
Backwaters of Kerala
Ja mensen, hier weer een lekker stuk tropische proza om de saaie en/of moeizame dinsdagmorgen mee op te frissen! Na vier dagen luier...uuhm tot bezinning gekomen te zijn in Varkala heb ik eergisteren de boel in gepakt. Per trein ben ik doorgereisd naar Alleppey, homebase van de "Backwaters of Kerala".
Kookcursus Varkala
De dagen in Varkala zijn langzaam voorbij getrokken. De laatste dag heb ik een kookcursus gevolgd wat weer anders dan andere kookcursussen was. Chef Sajeer Khan van The Cliff Lounge Guesthouse had geen van zijn recepturen op papier maar wel 300 in z'n hoofd. Hij heeft me dus in drie uur vijf van z'n gerechten voorgekookt en ik heb me dus het blauwzuur staan schrijven om alles een beetje bij te houden om het thuis nog eens over te doen. Voor de aardigheid mocht ik nog een uitje snipperen en een paar tenen knoflook ontvliezen. Niet echt wat ik in gedachte had. Wel erg leuk om te zien wat voor technieken ze hier weer gebruiken. Wat handigheidjes om eenvoudig en snel een kokosnoot te openen (die heb je per slot van rekening altijd wel ergens in een voorraadkast liggen toch? Voor de geïnteresseerden, dit zijn de gerechten:
- Lime Rice
- Sambar
- Malabar Chicken Curry
- Pineapple curry with roasted peanuts
- Paneer Masala
Thuis zal ik deze gerechten nog eens gaan proberen. Het zag er helemaal niet zo moeilijk uit. Het gaan om de verhoudingen van de diverse kruiden. Groenten snijden kunnen we immers allemaal wel.
Backwaters of Kerala
Dan nu Alleppey. Ookwel het Venetië van India genoemd met z'n kanalen. Alleen dan vol met puin overal (zoals in de meest steden/dorpjes etc. overal afval ligt). Alleppey is de gateway naar de Backwaters. Je kunt er op iedere straathoek een boottrip boeken. De mooiste en leukste vond ik het huren van een house boat. Soort Chinese schuit met binnenboordmotor, 3 crewmembers en ik. Ook hier zijn, net als in de voorgaande plaatsen toeristen spaarzaam. De manager van m'n guesthouse zij dat dit nog wel een aantal weken aan zal houden i.v.m. de aanslagen in Mumbai. Hoe groot het land ook is, de gevolgen merken ondernemers in alle hoeken van het land direct in de portemonnee, beetje jammer natuurlijk. Gelukkig ging de manager van het guesthouse niet mee op de boot. Hij spreekt namelijk zeer gebrekkig Engels, dat doet ie dan ook nog met een onverstaanbaar Indiaas accent en hij stottert enorm.
Met een house boat over de backwaters
De boottrip was echt enorm mooi. Wel jammer van het zwaar bewolkte weer waardoor de mooie plaatjes een beetje in het water vielen. Maar om de Indiase drukte wat te ontvluchten is dit wel een heerlijke manier. Tegen het vallen van de avond legden we ergens in een moeras de boot stil wat natuurlijk altijd garantie op muggen geeft. Flink spuiten dus met die deet! Met de kok achter op het dek lekker zitten vissen. Geen hippe hengels enzo, gewoon een bamboestick met een visdraad en haak eraan. Deeg van wat rijstpoeder en zo waar nog vier vissen gevangen ook wat we als avondmaal gebruikte.
Gelukkig had ik in Alleppey uit "voorzorg" wat fijne flessen pils ingeslagen want dat was niet voor handen op de boot. In de warmte van zo'n 28 graden staat het voorhoofd snel vol met zweet namelijk met een Indiase chicken curry als een van de gerechten bij het diner. Die flessen pretvocht kwamen dus goed van pas. De nacht viel en toen begon ik met wat ongemakkelijk te voelen. Ik had immers eerder al een keer in Vietnam op een boot overnacht op zee en daar zwaaiden een enorme kudde mega-ratten de scepter 's nachts op de boot. De kok stelde me echter gerust en idd liepen de ratten enkel over het dak, niet in de boot :-). Met oordoppen in merk je er niets van.
Vanmorgen lekker op de boot ontbeten en na het ontbijt voeren we alweer de haven bij Alleppey in. Nu eens kijken wat het volgende station wordt. Allemaal braaf geweest en verwend door de Sint?
- Brother Louis