Brotherlouis.nl

2.68751111111111Rating 2.69 (8 Votes)

Koh Jum, wat ook Koh Pu of Koh Jam genoemd wordt, is een klein Thais eiland in de Andaman Zee in het zuiden van Thailand. Het zou bijna een wonder zijn wanneer je op Koh Jum terecht komt. De veel bekendere bestemmingen Koh Phi Phi, Koh Lanta en Krabi liggen namelijk om de hoek. En hoewel iedere boot van Krabi naar Koh Lanta of Koh Phi Phi langs Koh Jum vaart, komen er nog altijd erg weinig toeristen op Koh Jum. Een buitenkansje dus wanneer je op zoek bent naar maximale ontspanning.

Het eilandleven op Koh Jum is erg ontspannen. Je vindt hier geen nachtelijk vertier of verkopers van allerlei snuisterijen op het strand. Wanneer je toe bent aan wat minder toeristen om je heen en lange stranden met weinig mensen dan is Koh Jum zeker iets voor jou. En de bungalows zijn van uitstekende kwaliteit. Zo stond het op Koh Jum gelegen Oon Lee Bungalows in januari 2012 in de Top 10 van beste Thaise budget beach hotels volgens het Britse blad The Guardian.

 

Aankomst op Koh Jum

Alle commerciële boten varen langs de westkant van Koh Jum. Aan de westkant van Koh Jum is geen pier. De ferry waar je mee aan komt vanaf Krabi, Koh Lanta of Koh Phi Phi legt niet aan, maar blijft op zee voor de kust stil liggen. Longtailboten komen de ferry tegemoet varen en pikken je op.

De longtailboot is meestal eigendom van één van de resorts. Hierdoor hoef je niet te betalen voor de tocht. Dat heeft als nadeel dat je naar het resort wordt gevaren waar de boot eigendom van is. Lang niet alle resorts hebben een longtailboot en de afstanden tussen de resorts kunnen flink zijn. Soms zul je dus een stuk moeten lopen met je rugzak bij aankomst op het strand.

Je wordt overigens gedropt op het grootste en langste strand dat Koh Jum rijk is, Andaman Beach. Hier bevinden zich ook de meeste resorts.

 

Stranden op Koh Jum

De mooiste stranden van Koh Jum vind je aan de westkant van het eiland waar ook de meest accommodatie is. Het grootste en meest bezochte strand is Andaman Beach. Dit strand begint halverwege het eiland en loopt helemaal door tot de zuidelijkste punt van het eiland. Verder naar het noorden vind je kleinere stranden en baaien onder de volgende namen: Ao Si Beach, Magic Beach, Ting Rai Bay (Kidon Beach), Golden Pearl Beach en North Beach ook bekend als Lubo Beach. Pearl Beach heeft geen accommodatie of restaurants maar is niet ver van Ting Ray Bay verwijderd waar je wel wat resorts vind.

 

Activiteiten op Koh Jum

Verwacht niet te veel van de activiteiten op Koh Jum. Je komt hier met name voor je rust, een boek lezen, luieren op het strand etc. Je kunt er prima zwemmen maar voor de kust vind je geen noemenswaardige snorkel- of duik-mogelijkheden.

Dit zorgt voor een ander soort publiek dan veel popuaire eilanden in de buurt. Ik ben aardig wat mensen tegen gekomen die hier ieder jaar 2 weken tot soms wel 6 (!) maanden komen om te overwinteren.

 

Budget resorts op Koh Jum

Een uitstekend resort dat netjes is aangelegd en veel ruimte tussen de op houten palen staande hutten is Joy Bungalow. Joy Bungalow heeft prima onderhouden bungalows in de prijsklasse van 600 - 1500 THB. De kleinere hebben meer hout verwerkt in de constructie en zien er wat gezelliger uit maar staan wel iets verder weg van het strand.

De keuken bij Joy Bungalow is na de lunch en gaat om 18:30 weer open voor het diner. Bungalows kun je hier online boeken en dit budget resort wordt ook goed beoordeeld op TripAdvisor.

 

Hoe kom je op Koh Jum

Koh Jum kun je alleen bereiken per boot vanaf Koh Lanta, Koh Phi Phi, Krabi of een van de boten die vanaf een zuidelijker gelegen eiland komt. Check voor meer informatie ook de speciale eilandhoppen-pagina specifiek voor eilanden in de Andaman Zee.

Om vanuit het zuiden, bijvoorbeeld Koh Lipe of Koh Mook op Koh Jum te komen, zul je eerst naar Koh Lanta moeten varen. Daar kun je ovestappen op een ferry die naar Koh Phi Phi vaart en onderweg stopt bij Koh Jum.

Eilandhoppen in de Andaman Zee

 

Van Koh Jum naar Krabi

Wat je nog niet weet wanneer je met een commerciële toeristen-boot naar Koh Jum gaat en aan komt aan de westkant, is dat er aan de oostkant van Koh Jum ook een longtailboot voor locals vaart van Koh Jum naar Krabi en weer terug. Deze boot vertrekt iedere morgen om 7:30 vanuit Ban Koh Jum. Het kleine vissersdorpje op het eiland.

Ban Koh Jum is 20-30 minuten lopen vanaf resorts op Andaman Beach. De boottocht van Koh Jum naar Krabi met de lokale longtail boot kost 70 THB. De boottocht duurt ongeveer 50 minuten en brengt je naar het kustplaatsje Ban Laem Kruat. Daar staat een songtaew (pickup met banken achterin) klaar om bootpassagiers naar Krabi te brengen. De rit met de songtaew kost nog eens 60 THB. De rit duur een uurtje.

 

Pinnen op Koh Jum

Er zijn nog altijd geen pinautomaten op Koh Jum. In noodgevallen kun je tegen commissies van 6 tot 10% bij sommige resorts en shops geld opnemen met je creditcard. Wil je dat voorkomen, zorg dan voor voldoende cash op zak.

 

Wifi op Koh Jum

Zoals op veel plekken bieden ook op Koh Jum steeds meer resorts wifi aan. Je hebt niet altijd bereik in je kamer of beach bungalow maar is dat niet het geval dan kun je terecht in de bar of het restaurant van je resort. De internetsnelheid op Thaise eilanden is in de verste verte niet vergelijkbaar met de snelheid zoals we wifi in Nederland kennen en gebruiken.

 

Verder reizen vanaf Koh Jum

Een reis naar Koh Jum is goed te combineren met een bezoek aan Khao Sok National Park en de Thaise eilanden Koh Lanta, Koh LipeKoh Mook, Koh Ngai, en Koh Phi Phi. Check ook de speciale eilandhoppen-pagina.

Eilandhoppen in de Andaman Zee

Deel dit artikel

Foto's Koh Jum

1736-koh-jum
1732-koh-jum
1767-koh-jum
1722-koh-jum
1767-iphone-koh-jum
1733-koh-jum
1748-koh-jum
1730-koh-jum
1728-koh-jum
1746-koh-jum
1760-iphone-koh-jum
1768-koh-jum
1763-koh-jum
1759-koh-jum
1725-koh-jum

Rugzak inpakken voor Thailand

Geen idee wat essentieel is om in je rugzak te hebben zitten tijdens het backpacken door Thailand? Hier alvast wat tips. Of lees het artikel en download gratis je inpaklijst.

  • Klamboe
  • Paspoort
  • Vliegticket
  • Teva-slippers
  • Pinpas
 

Download gratis inpaklijst

4 relevante stappen voor backpacken in Thailand

Vliegticket Bangkok backpacken Thailand

1. Vliegtickets

Check de beste tips om een goedkoop vliegtickets naar Thailand te scoren.

Vliegticket

Backpacken Thailand voorbereiden

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis door Thailand.

Voorbereiden

Inentingen en vaccinaties Thailand backpacken

3. Inentingen

Wees lief voor jezelf en zorg vooraf voor de juiste vaccinaties en medische zaken.

Inentingen

Inpaklijst meenemen backpacken Thailand

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken