Brotherlouis.nl

51111111111Rating 5.00 (1 Vote)

Om meerdere redenen een absolute 'must do' wanneer je in Chiang Mai bent is het bezoeken van het Elephant Nature Park. In dit park staat niet commercie maar de olifant centraal. Dat klinkt logisch maar dat is het meestal niet zo blijkt bij veel andere olifanten parken. Er is ook een mooie film over het Elephant Nature Park op YouTube te zien die door een van de reizigers gemaakt is. Bekijk de Elephant Nature Park film

Elephant Nature Park-website

 

Waarom je niet op de rug van een olifant moet gaan zitten

Veel toeristen reizen naar Chiang Mai en doen in de bergen rond Chiang maar een meerdaagse trekking langs bergvolkeren. Bij veel van dit soort trips wordt je een ritje op de rug van een olifant aangeboden. Je zit dan met max. 3 personen in een zware houten constructie die op de rug van een olifant is vastgebonden. Op de nek van de olifant zit vaak een vierde toerist.

Toen ik nog minder over olifanten wist heb ik me hier ook schuldig aan gemaakt. In 2005 heb ik het boek "Thaise Olifanten van de Straat" gelezen van de Nederlandse Antoinette van de Water. In het boek legt Antoinette o.a. uit dat olifanten eigenlijk een hele zwakke rug hebben en dat er een vreselijk martelingsproces op de olifant toegepast wordt om de olifant zover te krijgen om te luisteren naar mensen. Toen ik dat gelezen had was ik 'genezen' en wilde ik nooit meer op een olifant zitten.

 

Olifanten verzorgen en wassen

Wat je dus ook kunt doen is het bezoeken van Elephant Nature Park. Dit is een park dat opgericht is door de Thaise vrouw Sangduen 'Lek' Chailert en haar an Adam in 1996. Ze heeft haar leven toegewijd aan het redden van olifanten. Elephant Nature Park kun je als reiziger bezoeken als dagtrip maar je kunt er ook als vrijwilliger meerdere dagen aan de slag om te helpen.

Elephant Nature Park biedt een natuurlijke woonomgeving voor olifanten i.pv. het straatleven dat straatolifanten in Bangkok en Phuket leven. In het park leven olifanten die voorheen leefden als straatolifant, die voorheen als draagolifant tijdens trekkings ingezet werden of olifanten die op andere manieren voor commerciële doeleinden werden ingezet. Olifanten die zich tijdens commerciële activiteiten verzetten tegen het uitvoeren van wat een mahout hen opdrachten worden vaak mishandeld. Zo zijn er meerdere olifanten in het Elepant Nature Park die deels of geheel blind zijn omdat hun mahout steentjes in hun ogen geschoten heeft wanneer een olifant niet 'luisterde'.

In het Elephant Nature Park hoeft een olifant helemaal niet te luisteren gelukkig. Ze doen helemaal waar ze zelf zin in hebben. Zo leven ze immers ook in het wild. Hierdoor krijgen olifanten in het Elephant Nature Park hun leven weer terug en hebben ze geen last van stres.

 

Een ervaring om nooit te vergeten

Het kost een paar centen maar dan heb je ook wat. Ik ben zelf in het park geweest en het bezoek heeft me echt geraakt. Je mag onder begeleiding van een mahout heel dicht bij olifanten komen. Je mag ze voeren, je krijgt les over olifanten en je helpt om olifanten te wassen. Waarna ze zich overigens weer snel door de modder laten rollen want daar zijn ze dol op.

 

Adres Elephant Nature Park

1 Ratmakka Road, Prasing, Chiang Mai
+66 53 272 855
http://www.elephantnaturepark.org/

 

Kosten en programma van een dagtrip naar het park

Een dagtrip naar het Elepant Nature Park vind ik echt een dikke aanrader. Het park ligt 1,5 uur rijden buiten Chiang Mai. Ik heb zelf met het park gebeld en voor 2.500 THB p.p. wordt je 's ochtends om 8:30 opgehaald in je guesthouse in Chiang Mai. Tijdens de minibus-rit krijg je als opwarmertje al een mooie voorlichtingsfilm over het park te zien. Na aankomst en een korte instructie over wat je wel en niet mag in het park (olifanten lopen door het hele park vrij rond dus er zijn wel wat regels aan het bezoek gebonden) ga je de olifanten voeren. Dat duurt langer dan je denk want per dag eet een olifant tientallen kilo's fruit, groenten, bladeren, bamboe etc.

Je wandelt onder begeleiding door het park. In de prijs van je bezoek is ook een uitstekende lunch inbegrepen maar allerlei warme gerechten, salades, vers fruit etc. Na de lunch ga je groepsgewijs de in de rivier aanwezige olifanten nat gooien met emmers water. Hierbij blijf je zelf meestal ook niet geheel droog.

Rond een uur of 16:30 wordt je na een mooie dag waarin je veel over olifanten te weten komt en veel interactie hebt met de olifanten zelf weer terug gebracht naar Chiang Mai.

 

Kun je overnachten in het park?

Je kunt ook 2 dagen als olifantenverzorger verblijven in het park met een overnachting erbij:

Dag 1

's Ochtends om 8:30 wordt je in je guesthouse op gehaald. Bij aankomst in het park wordt je onthaald door een flinke kudde olifanten waar je snel bevriend mee zult raken want je mag ze voeren met verse producten van die in het park zelf verbouwd worden of bij lokale boeren geteeld worden. Olifanten krijgen in het Elephant Nature Park altijd vers eten!

Je krijgt verder onderwijs over olifanten t.a.v. ziektes, biologie, hun gedrag en hoe vriendschap met olifanten werkt en ook hoe olifanten met emoties omgaan.

Hierna volgt de lunch en na de lunch ga je de olifanten wassen. Vergeet geen droge kleding mee te nemen. Ontdek verder hoe een olifant met zijn mahout, communiceert. Tot slot Heb je de 1e dag een lekker diner met elkaar en slaap je in hutten in het park.

Dag 2

Op dag 2 na het ontbijt maak je nog een mooie tocht door het park waarbij je olifanten kunt observeren. Kijk hoe ze met elkaar communiceren en optrekken in groepen. Na de lunch is het tijd om afscheid te nemen van de olifanten, mahouts en het park en wordt je weer naar Chiang Mai gebracht. Daar kom je rond 17:00 weer aan.

Kosten

Deze tour kost 5.800 THB p.p.

Info & boek tour<

 

Hoe boek je een trip naar Elephant Nature Park?

Ik heb vanuit m'n guesthouse m.b.v. Skype zelf naar het park gebeld op nummer +66 53 818 754. Over de telefoon heb ik mijn creditcardnummer en gegevens aan de organisatie gegeven en het bedrag is netjes afgeschreven door het park. Je kunt als je dat prettiger vindt, ook gewoon contant in het park betalen. Boeken via het formulier op de website van het park kan ook.

Je kunt ook iemand van je guesthouse vragen om de trip te regelen maar ik kreeg te horen dat het park voor die dag 'toevallig' vol zat. Toen ik later zelf belde waren er trips geannuleerd waardoor ik alsnog naar dit park kon. Er zijn namelijk ook andere soortgelijke parken in de buurt van Chiang Mai. De kans bestaat altijd dat een guesthouse van sommige parken (meer) commissie ontvang dan bij andere parken.

 

Project Bring The Elephant Home

Antoinette van de Water, de schrijfster van het boek. Olifanten van de Straat is ook zo begaan met het leven van de Thaise olifanten dat ze in 2004 gestart is met het project "Bring The Elephant Home" Het project zamelt m.b.v. sponsoring en allerlei activiteiten geld in om bomen in o.a. het Elephant Nature Park aan te planten en om geld te sparen om olifanten vrij te kunnen kopen. Ook ander parken in Zuidoost Azië ontvangen financiële support t.b.v. olifanten vanuit dit project. Een super mooi initiatief wat mij betreft!

 

Steun Bring The Elephant Home

Je kunt "Bring The Elephant Home" vanuit je luie stoel thuis ook steunen op de volgende manieren:

 

 

Meer reistips voor Chiang Mai

Deel dit artikel

Foto's Elephant Nature Park

3824-elephant-nature-park
3872-elephant-nature-park
3866-elephant-nature-park
3911-elephant-nature-park
3806-elephant-nature-park
3775-elephant-nature-park
3852-elephant-nature-park
3914-elephant-nature-park
3867-elephant-nature-park
3783-elephant-nature-park
3858-elephant-nature-park
3754-elephant-nature-park
3745-elephant-nature-park
3784-elephant-nature-park
3877-elephant-nature-park

Rugzak inpakken voor Thailand

Geen idee wat essentieel is om in je rugzak te hebben zitten tijdens het backpacken door Thailand? Hier alvast wat tips. Of lees het artikel en download gratis je inpaklijst.

  • Klamboe
  • Paspoort
  • Vliegticket
  • Teva-slippers
  • Pinpas
 

Download gratis inpaklijst

4 relevante stappen voor backpacken in Thailand

Vliegticket Bangkok backpacken Thailand

1. Vliegtickets

Check de beste tips om een goedkoop vliegtickets naar Thailand te scoren.

Vliegticket

Backpacken Thailand voorbereiden

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis door Thailand.

Voorbereiden

Inentingen en vaccinaties Thailand backpacken

3. Inentingen

Wees lief voor jezelf en zorg vooraf voor de juiste vaccinaties en medische zaken.

Inentingen

Inpaklijst meenemen backpacken Thailand

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken