Brotherlouis.nl
Voorbereiden backpacken Zuidoost Azie
Hulp nodig bij het samenstellen van je backpackroute? Check dan de handige Backpackgids Azië. Deze gids staat vol voorbeeldroutes. De gids kost € 27,95. Meer info & bestel online >>

3.61111111111Rating 3.60 (5 Votes)

Heb je het illustere plan om voor korte of langere tijd door Zuidoost Azië te reizen? Dan help ik je graag om goed voorbereid op pad te gaan. In dit artikel leg ik je in 10 stappen uit hoe je je reis voorbereid van begin tot aankomst.

De 10 stappen zijn misschien niet voor iedereen volledig, maar op hoofdlijnen zijn dit wel de stappen die je nodig hebt om je goed voor te bereiden op je inspirerende verblijf in het Verre Oosten. Mocht je tips of aanvullingen hebben, laat het me weten.

 

1. Budget

Zuidoost Azië is een relatief goedkope vakantie bestemming. Hoeveel budget je voor je reis nodig hebt hangt van je wensen en uitgaven patroon af. Ga er vanuit dat je € 750 - € 1300 per maand uit geeft ter plaatse.

laag backpack budget

Heb je € 750 beschikbaar? Dan slaap je in de goedkoopst mogelijke guesthouses, deel je regelmatig je kamer met iemand, eet je bij kraampjes op straat, reis je per bus of trein en bestel je geen driedelig maatpak en doe je geen duikcursus op een mooi eiland. Je leeft zuinig en dient ook goed op je budget te letten.

hoog backpack budget

Heb je € 1300 of meer per maand te besteden dan eet je dagelijks in restaurants, hoef je je kamer niet te delen als je dat niet wilt, slaap je in middenklasse guesthouses en af en toe wat luxer, reis je af en toe per lowcost airliner en doe je die duikcursus wel. Een drankje meer of minder in een hippe bar maakt met jouw budget niet uit.

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van wat iets gemiddeld kost in Zuidoost Azië. Backpackers die een wat lager budget hebben kunnen door iets meer de tijd te nemen, betere deals vinden voor zaken zoals accommodatie. Heb je een ruimer budget of houd je van meer luxe en comfort? Dan betaal je soms wat meer voor iets.

Zo kun je ervoor kiezen om bij een eetkarretje op straat je avondeten te bestellen gecombineerd met een fles gekoeld bier van een supermarkt in de buurt. Dat kan veel geld schelen t.o.v. eten/drinken in een restaurant.

Een paar voorbeelden van wat iets gemiddeld kost in Zuidoost Azië:

 WatKosten
Liter water€ 0,25 - € 0,80
Bier€ 0,80 - € 1,75
Maaltijd€ 1,25 - € 10
Guesthouse€ 7 - € 20
Lange afstandsreis€ 20 - € 70
Duikcursus€ 200

 

2. Beschikbare tijd

Voor veel reizigers heeft tijd ook met budget te maken. Ben je net klaar met studeren? Onderbreek je je studie voor een jaar? Heb je ontslag genomen, of wil je ‘gewoon’ 4 weken lekker lang met vakantie? Dat kan allemaal zolang je budget hebt.

Is je tijd beperkt, dan heb je weinig te kiezen en kun je door naar punt 3. Heb je wel een keuze in tijd? Twijfel je bijvoorbeeld of 2, 3 of 4 maanden te gaan? Bedenk dan dat je om een land enigszins te leren kennen het liefst minimaal 3 weken in het land verblijft. Langer zou mooier zijn. Een klassieke reis is 3 maanden trekken door Zuidoost Azië door de landen Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja.

Heb je slechts een aantal weken. Schrijf dan niet voor vertrek een plan van dag-tot-dag uit. Kies een aantal landen en per land hooguit 3 highlights die je wilt zien. Geloof me dat de rest vanzelf goed komt. Onderweg ontmoet je andere reizigers die je van de laatste tips en ervaringen voorzien. Die manier van reizen is een stuk avontuurlijker en intenser dan thuis alles al je hele reisschema tot in de puntjes uitgewerkt te hebben.

Bekijk ook een aantal voorbeeld routes om te zien wat er zoal in een reis past op de speciale Zuidoost Azië route-pagina en lees waarom ik niet kan beantwoorden hoe lang jij over je reis moet doen op de speciale reis plannen-pagina.

Meer hulp nodig bij het plannen van je backpack-route? Dan heb je wellicht iets aan de handige Backpackgids Azië. Dit boek staat vol met voorbeeldroutes. Super handig en leuk ter inspiratie voor het maken van een leuke backpackroute voor jouw reis. De gids kost € 27,95.

Zuidoost Azië route-pagina

 

3. Reisperiode

Ben je gebonden om in een bepaalde periode je reis te maken of heb je vrije keuze? Bedenk dat er altijd wel een plek in Zuidoost Azië is waar het op ‘dat moment’ regentijd is. Check vooraf wat voor jouw reisbestemming een goede tijd is om te reizen. Regentijd kan betekenen dat het een paar uur per dag flink regent, soms zie je een paar weken alleen wat donkere wolken en heb je nauwelijks regen, maar en zijn ook gevallen bekend van reizigers die 2 weken aaneengesloten in een hutje op Koh Phi Phi hebben doorgebracht en niet op het strand hebben kunnen liggen.

Check o.a. de speciale toelichting op het klimaat van Thailand, Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam.

 

4. Vliegticket

Bangkok is de meest gebruikte start bestemming voor reizigers die door Zuidoost Azië willen trekken. Vliegtickets naar Kuala Lumpur, Singapore of Hong Kong zijn meestal iets duurder maar wel prima alternatieven afhankelijk van je start route. Vanuit Amsterdam, Brussel en Düsseldorf vliegen er dagelijks veel maatschappijen naar deze bestemmingen.

Boek zo vroeg mogelijk je vliegticket wanneer je een goedkoop vliegticket zoekt. Korter voor vertrek boeken kan uiteraard ook. Vliegticket vergelijkers hebben meestal maandelijks aanbiedingen waarbij je € 15 tot € 30 korting per boeking kunt krijgen. Soms hebben specifieke maatschappijen ook aanbiedingen. Maar die aanbiedingen zijn meestal gekoppeld aan specifieke reisperiodes in minder populaire reis periodes.

Boeken bij een Nederlandse prijsvergelijker zoals Vliegtickets.nl of Cheaptickets.nl heeft als voordeel dat je ook Nederlandse service krijgt. Nederlandse prijsvergelijkers zijn ook goed bereikbaar via Twitter, Facebook en Google+ en hebben meestal apps om je vlucht informatie op te halen en online in te checken.

Een vliegticket naar Bangkok onder de € 600 kun je als goedkoop beschouwen. Boek je in het hoogseizoen? Reken dan op minimaal € 850. Vliegtickets naar Hong Kong en Kuala Lumpur zijn meestal iets duurder.

Vliegticket Bangkok-pagina

 

5. Vaccinaties

Maak een aantal maanden voor vertrek een afspraak bij Thuisvaccinatie.nl om te laten bepalen of en zo ja welke vaccinaties je nodig hebt. Een medisch reisadvies is persoonlijk. Het kan voorkomen dat door iets specifieks bij jou je reisadvies anders is dan van je reisgenoot. Lees ook de speciale vaccinaties & inentingen pagina en de vaccinatie blog over het concept van Thuisvaccinatie.nl.

 

6. Reisverzekering

De kans dat er iets gebeurt is heel erg klein, maar als er iets gebeurt wil je dat er goed voor je gezorgd wordt. Wist je dat de ziekenhuizen in Thailand tot de beste ter wereld behoren? De medische zorg is er uitstekend. In 2010 heb ik zelf een ooginfectie in Myanmar opgelopen. In overleg met mijn reisverzekering mocht ik terug naar Bangkok vliegen, onderzoek in een ziekenhuis in Bangkok laten doen, met de taxi daar naartoe en ik kon medicijnen kopen. Totale kosten bedroegen € 430. Dat kreeg ik gelukkig allemaal terug omdat ik goed verzekerd was.

Check of je via je huidige verzekeraar een reisverzekering kunt afsluiten, en wat er gedekt wordt. Niet alle verzekeraars verzekeren duiken bijvoorbeeld. Er zijn ook speciale losse reisverzekeringen verkrijgbaar.

Op de speciale reisverzekerings-pagina vind je een aantal goede aanbieders van reisverzekeringen waaronder ook een speciale reisverzekering voor backpackers.

Reisverzekerings-pagina

 

7. Informeren

Je vertrekt bijna! Hartstikke spannend! Maar niet alleen voor jou. Bijna iedereen laat thuis vrienden en familie achter. Informeer een aantal mensen van een aantal standaard dingen zoals vluchtnummers. Geef aan door welke landen je wilt gaan reizen en als je dat al weet, ook in welke volgorde. Het bijhouden van een blog is tegenwoordig heel eenvoudig en populair. Leuk voor jezelf om later terug te lezen maar ook om tijdens je reis het thuisfront mee te laten genieten van je avonturen. Zo weten ze direct waar je bent.

Een leuk alternatief waar je minder tijd mee kwijt bent is om een account op Foursquare.com te nemen wanneer je in het bezit van een smartphone bent. Hiermee kun je ter plaatse m.b.v. de Foursquare app inchecken waar je bent. Wanneer je vrienden en familie ook op Foursquare een account hebben kun je van elkaar zien wanneer je op welke plek was.

En omdat er op veel plaatsen vaak gratis wifi wordt aangeboden is het ook goedkoop om m.b.v. je smartphone zo nu en dan met het thuisfront te Skypen.

Reis je langer? Bedenk vooraf dan of het handig kan zijn om je huur op te zeggen, de standen van je energie meter alvast door te geven etc.

 

8. Guesthouse

Afhankelijk van de periode waarin je reist is het niet altijd nodig om vooraf een guesthouse te boeken. Maar het is wel fijn dat je na een lange vlucht, al dan niet met een overstap, in Bangkok niet hoeft te zoeken naar accommodatie met beschikbaarheid.

Boek daarom vooraf een guesthouse in Bangkok bijvoorbeeld zodat je direct na aankomst naar een prettige kamer met warme douche kunt om het eerste tropische zweet van je af te spoelen en even een uurtje bij te pitten.

Guesthouse Bangkok

 

9. Inpakken

Een week voor vertrek trommel ik mijn rugzak altijd ergens uit een kast op. Ik print mijn inpaklijst uit en controleer wat ik nog mis. Dingen die ik mis, koop ik thuis voordat ik vertrek.

Check vooraf goed wat je wel en niet nodig hebt in je handbagage. Neem al je reispapieren altijd mee in je handbagage. Een pen, mp3-speler, oordopjes, boek of eReader en een nek kussentje kunnen ook erg prettig zijn.

Check ook de praktisch meeneem-pagina met daarop de gratis te downloaden inpaklijst.

Meeneem overzicht & inpaklijst

 

10. Online in-checken

Je gaat nu echt bijna weg! Check, wanneer je de mogelijkheid hebt, 24-48 uur voor vertrek online in om een goede plek in het vliegtuig te bemachtigen. Op Seatguru.com kun je er achter komen wat een goede stoel is in het vliegtuig waar jij mee vliegt.

 

4 relevante stappen voor backpacken in Zuidoost Azië

Vliegticket Zuidoost Azië backpacken Zuidoost Azië

1. Vliegtickets

Check de beste tips om een goedkoop vliegtickets naar Zuidoost Azië te scoren.

Vliegticket

Backpacken Zuidoost Azië voorbereiden

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis door Zuidoost Azië.

Voorbereiden

Visum Vietnam online aanvragen backpacken Zuidoost Azië

3. Visum regelen

Wist je dat je voor veel Aziatische landen vooraf online je visum al kunt regelen?

Visum regelen

Inpaklijst meenemen backpacken Zuidoost Azië

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken