Brotherlouis.nl
Brotherlouis alleen op reis op Koh Phayam in Thailand

3.833333333331111111111Rating 3.83 (3 Votes)

Het leuke van backpacken in je eentje door Zuidoost Azië is

 1. Dat je erg veel alleen reizende backpackers tegen komt
 2. Waarvan er veel dezelfde richting op reizen als jij
 3. En waar je bovengemiddeld vaan een leuke klik mee hebt

Sta je open voor contact? Dan zul je dus zelden alleen zijn tijdens je reis. Zo kom je in een bus, trein, je guesthouse, restaurant en bij bezienswaardigheden makkelijk andere backpackers tegen. Een gesprek over is makkelijk gestart. Bijvoorbeeld door te vragen of iemand net is aangekomen, de bezienswaardigheid net heeft bezicht en het leuk vind om te vertellen wat hij of zij hiervan vond?

Dat wat iemand vertelt en hoe iemand dat vertelt geeft jij doorgaans vrij snel een indruk of het om iemand gaat waar je benieuwd naar bent. Wellicht gedeelde interesses of iets dergelijks hebt. En dat kan zomaar tot een leuk gesprek tijdens het avondeten leiden, een lange avond gevuld met de meest uiteenlopede gespreken in een barretje langs de Mekong rivier of het doden van de tijd tijdens een lange busrit.

 

 

Nooit alleen tijdens je reis

Tijdens vrijwel alle reizen die ik ´alleen´ heb ondernomen, heb ik kamers gedeeld met mensen van allerlei nationaliteiten. Samen reizen is in Zuidoost Azië overigens zeker niet noodzakelijk om veilig te kunnen reizen. Je komt tijdens je reizen ook veel alleen reizende dames tegen. Ik heb nog nooit een verhaal uit eerste hand van een dame gehoord die iets vervelends heeft meegemaakt in Zuidoost Azië.

Nog niet helemaal overtuigd? Dan heb ik nog wat links naar blogs van andere backpackers die hier over geschreven hebben:

 

Ouders die achterblijven

Tja, je zoon of dochter is net 18 jaar en heeft het idiote plan om in zijn of haar eentje of met een vriend/vriendin door het levensgevaarlijke Zuidoost Azië te gaan backpacken. Althans, dat is het beeld wat ouders nog wel eens hebben die zelf nog nooit in Zuidoost Azië of überhaupt niet buiten Europa (of erger, niet buiten Nederland) gereisd hebben.

Om u als ouder een beetje gerust te stellen het volgende: Sinds 2003 reis ik jaarlijks door Zuidoost Azië en heb in al die jaren nog nooit iets gehoord van mensen die iets is overkomen v.w.b. aanranding, overvallen of wat dan ook. Ik beschouw Zuidoost Azië als een van de veiligste gebieden op onze aardkloot. Van de lokale bevolking hoef je het minst te duchten, die zijn super aardig, vriendelijk en behulpzaam. En hoe verder van een grote stad verwijdert, des te aardiger de mensen zijn. In the middle of nowhere staat meestal garant voor de liefste mensen en mooiste reiservaringen. Internet is nog lang niet overal verspreid in Zuidoost Aziatische landen. Hoort u dus een aantal dagen niets van uw zoon of dochter, raak niet direct in paniek. Stroom valt regelmatig uit, computers of Skype-headsets zijn soms kapot. Of uw kind ligt gewoon nog even lekker ergens te slapen.

Maak samen afspraken desgewenst maar als uw zoon of dochter graag de wereld wil verkennen, wie bent u dan om die ontdekkingsdrang in de weg te staan. Colombus flikkerde ook niet van de aarde af.

 

Tips voor thuisblijvers / ouders van (jonge) backpackers

 • Leef je in in de ander. Je kind gaat alleen op pad naar Zuidoost Azië. Dat doet hij waarschijnlijk niet om iedere dag contact met het thuisfront te willen hebben. Gun je kind de vrijheid
 • Leef je als kind ook in in je ouders. Als je voor het eerst zo'n verre backpack-reis maakt dan zou jij het ook prettig vinden om te horen dat iemand veilig is aangekomen
 • Doe vooraf een beetje huiswerk. Ga je bijvoorbeeld naar 3 weken naar Myanmar, dan kan het best zijn dat je 3 weken geen contact hebt met je ouders als het tegenzit (de militaire junta trekt de communicatie stekker er nog wel eens uit). Als je dat vooraf doorgeeft weten je ouders dat in elk geval.
 • Wil je mensen thuis op de hoogte houden dan kun je op veel plekken in Zuidoost Azië gewoon e-mailen, bellen via Skype of je blog bijhouden
 • Hou je een blog bij? Dan krijg je ook reacties van vrienden en familie. Niet reageren op reacties kan erg onpersoonlijk overkomen

Meer tips Zuidoost Azië

Deel dit artikel

Foto's Zuidoost Azië

521-myanmar-hpa-an-2010
472-myanmar-amarapura-u-bein-s-bridge
246-myanmar-mandalay-2010
042-myanmar-yangon
20140124-cameron-highlands-6761
20141127-koh-tonsay-7484
20141124-phnom-penh-7382
027-myanmar-yangon
117-myanmar-yangon-2010
20141212-koh-mak-7930
626-myanmar-bagan
651-myanmar-bagan
415-myanmar-hsipaw-2010
173-myanmar-yangon-2010
328-myanmar-lilian-reisdagboek

Rugzak inpakken voor Zuidoost Azië

Geen idee wat essentieel is om in je rugzak te hebben zitten tijdens het backpacken door Zuidoost Azië? Hier alvast wat tips. Of lees het artikel en download gratis je inpaklijst.

 • Klamboe
 • Paspoort
 • Vliegticket
 • Teva-slippers
 • Pinpas
 

Download gratis inpaklijst

4 relevante stappen voor backpacken in Zuidoost Azië

Vliegticket Zuidoost Azië backpacken Zuidoost Azië

1. Vliegtickets

Check de beste tips om een goedkoop vliegtickets naar Zuidoost Azië te scoren.

Vliegticket

Backpacken Zuidoost Azië voorbereiden

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis door Zuidoost Azië.

Voorbereiden

Visum Vietnam online aanvragen backpacken Zuidoost Azië

3. Visum regelen

Wist je dat je voor veel Aziatische landen vooraf online je visum al kunt regelen?

Visum regelen

Inpaklijst meenemen backpacken Zuidoost Azië

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken