Brotherlouis.nl

4.51111111111Rating 4.50 (1 Vote)

Pulau Weh is een eilandje voor de kust van Banda Aceh, het meest noordelijkste puntje van Sumatra. Pulau Weh is synoniem duiken want dit eiland is het duikparadijs van Sumatra. Ondanks dat valt het aantal toeristen erg mee. 

Het kloppend hart voor backpackers is het plaatjes Iboih aan de noordkant van Pulau Weh. Hier vind je ook veel duikscholen en snorkelmogelijkheden. Aan de oostkant vind je het mooiste strand van het eiland Sumur Tiga Beach. Ook hier zijn de nodige guesthouses en resorts te vinden waaronder het bekende Freddies, gerund door een gepensioneerde Zuid Afrikaner.

 

Op deze pagina

 

Wat kun je er doen

 

Duiken op Pulau Weh

Duiken en snorkelen is de belangrijkste reden voor veel reizigers om naar het eiland te komen. Met de beste duikmogelijkheden, veel verschillende vissen, koraal en een afgang van 800 meter voor de kust met kans op grote vissen is dat ook niet zo vreemd. Ik heb zelf gedoken bij Lumba Lumba Diving. Een prima duiksschool waar je dagelijks kunt starten met het halen van je Padi duikcertificaat.

Lumba Lumba Diving duikt alleen met kleine boten. Hierdoor heb je nooit het gevoel met een duikfabriek op pad te zijn onder water.

 

Scootertocht op Pulau Weh

Het eiland is groot genoeg om een volle dag met een scooter op pad te zijn. Ik huurde een scooter aan de oostkant van het eiland bij Sumur Tiga Beach. Een rit naar het dorpje Iboih kost je ongeveer een uur. Maar onderweg kom je prachtige uitzichten, dorpjes, apen en nog veel meer tegen. Je kunt via diverse wegen een rondrit maken.

De zuidwest kant van Pulau Weh is nog een stuk minder ontwikkeld. Ik heb vooraf de tank van mijn scooter vol getankt voordat ik dat deel ging verkennen. Er zitten aardig wat steile stukken tussen waardoor je scooter meer dan gemiddeld verbruikt.

Onderweg kom je slangen, grote hagedissen, apen en zwijnen tegen die de verlaten weg oversteken. Daarnaast heb je hier en daar schitterende piepkleine verlaten strandjes. Bij sommige strandjes worden inmiddels resorts gebouwd.

 

Guesthouses & resorts

Accommodatie op Pulau Weh ligt erg verspreid. De dorpje Iboih en de buurtgemeenschap aan de oostkant van het eiland bij Sumur Tiga Beach bieden de beste opties. Is een mooi strand voor je belangrijk? Kies dan voor Sumur Tiga Beach. Mocht je willen duiken, dan komen duikscholen je daar gratis ophalen over het algemeen.

Guesthouses en resorts bij Sumur Tiga Beach

 

Guesthouses en resorts bij Iboih

 

Restaurants

Lokale eettentjes

BIj lokale eettentjes kun je de heerlijke nasi goreng, nasi campur of nasi ayam penyet bestellen.

 

Eten bij Freddies

Zoek je iets westers, check dan het restaurant van Freddies Santai Sumurtiga aan de oostkust van Pulau Weh. Het restaurant is een begrip op Pulau Weh. Er komen regelmatig crews van duikscholen helemaal vanuit Iboih naar Freddies om te dineren aan het buffet. Persoonlijk vond ik de a la carte dat door locals bereid wordt een stuk lekkerder dan de lekkernijen die Freddie zelf kookt met recepten van internet.

Eten bij Casanemo

Op 10 minuten lopen naar het zuiden vanaf Freddies vind je Casanemo. Casanemo had naar mijn mening veruit de beste keuken van alle tentjes waar wij gegeten hebben. De lokale "Octopus Rendang" smaakte er voortreffelijk. Ik heb zelfs het recept gekregen! Er worden zelfs pizza's in een echte steenoven gebakken en dagelijks worden er verse brownies en cheesecake gebakken. Onder het genot van een verse espresso prik je zo je toetje weg.

Bij Espresso Island, een espressobarretje dat bij Casanemo hoort kun je overdag ook genieten van koffie met lekker en kleine salades. Espresso Island is geopend van 7:30 tot 22:00 uur en tussendoor gesloten van 15:00 tot 17:30 uur.

En ben je toe aan wat ontspanning? Dan kun je van 10:00 tot 21:00 uur dagelijks bij Casanemo terecht voor heerlijke massages. Of laat je handen of nagels even heerlijk onder handen nemen.

 

Hoe kom je op Pulau Weh

 

Boot naar Pulau Weh

Fast ferries varen dagelijks van Banda Aceh naar Pulau Weh. De overtocht duurt een uur en kost IDR 80.000. Van Banda Aceh naar Pulau Weh zijn de vertrektijden als volgt:

  • ma - do om 8:00 / 14:30 uur
  • vr - zo om 8:00 / 10:00 / 14:30 uur

Let op: Is de boot al vol voor de vertrektijd, dan kan de boot eerder vertrekken. Wees dus op tijd. Ik zag de ferry van 8:00 uur om 7:56 uur voor mijn neus vertrekken in de veronderstelling dat een boot in Indonesie nooit precies op tijd vertrekt.

 

Vliegen naar Pulau Weh

Pulau Weh heeft een kleine airport bij Sabang City. Garuda Airlines verzorgt wekelijks op vrijdag en zondag rechtstreekse vluchten van Medan naar Sabang en weer terug. Vluchten kun je boeken op Nusatrip.com.

Zoek vliegtickets

 

Vervoer op Pulau Weh

Kom je op Pulau Weh aan dan kun je voor IDR 30.000 - 50.000 per persoon een shared taxi nemen. Een rit naar Freddies duurt 20 minuten. Naar Iboih 45 minuten. 

Je resort kan altijd een taxi voor je regelen. Voel je je er comfortabel bij, huur dan zelf een scooter. Dat geeft je veel meer vrijheid en het is erg goedkoop.

 

Pinnen op Pulau Weh

Pulau Weh barst bepaalt niet van de pinautomaten. Alleen in Sabang City en in het dorpje Iboih zijn er een paar pinautomaten. Gelukkig kun bij aardig wat resorts en duikscholen met creditcard betalen.

 

Verder reizen vanaf Pulau Weh

Vanaf Pulau Weh kun je je reis voortzetten naar:

Deel dit artikel

Rugzak inpakken voor Indonesië

Geen idee wat essentieel is om in je rugzak te hebben zitten tijdens het backpacken over Bali & Lombok? Hier alvast wat tips. Of lees het artikel en download gratis je inpaklijst.

  • Klamboe
  • Paspoort
  • Vliegticket
  • Teva-slippers
  • Pinpas
 

Download gratis inpaklijst

4 relevante stappen voor backpacken in Indonesië

Vliegticket Bali backpacken

1. Vliegtickets

Check de beste tips voor goedkoper vliegtickets naar Bali, Lombok & de Gili's.

Vliegticket

Indonesië backpacken voorbereiden reistips

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis op Bali en Lombok.

Voorbereiden

Inentingen en vaccinaties Indonesië backpacken

3. Inentingen

Wees lief voor jezelf en zorg vooraf voor de juiste vaccinaties en medische zaken.

Inentingen

Inpaklijst meenemen backpacken Indonesië

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken