festival datum bomvol. Het is gebruikelijk dat een week voor tot een week na Loy Krathong veel vervoersmiddels en accommodatie daarom uitverkocht is in steden als Chiang Mai, Bangkok en Sukothai.

Vooral in Chiang Mai kan het erg druk worden. Dus wil je bijvoorbeeld twee dagen voor Loy Krathong naar Chiang Mai reizen met de nachttrein? Boekje tickets voor die trein enje guesthouse in Chiang Mai dan minimaal twee maanden vooraf. 

 

Geen vluchten van / naar Chiang Mai tijdens Yi Peng

Omdat er op de avond van het Yi Peng festival duizenden lampionnen worden opgelaten zijn er op die avond geen vluchten van en naar Chiang Mai.

Meer reistips voor Thailand

Deel dit artikel

Rugzak inpakken voor Thailand

Geen idee wat essentieel is om in je rugzak te hebben zitten tijdens het backpacken door Thailand? Hier alvast wat tips. Of lees het artikel en download gratis je inpaklijst.

  • Klamboe
  • Paspoort
  • Vliegticket
  • Teva-slippers
  • Pinpas
 

Download gratis inpaklijst


zoeken