Brotherlouis.nl

4.1251111111111Rating 4.13 (4 Votes)

In Banglamphu, de backpackers wijk van Bangkok vind je ontelbaar veel shops die maatkleding maken. Je koopt al een maatpak vanaf $60. Daar koop je een tweedelig maatpak voor van eenvoudige stof en misschien krijg je er nog een overhemd bij. Heb je iets meer te besteden dan koop je voor voor ruim € 100 een maatpak gemaakt van de kwalitatief goed 120S scheerwol. Het pak wordt dan gevoerd met zijde. Een overhemd met lange mouwen laat je al voor ongeveer € 15 per stuk op maat maken. Uiteraard komen dames ook aan hun trekken. Mantelpakjes, leren jasjes tot en met trouwjurken. Verzin het en het wordt voor je op maat gemaakt.

De meeste kleermakers in Bangkok zijn afkomstig uit India of Myanmar. Indiase mensen kunnen op ons westerlingen nogal opdringerig overkomen. Als ik maatkleding nodig heb zoek ik daarom een shop waar Birmezen werken. Die zijn veel minder opdringerig, luisteren beter en nemen meer de tijd voor je.

 

12 tips voor maatkleding

 • Draag je je kleding casual of zakelijk
 • Wat voor soort stof vindt je mooi: rib / krijtstreep / linnen etc.
 • Wil je een 2 of 3-delig kostuum
 • Pantalon met klassieke zoom onderaan of meer trendy zonder zoom
 • Pantalon klassiek met plooien of meer trendy zonder
 • Manchetten: enkel / dubbel / rondje hoekjes / 1 knoops / 2 knoop / manchetknopen
 • Boord: Italiaans / button down / spread board of iets meer trendy dus extra hoog i.c.m. spread board
 • Maak een foto in een Nederlandse winkel met je mobiel van je favoriete kledingstuk of knip 'm uit een folder
 • Denk verder dan een kostuum of jurk. Ook winterjassen, vintage jasjes van ribstof etc maken ze in Thailand
 • Trouwen? Thaise kleermakers hebben ook schitterende stoffen voor bruidsjurken
 • Pas op grote schoudervullingen (anders loop je in Nederland rond als Don Johnson!)
 • Kostuum mee terug in het vliegtuig in een Suit Bag? Vraag dan aan een stewardess om het op te hangen

 

Verwachtingen van een $60 maatpak

Wanneer je voor $60 een maatpak kunt laten maken. Vraag je dan ook af, of je dezelfde kwaliteit mag verwachten van een $60 als voor een € 1200 maatpak van bijvoorbeeld Oger in Den Haag of Amsterdam. Allereerst zegt de term maatpak eigenlijk al voldoende. Het wordt volledig op maat gemaakt. En op maat maken van kleding is handwerk, geen machine werk. In Bangkok noemen veel kleermaker zich maatklaarmaker maar het maken van maatkleding kost enorm veel tijd. In elk geval veel meer dan 1,5 dag wat gangbaar is voor een maatpak in Bangkok. Een goed maatpak in Nederland, Engeland of Italië kost rustig 2 weken. Maar dan wordt het ook echt met de hand gemaakt.

 

50% is vakmanschap, 50% is materiaal

De kwaliteit van de "handjes" kost de helft van je maatpak, de andere helft wordt bepaald door het materiaal. Niet alleen het mooie scheerwol, maar ook de afwerking, de wijze waarop gestikt is, de linings aan de binnenzijde van je colbert etc. Het is onmogelijk om een maatpak van Europese kwaliteit te maken met materialen die incl. tijd om het pak te maken $60 kosten. Ergens maak je dit verschil "goed" en dat is absoluut inleveren op kwaliteit van materiaal. Dit houdt niet in dat je een beroerd pak hebt, maar verwacht niet dat je een maatpak uit Bangkok dagelijks 3 jaar lang kunt dragen en er na 3 jaar een flink wat stomerij-sessies nog steeds top uit ziet. Ik heb zelf een aantal maal ondervonden dat de verkochte stof door een kleermaker uit Bangkok werd aangeboden als zuiver scheerwol maar dat het in een Nederlandse stomerij als polyester werd beschouwd. Na 1x stomen was de pantalon 2cm korter geworden. Met andere pakken heb ik dit gelukkig niet gehad, en was de scheerwol wel echt.

Wanneer je iets van scheerwol laat maken, vraag dan om een brandtest. De kleermaker steekt dan een stukje van de stof in brand. Wol brand zeer moeilijk in tegenstelling tot acryl, een synthetische vezel, die op wol lijkt maar veel goedkoper is.

 

Vakmanschap of materiaalverkopers

Veel maatpakkenverkopers in Bangkok zijn eigenlijk helemaal geen kleermakers. Ze verkopen eigenlijk alleen de materialen aan je en ze meten je op. Er zijn zeer weinig kleermakers te vinden die ook echt zelf naaien. Ze nemen je maten op, geven deze door aan degene die met een machine het pak in elkaar zet. De betere kleermaker herken je in Bangkok dus aan degene die niet buiten hun shop staan en je naar binnen proberen te lokken met het bekend "Hello mr, come have a look inside" maar degene die binnen met de hand iets aan het naaien is.

 

Maatkleding vervoeren

Dan ben je de eigenaar van een strak afgewerkt maatpak en je staat in hartje Bangkok met je rugzak. Hoe krijg je je maatkleding dan netjes mee naar huis vraag je je af. Je kunt ervoor kiezen om een mooie jurk in een dressbag mee te nemen en als handbagage in de vakken boven je hoofd in het vliegtuig neer te leggen. Een alternatief wat ik zelf altijd gebruik is het laten inpakken in plastic folie van je maatpak tot een klein pakketje dat in je rugzak pakt. Thuis aangekomen breng ik dat dan naar een stomerij. Niet om te laten stomen maar om te laten persen. Daarmee worden alle kreukels er gewoon netjes uitgehaald en ziet niemand meer dat het volledig opgefrommeld 12 uur in een rugzak heeft gezeten.

 

Vervoer aan boord van een vliegtuig

Je kunt wanneer je je kostuum of jurk bijvoorbeeld in een Suit Bag wilt vervoeren, aan boord van het vliegtuig aan een van de stewards of stewardessen ook vragen of zij het ergens voor je op willen hangen. Zo voorkom je dat je mooie maatkleding gekreukt aankomt. De crew heeft hier vrijwel altijd ergens een veilige plek voor.

Deel dit artikel

Foto's Bangkok

4859-bangkok
4805-bangkok
4704-bangkok
20141214-bangkok-7946
20140111-bangkok-5868
20140111-bangkok-5857
4808-bangkok
3462-bangkok
3456-bangkok
4785-bangkok
3476-bangkok
20140111-bangkok-5854
3440-bangkok
4870-bangkok
20140111-bangkok-5865

Rugzak inpakken voor Thailand

Geen idee wat essentieel is om in je rugzak te hebben zitten tijdens het backpacken door Thailand? Hier alvast wat tips. Of lees het artikel en download gratis je inpaklijst.

 • Klamboe
 • Paspoort
 • Vliegticket
 • Teva-slippers
 • Pinpas
 

Download gratis inpaklijst

4 relevante stappen voor backpacken in Thailand

Vliegticket Bangkok backpacken Thailand

1. Vliegtickets

Check de beste tips om een goedkoop vliegtickets naar Thailand te scoren.

Vliegticket

Backpacken Thailand voorbereiden

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis door Thailand.

Voorbereiden

Inentingen en vaccinaties Thailand backpacken

3. Inentingen

Wees lief voor jezelf en zorg vooraf voor de juiste vaccinaties en medische zaken.

Inentingen

Inpaklijst meenemen backpacken Thailand

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken