Brotherlouis.nl

4.51111111111Rating 4.50 (1 Vote)

Lake Toba is het grootste vulkanische meer ter wereld. Je vindt het meer midden op Sumatra op ongeveer vijf uur rijden van de Sumatraanse hoofdstad Medan. Midden in het meer ligt het relaxte en authentieke eiland Samosir. Vrijwel alle reizigers die naar Lake Toba reizen, nemen een ferry naar Samosir en verblijven in het dorpje Tuk Tuk.

In tegenstellling tot vrijwel heel Sumatra dat islamitisch is, is Samosir en de omgeving van Lake Toba christelijk. Dat betekent dat kerken het landschap sieren en gerechten met varkensvlees en zelfs varkensbloed heel normaal zijn in dit deel van Indonesië.

 

Op deze pagina:

 

Wat kun je doen bij Lake Toba 

Eigenlijk speelt alles dat je rond Lake Toba kunt doen zich af op het eiland Samosir. Om die reden zijn de activiteiten hieronder ook op Samosir gericht.

 

Batak keuken

Lake Toba en Samosir staan bekend om de lokale Batak keuken. Batak gerechten zijn kermerkend voor gebruikte ingrediënten zoals andaliman peper (bij ons ook bekend als sechuan peper) en varkensbloed.

Maruba Restaurant is een van de weinige restaurants op Samosir waar je nog Batak gerechten kunt eten. Het wordt op prijs gesteld wanneer je de avond ervoor of op zijn laatste rond de lunch even langs loopt om je gerechten voor het diner te kiezen. Batak gerechten hebben tijd nodig om de smaak goed in te laten trekken.

Je vindt Maruba Restaurant aan de noordoost kant van Tuk Tuk. Een restaurant waar ook met andaliman peper gekookt wordt is Sekapur Sirih Restaurant. Hier kun je tevens van vers geroosterde vis van de barbecue genieten met uitzicht op Lake Toba.

 

Samosir Island

De belangrijkste reden voor een bezoek aan Lake Toba voor backpackers is Samosir Island. Dit prachtige authentieke eiland ligt midden in Lake Toba. De natuur op Samosir en de omgeving van Lake Toba doen mij nog het meest denken aan een Oostenrijks berglandschap met groene Alpenweiden.

In de zomermaanden van juni tot en met augustus en de periode december tot half februari kan het wat drukker zijn in het dorpje Tuk Tuk. Daarbuiten kun je ongestoord genieten van authentieke dorpjes, rust en rijstvelden.

 

Scootertocht op Samosir

De echt mooie natuur van Samosir kun je eigenlijk pas goed ervaren wanneer je er met een scooter op uit trekt. De weg kun je eigenlijk nooit kwijt raken. Wanneer je vanuit Tuk Tuk 'rondweg' richting het zuidoost volgt rij je vanzelf onder een poort door. Na de poort kun je linkaf richting Tomok. 

De weg die door Tomok voert volg je en wordt na Tomok vanzelf een slingerende weg die de berg op voert. Je komt steeds hoger. Binnen een half uurtje rijden heb je al een schitterend uitzicht te pakken. 

Af en toe kom je onderweg cafétjes tegen en plaatsen om benzine voor je scooter te tanken. Vergeet de zonnenbrand niet. De zon kan fel schijnen.

 

Hotels & guesthouse op Samosir Island

Vrijwel alle guesthouses en cottages vind je in het dorpje Tuk Tuk op Samosir. De passenger ferry die je van Parapat naar Samosir brengt legt aan bij de pier van Tuk Tuk. Je loopt vanaf de pier zo tussen de guesthouses en resorts door. Hierdoor ben je te voet eigenlijk altijd binnen 10 minuten of minder bij je hotel.

Een aantal suggesties:

Zoek guesthouses

 

Hoe kom je bij Lake Toba & Samosir

Parapat kun je op twee manieren bereiken:

  • Vanuit de richting van Medan
  • Vanuit de richting van Siboringborong

Vanuit Medan duurt de rit ongeveer 5 uur met een shared-taxi of mini-bus. De rit kost ongeveer IDR 130.000. Vanuit Siboringborong duur de rit ongeveer 2,5 uur. Je kunt ook rechtstreeks shared-taxi's boeken van Bukit Lawang naar Lake Toba. Ook dan reis je altijd via Medan. Die rit duurt ongeveer 9 uur inclusief een lunch-stop en kost 230.000 IDR. De prijs voor een ferry ticket is dan al inbegrepren.

Wil je vanuit Padang naar Lake Toba reizen dan kun je het makkelijkst vliegen naar Medan en van daar een shared-taxi nemen. De wegen op Sumatra zijn namelijk in erg slechte conditie. Hierdoor is vliegen via Medan een stuk sneller dan de 24 uur die je normaliter nodig zou hebben om over de weg van Padang bij Lake Toba te komen.

Een privé taxi van Medan Airport naar Parapat of terug kost je rond de IDR 400.000 in totaal.

 

Van Parapat naar Samosir Island

Parapat ligt aan de oevers van Lake Toba. Er zijn verschillende ferries die naar Samosir varen. De door backpackers meeste gebruikte ferry is de passenger ferry. Deze vertrekt vanaf de Tiga Raja Harbour naar het dorpje Tuk Tuk op Samosir.

Vertrektijden 

  • Van Parapat naar Tuk Tuk vaart de ferry van 8:30 tot 19:00 ieder uur
  • Van Tuk Tuk naar Parapat vaart de ferry van 7:00 tot 17:30 ieder uur

Wil je om wat voor reden vroeg vertrekken vanaf Samosir? Zorg dan dat je naar Tomok Tour Harbour gebracht wordt. Daar vertrekt de eerste passenger ferry tussen 6:00 en 6:20 uur. Je komt dan rond 7:00 uur in Parapat aan bij de Ajibata Harbour. Aan boord van de ferry betaal je IDR 8.000 per persoon. 

 

Pinnen op Samosir Island

Pinnen op Samosir kan alleen in het dorpje Tomok. Dit ligt vijf kilometer van Tuk Tuk. Mij lukte het daar niet om te pinnen met een bankpas, wel met een creditcard.

 

Verder reizen vanuit Lake Toba en Samosir eiland

Na je bezoek aan Lake Toba kun je naar deze drie vervolgbestemmingen rezien:

Meer backpacktips voor Sumatra vind je op het Sumatra reistip-overzicht.

Sumatra reistip-overzicht

Deel dit artikel

Rugzak inpakken voor Indonesië

Geen idee wat essentieel is om in je rugzak te hebben zitten tijdens het backpacken over Bali & Lombok? Hier alvast wat tips. Of lees het artikel en download gratis je inpaklijst.

  • Klamboe
  • Paspoort
  • Vliegticket
  • Teva-slippers
  • Pinpas
 

Download gratis inpaklijst

4 relevante stappen voor backpacken in Indonesië

Vliegticket Bali backpacken

1. Vliegtickets

Check de beste tips voor goedkoper vliegtickets naar Bali, Lombok & de Gili's.

Vliegticket

Indonesië backpacken voorbereiden reistips

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis op Bali en Lombok.

Voorbereiden

Inentingen en vaccinaties Indonesië backpacken

3. Inentingen

Wees lief voor jezelf en zorg vooraf voor de juiste vaccinaties en medische zaken.

Inentingen

Inpaklijst meenemen backpacken Indonesië

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken