
Wegcondities in Cambodja
Thaise grens tot Sieam Reap
In 2004 kwam ik voor het eerst in Cambodja. Dirt roads verbonden de belangrijkste steden met elkaar. Sindsdien is er veel veranderd aan de wegen van Cambodja. De belangrijkste hoofdwegen zijn inmiddels prima geasfalteerd. Een uitzondering hierop is helaas de populaire route tussen Siem Reap (Angkor Wat) en de hoofdstad Phnom Penh. Deze weg was als eerste geasfalteerd. Dit is echter zo slecht gedaan dat het opnieuw dient te gebeuren. De werkzaamheden zijn naar verwachting eind 2015 afgerond. Het alternatief is reizen per boot wat vanaf het regenseizoen t/m eind januari ongeveer kan. Daarna is het waterpijl van de Mekong en het meer vaak te laag om de tocht te maken.
Grensovergang Laos tot Phnom Penh
Deze weg is sinds 2007 geasfalteerd. Het stuk in Laos tot aan de grens is nog steeds een smalle dirt road. Het laatste stuk moet je lopen tot het grenshokje van de Laotiaanse grenswacht. Daarna een stuk lopen tot het Cambodjaanse grenshokje en vanaf dat hokje is de weg tot aan Phnom Penh prima. Meer info over Cambodjaanse grensovergangen vind je op de speciale Grensovergangen-pagina.
Phnom Penh - Sihanoukville
Deze weg is in prima conditie.
Phnom Penh - Battambang
Deze weg is in prima conditie.
Phnom Penh - Kep / Kampot
Deze weg is in prima conditie. Niet overal even breed maar ruim voldoende om er ook in het regenseizoen prima over te kunnen rijden.
Andere wegen in Cambodja
Veel andere wegen zijn nog altijd in slechte staat. Dat betekent dat tegenligger die je wilt passeren op zo'n weg voor grote rode stofwolken zorgen. Zit je in een open voertuig. Zorg dan altijd dat je een dunne sjaal bij je hebt die je om je hoofd heen kunt slaan. Zo'n sjaal die kun je in Cambodja overal kopen voor een euro. In het regenseizoen heb je die sjaal mogelijk net zo hard nodig. De dirt-roads veranderen dan in een modderpoel. Je reis kan hierdoor een stuk langer duren dan voorzien informeer vooraf ter plaatste naar een indicatie van de reistijd.
- Brother Louis