Brotherlouis.nl

51111111111Rating 5.00 (1 Vote)

Don Det is het populaire eiland in het moerasgebied Si Phan Don in het uiterste zuiden van Laos. Si Phan Don betekent letterlijk "4.000 eilanden" en het gebied ligt midden in de rivier de Mekong tegen de grens van Cambodja aan. Het gebied kenmerkt zich door rust en authenticiteit.

Don Det is het eiland waar de meeste backpackers verblijven. Meestal in het dorpje dat op de noordpunt van Don Det ligt. Dit is ook het dichtstbij het vaste land en dus snel en makkelijk bereikbaar. Don Det is middels een oude spoorbrug verbonden met het eiland Don Khon.

Check ook deze leuke video van Sem op Reis over zijn rondreis op Si Phan Don.

 

Wat kun je doen op Don Det

Hieronder vind je mijn top 6 van activiteiten voor op Don Det:


Fietsen op Don Det en Don Khon

In het dorpje op de noordpunt van Don Det kun je prima fietsen huren waar je heerlijk mee over Don Det en Don Khon kunt fietsen. Je huurt een fiets voor ongeveer 10.000 KIP per dag.

 

 

Irrawaddy dolfijnen bekijken

Op maar een paar plekken in de Mekong te zien: de Irrawaddy zoetwaterdolfijnen. Echt uniek met hun stompe snuit. Vanaf de zuidkant van Don Khon kun je boottochten maken.

 

 

Kanoën op de Mekong

Onder begeleiding van een gids en met een zwemvest kun je diverse kano tochten over de Mekong afleggen in het moerasgebied Si Phan Don rond Don Det.

 

 

Niksen in je hangmat op Don Det

Niets zo lekker als even een paar dagen niksen in je hangmat. Sunset Huts aan de westkant van het dorpje op de noordpunt van Don Det heeft bij iedere hut minimaal 1 hangmat hangen.

 

 

Watervallen van Khon Phaheng

Een van de watervallen waar het meeste kubieke meters water doorheen gaat per minuut. Bekijk het enorme watergeweld van deze watervallen.

 

 

Zonsondergang bij Sunset Huts

Een moeras is niet de eerst plek waar je aan denkt voor een schitterende zonsondergang. Ik heb ze echter zelden zo mooi gezien. O.m. erg goed te zien vanaf Sunset Huts op Don Det.

 

Hoe kom je op Don Det

Vanuit Bangkok

Wil je vanuit Bangkok z.s.m. naar Si Phan Don reizen? Boek dan een vliegticket naar Ubon Ratchathani in Thailand. Deze stad ligt in het oosten van Thailand tegen de grens van Laos aan. Je kunt makkelijk een lokale bus de grens met Laos oversteken naar de Laotiaanse stad Paksé. Hier kun je aansluitend vervoer boeken naar Si Phan Don (zie hieronder).

Rechtstreeks vliegen naar Paksé kan ook. Maar omdat er geen lowcost airlines naar Paksé vliegen, zijn vliegtickets naar Paksé vanaf Bangkok een stuk duurder.

Vanuit Paksé

Paksé is meest nabije stad van naam in de buurt van Si Phan Don en ligt ten noorden van het moerasgebied. In Paksé kun je vrij eenvoudig een mini-bus ticket boeken incl. bootticket naar Don Det. De rit kost rond de 70.000 KIP en duurt 2 à 3 uur.

Heb je vervoer zonder bootticket geregeld, dan kun het je 30.000 KIP om naar Don Det gevaren te worden. Van Don Det terug naar het vaste land kost 50.000 KIP.

Vanuit Cambodja naar Don Det

Er zijn diverse touroperators in Phnom Penh die busvervoer verzorgen naar Don Det. Houd rekening met een lange rit die de hele dag in beslag kan nemen. Visa on arrival kun je inmiddels kopen aan deze grensovergang grensoverang Dom Kralor, de enige grensovergang tussen Cambodja en Laos. Check ook de Laos visum-pagina. Kosten liggen rond de $38 p.p.

 

Pinnen op Don Det

Op Don Det zelf is nog geen ATM. Maar in Ban Nakasang, het dorpje waar je de longtail boat naar Don Det neemt, is inmiddels wel een PIN-automaat. De eerst volgende ATM vind je in Paksé.

Zit je zonder cash dan dien je dus even met de boot op en neer te gaan. Daarnaast kun je bij Little Eden Resort op Don Det geld met je creditcard geld opnemen tegen betaling van een commissie. Nog niet in bezit van een creditcard? Check de credit card-pagina. Verder zijn er op Don Det makkelijk money exchangers te vinden waar je diverse valuta kunt wisselen. De commissie is er wel hoog.

 

Internet op Don Det

Met de voltooing van de aanleg van 24-uurs elektriciteits op het eiland heeft ook draadloos internet zijn plek inmiddels gevonden op Don Det. Op diverse plekken wordt daarom veelal gratis wifi aangeboden.

 

Electriciteit op Don Det

Inmiddels heeft Don Det 24/7 elektriciteit.

Deel dit artikel

Rugzak inpakken voor Laos

Geen idee wat essentieel is om in je rugzak te hebben zitten tijdens het backpacken door Laos? Hier alvast wat tips. Of lees het artikel en download gratis je inpaklijst.

  • Klamboe
  • Paspoort
  • Vliegticket
  • Teva-slippers
  • Pinpas
 

Download gratis inpaklijst

Foto's Laos

0115-laos-luang-prabang
097-laos-tad-fan-lokale-dames-markt
224-laos-wat-champasak
090-laos-tad-fan
205-laos-wat-champasak
0057-laos-luang-prabang
0062-laos-luang-prabang
170-laos-wat-champasak
0058-laos-luang-prabang
0174-laos-vang-vieng
343-laos-don-det-si-phan-don-zonsondergang-sunset-bungalows
0138-laos-vang-vieng
0104-laos-luang-prabang
073-laos-tad-lo
141-laos-weg-pakxe-naar-champasak

4 relevante stappen voor backpacken in Laos

Vliegticket Bangkok backpacken Laos

1. Vliegtickets

Check de beste tips om een goedkoop vliegtickets naar Laos te scoren.

Vliegticket

Backpacken Laos voorbereiden

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis door Laos.

Voorbereiden

Inentingen en vaccinaties Laos backpacken

3. Inentingen

Wees lief voor jezelf en zorg vooraf voor de juiste vaccinaties en medische zaken.

Inentingen

Inpaklijst meenemen backpacken Laos

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken