Brotherlouis.nl

4.166666666671111111111Rating 4.17 (3 Votes)

Bangkok en Chiang Mai zijn allebei erg leuke steden waar veel te doen is. Wat een attractie op zich is, is de treinreis die tussen beide steden rijdt. Er rijden dagelijks zeven treinen tussen Bangkok en Chiang Mai en terug. Eén van deze treinen rijdt als dagtrein, de rest als nachttrein. Vertrek- en aankomsttijden en het boeken van tickets kun je online makkelijk doen op 12go.asia. Betalen kan met je creditcard of Paypal. De trein vertrekt in Bangkok vanaf Hua Lamphong het "centraal station" van Bangkok.

Van Bangkok naar Chiang Mai reis ik het liefst met de nachttrein. Dit omdat het mooiste stuk van de route aan het eind van de route licht bij Chiang Mai. Tegen de tijd dat je daar bent met een nachttrein is het licht. Om dezelfde reden zou ik een dagtrein boeken op de terugweg van Chiang Mai naar Bangkok.

Boek treinticket

 

Stoel of bed in de trein?

De meeste mensen reizen 2e klas. In de 2e klas kun je kiezen uit een reclining seat, die je kunt vergelijken met een vliegtuigstoel in de economy class, of een 'sleeper' wat een bedje is. Een sleeper biedt over het algemeen het beste comfort. Rond 20:00 uur komt er iemand langs die met een paar simpele handelingen 2 bedjes (1 boven, 1 onder) uit de muur tovert. Deze persoon maakt je bed op met een laken en deken. Met mijn 1,77m pas ik er ruim in. Ben je 1,90m dan wordt het wat krap en zul je je voeten iets buitenboord moeten houden. Boek in dat geval een 'upper' ivm eventueel langs lopende mensen in het gangpad.

 

Eten en drinken in de nachttrein

Tot een uur of 22:00 lopen er ook diverse mensen rond met emmers gekoelde dranken (frisdrank en bier) en ook bakjes gebakken rijst en andere snacks. Meestal is er ook een stationsrestauratie in een van de wagons aanwezig.

 

Toilet en douche in de nachttrein

Per wagon deel je een toilet/douche ruimte. Stel je hier niet te veel van voor. Het toilet in de trein is een Thais toilet. Dat betekent dat je met je voeten op de rand van de pot gaat zitten en boven de pot hangt. Zitten kan ook maar dat raad ik je niet aan.

 

Ooglapje en oordoppen mee

Na 22:00 uur worden de lichten in de trein gedimd maar ze gaan niet uit. Een oogmasker om je ogen mee af te dekken kan daarom geen kwaad. Treinen in Thailand rijden niet erg snel en schudden wat meer dan in Nederland. Ik val er juist makkelijker door in slaap. Oordopjes meenemen kan ook geen kwaad trouwens.

 

Fris in de nachttrein

De nachttrein rijdt door bergachtig gebied. Dat betekent dat het frisser is dan in Bangkok. Slaap je daarnaast ook nog in een klasse met airco dan kan het best koud zijn in de trein. Een extra paar lagen zoals een t-shirt of trainingsjasje in de buurt hebben kan dus geen kwaad. Je kunt de hele reis overigens gewoon bij je bagage.

 

Bagage meenemen in de nachttrein

Je bagage kun je op een rek direct naast je bed kwijt. Upper beds hebben een rek op hoogte van je bed (hoog dus). Het kan geen kwaad om de klep van je rugzak naar je voeten toe te keren en niet naar de buitenkant. Ik heb nog niet eerder berichten opgevangen dat er in de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai spullen gestolen zijn. Maar dat heb ik wel gehoord van de nachttrein naar het zuiden van Thailand. Lang geleden weliswaar maar toch. Ik knoop zelf m'n rugzak met een paar stevige knopen vast aan het hekwerk en 1 lus om m'n voeten heen. M'n moneybelt met daarin geld en paspoort draag ik op mijn lijf tijdens het slapen en m'n digitale camera heb ik bij mijn hoofd liggen.

 

Treintickets voor de nachttrein boeken

Check wanneer je met de nachttrein van Bangkok naar Chiang Mai of omgekeerd wilt reizen even de Thaise feestdagen kalender. Nachttreinen zijn vaak al een week vooraf volgeboekt. Rond feestdagen dien je nog verder vooruit te boeken.

Tegenwoordig kun je heel makkelijk je treintickets online boeken. Het enige is dat je ze niet per email ontvangt maar op kunt halen op het treinstation van Bangkok, Ayutthaya of tegen een kleine meerprijs bij je guesthouse ergens in Thailand.

Betalen van je treintickets kan met creditcard of Paypal op 12go.asia.

Zoek treintickets

 

Vliegen naar of vanaf Chiang Mai

Vind je de trein te lang duren? Of wil je alleen heen met de trein naar Chiang Mai en bijvoorbeeld vertrekken met het vliegtuig? Dan vind je hieronder de populairste vliegroutes naar Chiag Mai:

Zoek vliegtickets

Deel dit artikel

Foto's Chiang Mai

3980-chiang-mai
3681-chiang-mai
3972-chiang-mai
3714-chiang-mai
3960-chiang-mai
3824-elephant-nature-park
3652-chiang-mai
3560-chiang-mai
3784-elephant-nature-park
3858-elephant-nature-park
3867-elephant-nature-park
3775-elephant-nature-park
3852-elephant-nature-park
3696-chiang-mai
3672-chiang-mai

Rugzak inpakken voor Thailand

Geen idee wat essentieel is om in je rugzak te hebben zitten tijdens het backpacken door Thailand? Hier alvast wat tips. Of lees het artikel en download gratis je inpaklijst.

  • Klamboe
  • Paspoort
  • Vliegticket
  • Teva-slippers
  • Pinpas
 

Download gratis inpaklijst

4 relevante stappen voor backpacken in Thailand

Vliegticket Bangkok backpacken Thailand

1. Vliegtickets

Check de beste tips om een goedkoop vliegtickets naar Thailand te scoren.

Vliegticket

Backpacken Thailand voorbereiden

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis door Thailand.

Voorbereiden

Inentingen en vaccinaties Thailand backpacken

3. Inentingen

Wees lief voor jezelf en zorg vooraf voor de juiste vaccinaties en medische zaken.

Inentingen

Inpaklijst meenemen backpacken Thailand

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken