Brotherlouis.nl
Meenemen backpacken Zuidoost Azië
Hulp nodig bij het samenstellen van je backpackroute? Check dan de handige Backpackgids Azië. Deze gids staat vol voorbeeldroutes. De gids kost € 27,95. Meer info & bestel online >>

2.928571428571111111111Rating 2.93 (28 Votes)

De uitdaging bij backpacken is om niet teveel bagage mee te nemen. Alles wat je in rugzak stopt, moet je namelijk ook je hele reis meenemen. En neem van mij aan dat 18 kilo bagage op je rug in de brandende zon geen pretje is.

Ik probeer nooit meer dan 12 kilo bagage mee te nemen. Hieronder kun je lezen wat ik mee neem tijdens backpacken door Zuidoost Azië en hoe ik tot ongeveer 12 kilo bagage kom.

 

Op deze pagina:

 

Gratis inpaklijst downloaden

De inpaklijst geeft je inzicht in wat ik zelf meeneem tijdens een rondreis door Zuidoost Azië. De lijst wordt regelmatig geoptimaliseerd op basis van mijn reizen die ik jaarlijks naar Azië maak sinds 2003.

 

Wat stop je in je rugzak

Tijdens mijn eerste backpackreis in 2003 nam ik 18,5 kilo bagage mee in mijn rugzak. Dat is inmiddels nog 12 kilo. Vooral kleding en electronica dragen bij aan de hoeveelheid bagage.

Gewicht besparen op kleding doe je eenvoudig door bijvoorbeeld t-shirts, zwemkleding en een badhanddoek thuis te laten. In vrijwel iedere grote stad waar je je reis start in Zuidoost Azië kun je dit soort dingen kopen. Zo betaal je op Khao San Road in Bangkok ongeveer € 3 voor een t-shirt of sarong en € 13 voor een zwembroek.

Bagage die ik mee neem tijdens het backpacken heb ik in 5 categorieën verdeeld:

 1. Reisessentials
 2. Kleding
 3. Toiletartikelen
 4. Medische artikelen
 5. Elektronica

 

1. Reis Essentials

 

 

Bankpas instellingen

Om het misbruik van bankpassen tegen te gaan, hebben de meeste banken ingesteld dat je buiten Europa niet kunt pinnen. Dit kun je meestal zelf wijzigen in de app van je bank of via de internet bankieren omgeving.

 

Opslaan van nood telefoonnummer op meerdere plekken

Nood telefoonnummers zoals die van familie, mijn bank en creditcard maatschappij sla ik op in de contactenlijst van mijn mobiele telefoon én in mijn webmail account. Zo heb je op meerdere plekken deze nummers voor het geval je je telefoon kwijt raakt.

 

Verloopstekkers in Zuidoost Azië

We gebruiken steeds meer draagbare aparaten. Hierdoor zul je tijdens je reis door Azië regelmatig iets willen opladen. In de meeste Zuidoost Aziatische landen zien stopcontacten er zo uit:

stopcontact-320x240

Hier past een Nederlandse stekker prima in. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat het stopcontact er anders uit ziet. Dan heb je dus een verloopstekker nodig.

Ik gebruik zelf nooit een dure wereldstekker. Daar zitten namelijk heel veel stekkers aan die je helemaal niet nodig hebt in Azië. Daarnaast wil je vaak meer dan 1 apparaat tegelijk op kunnen laden. Wereldstekkers zijn duur en zwaar. Ik gebruik daarom veel liever verloopstekkers die je ter plaatse kunt kopen. Die koop je meestal voor minder dan € 1, ze wegen vrijwel niets en nemen minder ruimte in in je rugzak.

Dit is een voorbeeld van zo'n goedkope verloopstekker die je in Thailand op straat koopt. Er zijn tegenwoordig ook verloopstekkers met usb aansluitingen.

Verloopstekker Zuidoost Azië

 

 

2. Kleding

 • 4 boxershorts / bh's + onderbroeken
 • 1 dikke trui
 • 2 dunne longsleeve shirts
 • 2 korte broeken / jurkjes / rokjes
 • 2 dunne lange broeken
 • 1 licht gewicht handdoek
 • 1 paar sneakers
 • 1 petje tegen de zon
 • 1 sarong
 • Slippers
 • 1 paar gewone + 1 paar dikke sokken
 • Teva sandalen
 • 3 t-shirts
 • 1 zwembroek / bikini
 

In Bangkok kun je voor weinig geld een leuke zwembroek, sarong en t-shirt kopen. Die hoef je dus niet per sé van huis mee te nemen. Goede Teva sandalen of slippers zou ik niet in Azië kopen. Ze zijn vaak nep en lang niet zo degelijk als "the real stuff". Check ook mijn wees lief voor je voeten-blog.

 

3. Toiletartikelen

 • Shampoo / showergel
 • Tampons
 • Tandenborstel
 • Tandenstokers / flosdraad
 • Tandpasta
 • Wax / gel / haarlak
 

Brillen en lenzen 'indien van toepassing'. Draag je lenzen zoals ik, dan raad ik je aan om een flesje hand desinfecteermiddel mee te nemen van huis. Dat spul koop je voor een paar euro. Niet op alle plekken in Zuidoost Azië heb je stromend water. Bijvoorbeeld tijdens meerdaagse trektochten waar je 's nachts in tenten slaapt. Wanneer je je lenzen 's avonds uit wil doen en je hebt niet de mogelijkheid om je handen goed te wassen is dit een middel waar de bacteriën op je handen toch mee kunt verwijderen en je lenzen veilig uit kunt doen.

 

4. Medische artikelen

Je kunt veel medische artikelen los kopen maar je kunt er ook voor kiezen om op safe te gaan en een handige kleine Travelsafe Kit aan te schaffen. Daar zit eigenlijk alles in wat je nodig hebt. Bekijk de diverse ehbo kits.

 

Malariatabletten en vaccinaties

Laat je v.w.b. malariatabletten en vaccinaties goed voorlichten. Er kunnen verschillen zitten in de te gebruiken malariatabletten. Zo krijg je voor Indonesië meestal Paludrine voorgeschreven en voor Myanmar wordt Malarone (dagtablet) of Mefloquine (meestal van het merk Lariam) voorgeschreven. Meer info hierover vind je op de speciale vaccinatie-pagina.

 

5. Electronica enzo

 

Mocht je op een andere manier je rugzak wil inpakken, kijk dan ook eens op http://www.inpaklijst.nl of http://www.meenemen.nl

 

Liter inhoud van je rugzak

55 tot 70 liter is een goed formaat rugzak om mee te gaan backpacken. Wil je testen hoe groot jouw rugzak moet zijn? Neem dan een standaard vuilniszak. Die is 50 liter groot. Stop je spullen erin. Past het er net niet in dan heb je aan 55 liter genoeg. Passen je spullen er voor bijna de helft niet in? Dan zit je meer tegen de 70 liter aan.

Ik reis zelf alweer een aantal jaar met een Osprey Aether rugzak van 70 liter. Ik ben er erg tevreden over het draagcomfort, de opbergmogelijkheden en de regen-cover die in deze rugzak verwerkt zit. Meer tips waar je op moet letten bij de aanschaf van een rugzak? Check dan de speciale rugzak-kopen-pagina.

rugzak-kopen-pagina

 

Kleding aan tijdens heenreis

De juiste dingen meenemen begint bij de kleding die je aantrekt bij je vertrek vanuit Nederland. Ik reis vrijwel altijd in de herfst of wintermaanden naar Thailand, Laos of een ander Zuidoost Aziatisch land. Ik trek nooit een dikke winterjas aan. Ook al is het koud. Ik hoef maar 300 meter te lopen voordat ik bij een tramhalte ben.

Zit ik eenmaal in de tram. Dan rijdt de tram naar een overdekt station waar ik de trein naar Schiphol neem. Ik kom na die 300 meter buiten te zijn geweest nergens meer buiten voordat ik in Azië op een luchthaven buiten kom. Die winterjas vind ik voor die 300 meter dus onzin. In een tram en in de trein staat een verwarming aan en op Schiphol is het ook nooit koud. Eerder te warm.

Wat trek ik dan wel aan als het koud is thuis:

 • T-shirt
 • Trainingsjasje of een dikke trui
 • Paar dikke sokken
 • Dunne lange broek
 • Teva slippers

 

Reis voorbereiden

Het verzamelen en inpakken van alle spullen die je tijdens je reis nodig hebt is slechts één van de stappen om je reis goed voor te bereiden. Check ook de speciale backpack voorbereidings-pagina waarmee je in 10 overzichtelijke stappen je hele reis kunt voorbereiden.

Voorbereiden in 10 stappen

4 relevante stappen voor backpacken in Zuidoost Azië

Vliegticket Zuidoost Azië backpacken Zuidoost Azië

1. Vliegtickets

Check de beste tips om een goedkoop vliegtickets naar Zuidoost Azië te scoren.

Vliegticket

Backpacken Zuidoost Azië voorbereiden

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis door Zuidoost Azië.

Voorbereiden

Visum Vietnam online aanvragen backpacken Zuidoost Azië

3. Visum regelen

Wist je dat je voor veel Aziatische landen vooraf online je visum al kunt regelen?

Visum regelen

Inpaklijst meenemen backpacken Zuidoost Azië

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken