Brotherlouis.nl

41111111111Rating 4.00 (1 Vote)

Bangkok is met 12 miljoen inwoners een enorm grote stad. Kom je hier voor het eerst, dan zal de enorme verkeerschaos even wennen zijn. Op straat razen auto's, tuk-tuk, taxi's en brommers aan alle kanten om je heen. Het zal je dan ook niet verbazen dat de (avond)spits van Bangkok tot de ergste van de wereld behoort.

Omdat verkeer niemands hobby is, heb ik hieronder een aantal vervoeropties en tips uiteengezet. Allereerst de soorten vervoer die je in Bangkok tegen zult komen:

 

BTS Skytrain

Een snelle en goedkope reisoptie in Bangkok. Maar er is geen Skytrain-station in de buurt van Khao San Road. De meeste Skytrain-stations bevinden zich in centraal en oostelijk Bangkok. Check de BTS Skytrain-website voor een mooie kaart met alle haltes van de BTS Skytrain, Metro en Chao Praya River Express boot op één kaart. Je kunt er teven de prijs voor jouw BTS Skytrain-route berekenen. Er zijn ook gratis BTS Skytrain apps voor iPhone en Android toestellen verkrijgbaar.

BTS Skytrain
Flexibel
Prijs
Snelheid
Veiligheid
 

Bus

De bus is door locals het meest gebruikte vervoersmiddel van Bangkok. Bus rijden en zie je overal. Enige nadeel voor ons als backpackers is dat er vaak geen touw aan vast te knopen is welke bus waar stopt. In Nederland en België hebben we keurige bushalte met hokjes en bij die hokjes een paar met de busnummers die daar stoppen. In Bangkok hebben ze een poging gedaan ook zoiets te maken. De bushalte is prima herkenbaar maar de borden die erbij staan missen meer dan de helft van de busnummers die daar stoppen. Even vragen in de buurt is dus vaak de enige oplossing. Of vraag het liefts aan 2 of 3 mensen. Het is mij al meermaals overkomen dat verschillende mensen verschillende antwoorden gaven. Een Thai zegt niet graag nee, dus zal hij altijd antwoord geven. Het kan handig zijn om bij het uitstappen op je bestemming alvast te kijken waar de halte voor de bus terug is. Dat is niet altijd direct aan de overkant van de straat.

Bus
Flexibel
Prijs
Snelheid
Veiligheid
 

Chao Phraya River Express boot

De Chao Phraya River Express boten zijn een snelle en ontspannende manier van reizen door Bangkok. Je omzeilt er files mee, hebt geen last van stank en je geniet ook nog eens van een verfrissende bries.

Je legt in een relatief korte tijd een afstand af waar je met de taxi, motor of tuk tuk aanzienlijk meer tijd voor nodig hebt. Vanaf Khao San Road kom je zo o.a. snel en goedkoop bij: Royal Palace, Wat Pho en China Town.

Let wel op, er varen diverse soorten boten. Je herkent de verschillende boten aan de kleur vlag. Boten met een oranje vlag zijn eigenlijk altijd goed. Een ritje kost 18 THB en kun je aan boord en aan de wal bij het opstappunt kopen. Meer info over deze en andere boottaxi's in Bangkok vind je op Chaophrayaexpressboat.com.

Chao Phraya River Express Boot
Flexibel
Prijs
Snelheid
Veiligheid
 

Motorbike driver

Volgens velen niet de veiligste optie maar ik heb me nog nooit onveilig gevoeld achterop een motorbike in Bangkok. Je zit met helm achterop bij een motorbike driver voor een fixed-price. Omdat de motorbike smaller is kunnen ze makkelijk door files en zijstraatjes rijden dan een regulier taxi of Tuk Tuk. Daarom is dit de snelste optie om in Bangkok city van A naar B te komen. Het enige nadeel is dat er maar 1 persoon achterop mag. Motorbike drivers herken je aan hun oranje hesjes. Je kunt ze vaak in groepjes vinden op kruispunten, shopping malls en populaire bezienswaardigheden.

Motorbike driver
Flexibel
Prijs
Snelheid
Veiligheid
 

Taxi meter

Veruit de meest comfortabele optie. Altijd een dak boven je hoofd en voor de liefhebbers altijd airco (op standje ijspegel). Voor langere afstanden en buiten de spits is dit de beste optie. In de spits wil je absoluut NIET in een taxi zitten en ook voor korte afstanden kun je bijvoorbeeld beter een motorbike driver gebruiken. Taxi's zijn over het algemeen ook stukken goedkoper dan Tuk Tuk's. Een volgend voordeel t.o.v. Tuk Tuk's is het ontbreken van ritjes naar juwelen- en kledingshops waar je helemaal niet naartoe wilt. Op Wikipedia vind je meer info over de taxi-meter.

Taxi meter
Flexibel
Prijs
Snelheid
Veiligheid
 

Tuk Tuk

In alle opzichten terecht helemaal onderaan, de Tuk Tuk. Icoon van Thailand en ik vind ze supergaaf om te zien, te fotograferen etc. maar als transportmiddel is de Tuk Tuk zwaar overgewaardeerd. Een Tuk Tuk gebruik je als je te veel geld wil uitgeven of opgelicht wil worden door ritjes langs shops waar je niet naar toe wilt (Tuk Tuk chauffeurs krijgen benzine-coupons of een andere vorm van commissie om jou daar te brengen). Op korte afstanden zal een taxi niet sneller zijn dan een Tuk Tuk, wel goedkoper. Locals in Bangkok gebruiken Tuk Tuk's alleen voor korte ritjes. Ze zijn simpelweg te duur voor lange ritten en je zit de hele tijd autogas in te ademen als je bij wéér een stoplicht staat te wachten. Om deze redenen probeer ik Tuk Tuk's te vermijden.

Tuk Tuk
Flexibel
Prijs
Snelheid
Veiligheid
 

Deel dit artikel

Foto's Bangkok

20141214-bangkok-7946
20140111-bangkok-5863
3509-bangkok
4630-bangkok
20140111-bangkok-5865
20140112-bangkok-5911
4859-bangkok
3440-bangkok
4870-bangkok
4641-bangkok
4769-bangkok
4832-bangkok
4777-bangkok
4785-bangkok
20141214-bangkok-9404

Rugzak inpakken voor Thailand

Geen idee wat essentieel is om in je rugzak te hebben zitten tijdens het backpacken door Thailand? Hier alvast wat tips. Of lees het artikel en download gratis je inpaklijst.

  • Klamboe
  • Paspoort
  • Vliegticket
  • Teva-slippers
  • Pinpas
 

Download gratis inpaklijst

4 relevante stappen voor backpacken in Thailand

Vliegticket Thailand backpacken

1. Vliegtickets

Check de beste tips om een goedkoop vliegtickets naar Thailand te scoren.

Vliegticket

Thailand backpacken voorbereiden reistips

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis door Thailand.

Voorbereiden

Inentingen en vaccinaties Thailand backpacken

3. Inentingen

Wees lief voor jezelf en zorg vooraf voor de juiste vaccinaties en medische zaken.

Inentingen

Inpaklijst meenemen backpacken Thailand

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken