
Singapore's ode aan saté
De hunkering naar nieuw reisavontuur blijft ook na 13 rondreizen door Zuidoost Azië ongestild. Neusprikkelende geuren, kleurrijk geklede types uit culturen waarvan ik het bestaan niet af wist en een serene rust die on-Aziatisch op me overkomt; dat is Singapore omschreven in een paar woorden na een paar dagen hier rondgelopen te hebben.
Singapore in een notendop
Singapore, de stad waar alle Aziatische keukens samenkomen. Iedere zelfrespecterende foodie wil hier een keer geweest zijn. Want eten is cultureel erfgoed van Singapore. Althans zo mag je dat van mij best noemen wanneer je zelfs een hele straat hebt waar louter en alleen saté gegrild wordt.
Saté uit de buitencategorie
De hoeveelheid vleesrijgers zorgt voor een ongekend hoog niveau van deze opeenhoping van aan elkaar geprikte dooie garnaal, vlees of gevogelte. Het verschil wordt gemaakt door de geheime familie combinatie van marinade, rook en houtskool van de buitencategorie.
En mocht saté niet je ding zijn, wees gerust. Wanneer je het ene foodcourt uitloopt springt de volgende je al in het oog. Niet dat je daar altijd wat aan hebt. Want wanneer je in Singapore aankomt op wat voor locals als nieuwjaarsdag geldt, dan is vrijwel alles dicht.
Chinese New Year in Singapore
Dat bleek ook direct de reden te zijn waarom je op dit moment in vrijwel heel Singapore een kanon kunt afschieten zonder er iemand kwaad mee te doen. Niet direct het beeld dat ik had van deze met expats gevulde metropole. Die is overigens ooit ontstaan omdat onze VOC-voorvaderen er een buitensporig belastingbeleid op na hielden in het noordelijker gelegen Maleise stadje Melakka.
Een knetterduur Singapore dankzij de VOC
De Britten, en menig ander volk dat in die tijd op onze wereldzeeën rond dobberden, pikten dat niet en zorgden voor een goedkoper alternatief. Singapore kreeg een strategische handelsfunctie om schepen te laden en lossen.
Dat goedkope klimaat vind je in Singapore al lang niet meer. Want waar ik in Melakka een paar jaar geleden voor een habbekrats een uitstekende maaltijd weg kon slobberen is Singapore op alle vlakken kneiters duur. Een blik gekoeld bier bij een supermarkt kost $5. Bestel je een flesje bier bij een knap hotel dan kan dat rustig oplopen tot $17 en glaasjes wijn starten daar bij $20.
Een auto rijden doe je hier ook enkel wanneer je niet anders kunt of wanneer je graag wilt laten zien hoe slap je was is. Alleen al de belasting op vierwielers kan oplopen tot meer dan $100.000. Het zal je niet verbazen dat de lokale omroep geen mensen in dienst heeft die ieder halfuur file updates geven. Sterker nog, op een setje taxi's na rijden er überhaupt bar weinig auto's. Straten zijn vrij van iedere vorm van rommel en er zijn geen voorbij razende brommers of toeterende tuk tuk's. Zijn we eigenlijk wel in Azië?
Alle gekheid op een saté-stokje. Van alle Aziatische steden doet Singapore het minst Aziatisch aan. Het voelt als Azië en ook niet. Kom je voor het eerst in Azië, dan word je culture-shock-technisch gezien getrakteerd op een uiterst zachte landing. Tel daar de fantastisch eetcultuur en tientallen bezienswaardigheden bij op en je hebt een stad/staat waar je rustig een week kunt verblijven.
Wij onderbreken onze trip in Singapore even voor drieënhalve week Sumatra tussendoor en komen daarna graag weer terug voor een saté of twee.
Dag hoor!
- Brother Louis