Zuidoost Azië is een zeer kleurrijk gebied. Voor hobby fotografen of professionals is er veel te zien en doe je iedere dag veel inspiratie op. Omdat ik zelf graag foto's maak, deel ik hier graag wat fotografie tips over. Ik heb verder nooit een cursus gevolgd, maar lees wel graag magazines en tips op het internet over fotografie en krijg zo nu en dan complimenten over mijn foto's.
Wat voor camera neem je mee?
Dit is uiteraard de belangrijkste vraag voor je vertrekt. Het kan zijn dat je een goede compact camera hebt en aan vervanging toe bent of dat je juist een een uitstekende digitale spiegelreflex camera hebt maar tijdens een 3 maanden durende rondreis een lichtere goede compact camera mee wilt nemen. Op Shoot.be vond ik een artikel dat inzicht geeft in de mogelijkheden van vandaag. Zo kun je je smartphone ombouwen tot een compact-camera met zoomfunctie maar je kunt uiteraard ook voor een mooie digitale spiegelreflex camera gaan met een mooi lichtsterk 17-50mm F2.8 lichtsterk objectief. Kortom mogelijkheden te over, ik hoop dat het artikel je helpt bij het maken van de juiste keuze.
Foto's nemen tijdens je reis in Zuidoost Azië
Hieronder volgt een aantal fotografie tips met voorbeelden die je kunt gebruiken bij het nemen van foto's tijdens je reis. Mijn advies: doe eens iets anders. Veel reizigers hanteren bij het fotograferen het 'point-and-shoot' principe. Men zet de camera aan, kijkt door een schermpje met het desbetreffende object in het midden en drukken af. Meestal ook nog eens gebruik makend van de automatische stand van een camera.
Terwijl die zelfde camera in veel gevallen in staat is veel mooiere resultaten te leveren als je iets meer de tijd neemt. Jij maakt dus het verschil, niet je camera. Ik vind het vaak zonde om te zien dat mensen investeren in een dure digitale spiegelreflex camera's maar geen idee hebben hoe ze hier gebruik van kunnen maken. Gebruik je graag de automatische stand op een camera blijf dan lekker bij je compact camera. Die is lichter en je bespaart een hoop geld.
Dynamiek in je foto's
Veel mensen wachten tot alles behalve hetgeen je op een foto wilt hebben uit beeld is. Terwijl juist hetgeen wat naast je hoofdobject op de foto terecht komt, de foto zo uniek kan maken.
Hierboven een voorbeeld van een straatbeeld in Saigon. Daar zit een handelaar van kruiden en paddenstoelen rustig te niksen. De compositie met de zakken kruiden en de handelaar en nonchalant naast kan als het hoofdobject gezien worden. Maar wat mij betreft is de toevallige voorbijganger met de voor Vietnam typische rijsthoed de grootste blikvanger. Is het erg dat deze niet scherp op de foto staat? Nee, het brengt beweging in de foto. Niet alle objecten in een foto hoeven altijd scherp te zijn of stil te staan.
Regel van derden
Fotografeer je een object of portret? Zet de persoon dan eens niet precies in het midden van de foto. Je kunt hiervoor de regel van derden gebruiken.
Verdeel je compositie horizontaal en verticaal in 3 delen. Probeer het portret of object op 1 van de horizontale en verticale snijpunten te centreren. Hierdoor laat je ook ruimte om elementen op de achtergrond 'blurry' mee te fotograferen als de gelegenheid zich voor doet.
Diepte m.b.v. Dutch Angle
Ik deed het al jaren maar wist niet dat het ook een naam had. Ik schoot foto's waarbij ik mijn camera schuin houdt i.p.v. recht. De naam voor deze techniek heet Dutch Angle.
Dat betekent dat de horizon op je foto niet horizontaal loopt. Dat doe ik bijvoorbeeld bij composities waarbij een duidelijk lijn zichtbaar is zoals een balkonrand, een hoge kerktoren, een dakgoot of iets dergelijks. In deze foto gebruik ik het lint van metalen klikken bij een Thaise tempel als een 'lineaal' om langs de lange kant van mijn kijkvenster te leggen. Hierdoor creëer je meer diepte in foto. Deze techniek gebruik ik vaker in stedelijke omgeving overigens dan op een zonnig eiland.
Ander perspectief
De meest natuurlijke houding om foto's te nemen is om je camera voor je gezicht te houden en af te drukken. Wanneer je op die manier alles fotografeert tijdens je reis krijg je veel soortgelijke foto's. Zoek eens een trap op, beklim een toren of iets anders om iets uit de hoogte te kunnen fotograferen. Of, makkelijker, zak eens door je hurken. Dan ziet de wereld er echt anders uit. Een auto die voorbij raast is vanuit gezichtshoogte niet erg boeiend. Maar een auto die voorbij raast terwijl je je camera op autoband hoogte houdt geeft in bovenstaand voorbeeld meer diepte en dynamiek.
Ga 's ochtends vroeg of einde middag op pad
De mooiste momenten van de dag zijn vroeg in de morgen en laat in de middag wanneer het zonlicht nog niet heel krachtig is, of zijn meeste kracht al kwijt is. Het licht is dan een stuk zachter dan tussen 12:00 en 14:00 overdag wanneer de zon op zijn scherpst is. Vergelijk het met jezelf. Overdag knijp je zonder zonnebril op ook meer met je ogen. Een camera heeft geen zonnebril op en probeert dus te 'knijpen' door bijvoorbeeld de sluitertijd en/of het diafragma aan te passen. Dat maakt echter het licht niet zachter. Had ik bovenstaande foto om 13:00 gemaakt dan was de kans op overbelichting groot geweest en waren de kleuren minder warm.
Dit waren een aantal tips en inzichten die ik gebruik om foto's te maken tijdens mijn reizen door Zuidoost Azië. Wie weet insprireren ze jou tot het maken van leukere en mooiere foto's. Ik ben geen pro en weet relatief weinig van fotografie. Heb je nog tips hoe ik m'n foto's beter maak dan hoor ik die uiteraard graag!
Ben je op zoek naar een nieuwe camera, objectief of accessoires voor je digitale camera? Check dan het aanbod op Coolblue.nl.