
Surfen aan de Costa del Lanka in Midigama
Na het kookgeweld in Galle werd het tijd om de surfskills weer eens wat bij te punten. Het was alweer wat maandjes geleden dat ik voor het laatst op m'n surfboard had gestaan voor de Scheveningse kust. Of althans, een poging daartoe had ondernomen. In Sri Lanka is het surfklimaat in elk geval uitstekend. Mooie golven en met zeewater van een graadje of 27 heb je geen gedoe met wetsuites aan- en uittrekken.
De surfsmurf van Midigama
De luitjes van Coconut Surf Inn, in het idyllische plaatsje Midigama-East, hadden nog een kamer met zeezicht voor me. Midigama is samen met de twee naburige gama's Weligama en Ahangama het surfmecca van de Srilankaanse zuidkust. Prettig bijkomend voordeel is dat de gama's nog niet overspoeld zijn door het Spaanse costa-volk. Je vindt hier vooral veel mooie verlaten stranden en surfers die hun geluk beproeven op één van de vele mooie surfspots die deze omgeving rijk is. Van surfsmurf tot golfgoeroe en alles wat daar tussen zit, ieder niveau komt hier aan zijn trekken.
Dat mijn niveau nog het meest tegen dat van surfsmurf aanschurkt, werd pijnlijk duidelijk door de keuze van mijn gehuurde surfboard. Het enige beschikbare board was namelijk een 6.6 ft (voetlengtes) lang board. Het board bleek te smal en te dun te zijn voor mijn lengte en gewicht. Met als gevolg dat het alle kanten op zwabberde behalve de juiste. Daarnaast mag ik nog even oefenen voordat ik überhaupt meer met zo'n kort board kan dan er een handige bijzettafel van maken met twee bierkratten.
Beach breaks bij Weligama
De volgende dag haalde ik bij een goede surfshop een dikker 7.2 ft board waarmee het surfen al een stuk beter ging. Samen met nog wat surfdudes en dudettes reden we een aantal dagen lang 's ochtends rond 7u naar Weligama. De golven rollen daar rustig binnen tot op het strand, zogenaamde beach breaks. Ideaal voor beginners.
's Middags waagden we een poging bij "Plantations". Een bekende golf in deze omgeving die direct voor het guesthouse lag. De waterkrullen van Plantations zijn een stuk krachtiger. Daarnaast rollen de golven niet door tot op het strand, maar slaan ze te pletter op een klein koraalrif dat op 20 meter uit de kust ligt. Weliswaar 1,5 meter onder water, maar wanneer een golf je te pakken heeft, kun je met een flinke smak onder water terecht komen met alle gevolgen van dien. Al met al een heerlijk stel dagen doorgebracht op diverse golven van alle drie de dorpjes. En het feit dat ik dit nog kan typen betekent dat ik nog niet tussen het koraal vandaan gepeuterd hoef te worden.
Reismattie in Tangalle
Na de surfplank weer opgeborgen te hebben, heb ik in Mirissa nog wat reiservaringen uitgewisseld met reismatties uit Duitsland, Peru en Spanje die ik op het vliegveld bij aankomst tegengekomen was. En als laatste zuidkustbestemming stond Tangalle op de lijst. Niet alleen omdat dat een leuk klein vissersdorpjes is, maar vooral omdat Pierre hier een paar dagen verbleef.
Pierre is een reismattie van m'n reis door Vietnam en Thailand in 2011. Pierre heeft zich indertijd onsterfelijk gemaakt onder de lokale bevolking door een aantal puike goocheltrucs op straat te vertonen. De beelden daarvan zijn uiteraard nog beschikbaar op YouTube.
Een paar weken voor m'n reis kwamen we weer in contact en bleken we overlap te hebben met tijdens onze Sri Lanka-trips. Super leuk om zo iemand na 4 jaar weer tijdens een reis te ontmoeten. Er werd flink bijgekletst waarbij de kelen goed natgehouden werden. Leuk om ook zijn vriendin Nathalie ontmoet te hebben dit keer!
Volgende halte: the hill country
De zwembroek is inmiddels opgedroogd en zit weer onderin de tas. Volgende halte wordt Udu Walawe National Park.
- Brother Louis