Brotherlouis.nl

4.51111111111Rating 4.50 (1 Vote)

Wuivende palmen, hagelwitte stranden en een rustig kabbelende turquoise blauwe zee. Welkom op het idyllische Thaise eiland Koh Phayam. Bij het zien van de naam denken veel backpackers aan het populaire eiland Koh Phangan. Koh Phayam ligt echter in de Andamanse Zee vlak tegen de grens met Myanmar aan en niet in de Golf van Thailand waar Koh Phagan ligt.

Het leven op Koh Phayam kenmerkt zich door rust een eenvoud. Tussen resorts zit meestal lekker wat ruimte zodat je in je resort veel privacy hebt. Verder zijn er een paar barretjes waarvan sommige alleen in het hoogseizoen, van november tot maart, geopend zijn.

 

Op deze pagina

 

Praktische reistips Koh Phayam

Koh Phayam ligt voor de kust van de Thaise stad Ranong in de Andamanse Zee. Het ligt daarmee een heel stuk boven Phuket. Hierdoor is Koh Phayam niet veronden met de populaire eilanden in de Andamanse Zee zoals Koh Phi Phi en Koh Lanta. Dat heeft als voordeel dat Koh Phayam nog veel minder ontwikkeld en toeristisch is.

De enige vorm van vervoer naar het eiland is per boot. Er zijn ook vluchten beschikbaar van Bangkok naar Ranong.

Op Koh Phayam kun je voor 250 - 350 THB scooters huren om het eiland te verkennen. Boek je vooraf je bungalow of resort, dan kun je je meestal gratis op pikken door personeel van het resort.

Verder is er een medische kliniek aanwezig. Dat vinden ouders die met kinderen vaak fijn om vooraf te weten. De kliniek is dagelijks geopend van 9:00 - 17:00 uur. 

 

Stranden op Koh Phayam

De twee populairste stranden van Koh Phayam liggen aan de westkant van het eiland. Ao Kwai is een prachtige baai aan de noordwest kant en Ao Yai is een baai in zuidwesten van Koh Phayam. Een aantal resorts aan de zuidkant van Ao Yai zijn alleen toegankelijk via een omweg in verband met een stuk rotstachtig bos. 

Er zijn ook nog een paar kleine strandjes zoals Ao Kwang Peeb aan de noordkant en Ao Mae Mai en Ao Muk aan de oostzijde.

Mijn favoriete strand is Ao Kwai. Het strand is een stuk breder en de zee is over het algemeen veel rustiger. Ao Yai kan nog wel eens last hebben van wind en golven. Maar desondanks zijn er uitstekende resorts en bungalows te vinden.

 

Bungalows en resorts op Koh Phayam

De resorts en bungalows aan Ao Yai en Ao Kwai zijn het populairste. De stranden zijn er prachtig, rustig, ruim en je kunt er genieten van de zonsondergang.

Mijn favoriete strand is Ao Kwai. De zee is hier rustiger dan Ao Yai. Ook wat prettiger wanneer je met kinderen reist. In het hoogseizoen van november tot en met maart is Hippie Bar hier op het strand ook geopend.

Hoef je niet per se aan het strand te zitten in een bungalow? Dan zijn er langs het betonnen pad achter Ao Kwai ook een aantal leuke sfeervolle guesthouses.

Hier vier adresjes voor goedkope en leuke bungalows en resorts op Ao Kwai:

 

En nog vijf suggesties voor bungalows en resorts op Ao Yai:

 

Hoe kom je op Koh Phayam

Koh Phyayam kun je alleen per boot bereiken. Vanuit de Thaise havenstad Ranong vertrekken er dagelijks 2 ferry's en 2 speedboten van en naar Koh Phayam.

Ferry vertrektijden

Een ticket voor de ferry kost 200 THB. De tocht duurt 2 uur.

  • Van Ranong naar Koh Phayam om 9:30 uur en 14:00 uur
  • Van Koh Phayam naar Ranong om 8:30 uur en 14:00 uur

 

Speedboot vertrektijden

Speedboten varen alleen in het hoogseizoen, van november tot en met april. Tickets kosten 350 THB. De tocht duur 35 minuten.

  • Van Ranong naar Koh Phayam dagelijks 5-8x tusen 7:00 uur en 17:00 uur
  • Van Koh Phayam naar Ranong dagelijks 5-8x tussen 8:00 uur en 17:00 uur

 

Hoe kom je in Ranong

Ferry's en speedboten naar Koh Phayam vertrekken allemaal vanuit Ranong. Ranong kun je op 2 manieren bereiken:

  • Bus
  • Vliegtuig

 

Bus naar Ranong

Bussen rijden vanuit de richting van Chumpon, en Phuket. Bustickets voor de bus van Phuket naar Ranong kun je online boeken. Vanuit Phuket vertrekken bussen vrijwel ieder uur. De rit duurt 5:30 uur.

Zoek bustickets

 

Vliegen naar Ranong

Er bestaan momenteel alleen vluchten van Bangkok Don Muang Airport naar Ranong. Vluchten worden verzorgd door Nok Air. Vliegtickets naar Ranong kun je online boeken bij 12go.asia.

Zoek vliegtickets

 

Pinnen op Koh Phayam

Neem ruim voldoende contant geld mee naar Koh Phayam. Er zijn namelijk géén pinautomaten op het eiland. Heb je accuut behoefte aan verse biljetten? Check dan Took's Place op het eiland. Je schijnt daar geld te kunnen krijgen met je creditcard tegen een commissie van 5%. 

 

Verder reizen vanaf Koh Phayam

Backpacken op Koh Phayam is goed te combineren met het naastgelegen eiland Koh Chang (niet te verwarren met zijn grote bekende broer in de Golf van Thailand), Khao Sok National Park en Phuket. Je kunt via Ranong ook door reizen naar Myanmar.

4 relevante stappen voor backpacken in Thailand

Vliegticket Bangkok backpacken Thailand

1. Vliegtickets

Check de beste tips om een goedkoop vliegtickets naar Thailand te scoren.

Vliegticket

Backpacken Thailand voorbereiden

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis door Thailand.

Voorbereiden

Inentingen en vaccinaties Thailand backpacken

3. Inentingen

Wees lief voor jezelf en zorg vooraf voor de juiste vaccinaties en medische zaken.

Inentingen

Inpaklijst meenemen backpacken Thailand

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken