
Backpack tips om de beste te kopen
Wanneer je gaat backpacken heb je natuurlijk een goede backpack nodig. Welke goed bij jou past, hang af van het draagcomfort en je wensen met betrekking tot inhoud en vakverdeling.
Om je te helpen geef ik je hieronder 3 tips waar ik zelf op let wanneer ik een nieuwe backpack aanschaf.
Tip 1: koop een backpack van 50 - 70 liter
Rugzakken heb je alle soorten en maten. Wanneer je een backpack wilt hebben die groot genoeg is om de spullen van mijn gratis inpaklijst mee te nemen, dan heb je een backpack nodig van tussen de 50 en 70 liter.
Dameskleding is over het algemeen een kleiner en lichter. Hierdoor kun je als dame dus met een backpack met kleinere inhoud op reis.
Advies hoeveel liter rugzak:
- Voor dames 50-65L
- Voor heren 60-70L
Het type backpack met deze inhoud wordt in winkels en webshops meestal trekking backpack of trekkingrugzak genoemd.
Tip 2: let op draagcomfort en eigenschappen van je backpack
Door ontwetendheid heb ik jarenlang gereisd met een uiterst lompe niet-comfortabele backpack. Pas na jaren deze Berghaus Vulcano backpack gebruikt te hebben, vertelde iemand me dat dit model in de jaren '70 ontworpen was voor Britse militairen. En zoals veel dingen zijn ook rugzakken sinds de jaren '70 flink door ontwikkeld. Wist ik veel.
12 Kilo voelde aan als 20 kilo. Dat kwam omdat deze backpacks geen harnas, geen verstelbare heupband en schouderbanden en geen vrijstaand rugpand hebben, waardoor de rugzak direct op je rug rust. Hierdoor heb je sneller een bezwete rug wanneer je je backpack draagt.
Daarnaast is het hebben van meerdere ingangen in je rugzak met behulp van ritsen en extra vakjes erg handig. Hierdoor kun je namelijk die ene schone onderbroek die je nog hebt en die onderin zit, bereiken zonder je hele backpack eerst leeg te moeten vissen.
Voor mij moet de beste backpack daarom voldoen aan de volgende eigenschappen:
- heupband
- extra vakjes
- harnas / frame
- compressiebanden
- vrijstaand rugpand
- frontale ritsopening
- maximaal gewicht 2,5kg
- verstelbare schouderbanden
Check mijn uitleg waarom ik voor deze eigenschappen kies. Gelukkig zijn er genoeg rugzakken die hieraan voldoen. In combinatie met het aantal liter dat je wilt hebben en of je een man of vrouw bent kun je een stuk makkelijker kiezen. Via onderstaande knoppen staat alles alvast aangevinkt voor je:
Het enige wat je nog hoeft te doen is het aantal liter aan geven en of je een dames of heren model zoek. Als dame draagt een rugzak van 50-60 liter het prettigst voor heren is 60-70 optimaal. Kleiner kan altijd als je met erg weinig spullen backpackt.
Ik backpack zelf met een Osprey Aether 70. Deze voldoet ook aan alle wensen hierboven en draagt erg comfortabel. Hierdoor voelt 20 kilo bagage juist als 12 kilo. De geïntegreerde regencover is een fijne extra.
Tip 3: bestel online, én probeer je backpack in de winkel
Het makkelijkst is natuurlijk om je backpack online te bestellen. Dat kan onder andere op Bever.nl en bij Bol.com. Vandaag besteld is immers morgen in huis in veel gevallen.
Het voordeel van bestellen op Bever.nl is dat je er ook voor kunt kiezen om je backpack in de winkel op te halen. Hierdoor kun je de rugzak in de winkel proberen en eventueel makkelijk omruilen voor een model dat beter past. Online bestellen en in de winkel ophalen heeft verder als voordeel dat de rugzak al voor je klaar ligt. Je grijpt dus nooit mis.
Check assortiment trekkingrugzakken
Uitleg bij rugzak eigenschappen
Heupband
De heupband is onmisbaar bij een moderne goede backpack. Je heupen kunnen meer en langer gewicht dragen dan je schouders.
Extra vakjes
Je kunt uiteraard kiezen voor een rugzak met één vak. Dit betekent dat je veel moeilijker even snel iets uit je rugzak kunt pakken. Denk hierbij tijdens een bus- of treinrit aan een bok, nekkussentje of je toilettas. Meerdere vakjes helpt ook in de organisatie van je spullen. Alle verzorgende artikelen in vakje 1, electronica in vakje 2 enzovoorts.
Harnas of frame
Net als de heupband is een frame of harnas onmisbaar in een rugzak. Mijn oude backpack had dat niet wat zorgde voor een slappe rugzak. Een grote lap stof waar je spullen tussen gepropt zitten. Een frame of harnas zorgen voor een stijf geheel. En dat zorgt weer voor stabiliteit. Die stabiliteit ga je ervaren als draagcomfort.
Zonder frame vorm de rugzak zich naar de vorm die de spullen samen kunnen vormen. Dat kan als een grote ronde hangende bal aan je schouders gaan hangen. En dat is echt killing bij backpacken.
Compressiebanden
Naast een harnas of frame helpen compressiebanden om je ingepakte rugzak nog stijver, steviger en stabieler te maken. Compressiebanden zijn de stoffen of kunststof strips die aan je rugzak bungelen en waarmee je alles strak trekt in je rugzak. Hierdoor wordt je rugzak ook platter. De bagage wordt als het ware meer op elkaar gepropt en steviger gemaakt dus. Hierdoor draagt je rugzak comfortabeler.
Vrijstaand rugpand
Een vrijstaand rugpand zorgt voor een laag ruimte en lucht tussen je rugzak en je rug. Een zware rugzak die plat op je rug gebonden is zorgt veel sneller voor een bezwete rug omdat de warmte niet weg kan. Kortom, zonder vrijstaand rugpand ga je gegarandeerd backpacken met een bezwete rug.
Frontale ritsopening
Net als extra vakjes helpt een frontale ritsopening bij een snellere toegang tot de spullen die in je rugzak zitten.
Kies je voor een rugzak met zo'n rits, kies dan een model waarbij je de compressiebanden over de de opening van de rits gespannen kunnen worden.
Een rits is namelijk een relatief zwak element in de construcite van je rugzak. Op de rits van een gevulde rugzak staat relatief veel spanning. Voor het rugzakmateriaal is dat geen enkel probleem. Maar een rits kan ook bij duurdere rugzakken hier niet altijd even goed mee om gaan op langere termijn. Om de rits te ontlasten, gebruik je compressiebanden.
Rugzak gewicht maximaal 2,2 kilo
Ik besefte het me eigenlijk nooit, maar toen ik een paar jaar geleden mijn lege rugzak ging wegen stond er 2,2 kilo op de weegschaal. Daarmee is mijn rugzak het zwaarste onderdeel van mijn totale bagage. Een degelijke rugzak die tegen een stootje kan, ook wanneer deze langs een ruwe muur schuurt of uit een bus valt, is van degelijk materiaal gemaakt. En degelijk materiaal is niet altijd even licht.
Natuurlijk kun je kiezen voor een rugzak die lichter is. Mijn dan heb je vaak een rugzak gemaakt van kwalitatief minder goed materiaal. Wanneer je je rugzak vaker dan één of twee reizen wilt gebruiken kies dan voor een rugzak die tussen de 1,5 en 2,5 kilo zwaar is.
Verstelbare schouderbanden
Een enorme inkopper maar niet ieders lijf heeft dezelfde verhoudingen. De een heeft lange armen en een wat korter bovenlijf, de ander precies omgekeerd. Omdat rugzakfabrikanten niet voor ieder lijf apart een rugzak maken is het wel zo handig om verstelbare schouderbanden te hebben. Hiermee kun je de combinatie van je lichaamslengte, de stand van je heupband instellen en daarna op het eind de ideale stand van je schouderbanden instellen.
Het instellen van de schouderbanden doe je normaliter in het begin één keer, daarna zit ie goed.
Wat is een goed backpack merk
Er zijn veel soorten merken op de markt. Mijn voorkeur gaat uit naar Osprey. Maar Deuter en Lowe Alpine worden ook vaak gebruikt onder backpackers.
- Brother Louis