Brotherlouis.nl

4.751111111111Rating 4.75 (2 Votes)

Een van de highlights van Sumatra is op zoek gaan naar orang oetans in Gunung Leuser National Park. Toegang tot het park heb je vanuit het dorpje Bukit Lawang waar je trekkings kunt boeken en ruime keuze hebt uit hotels, restaurants en gezellige barretjes om wat te drinken. 

 

Op deze pagina:

 

Bukit Lawang

Sumatra Bukit Lawang guesthouse strip

Bukit Lawang is het dorpje dat toegang geeft tot Gunung Leuser National Park. Dit is één van de twee plekken op aarde waar je nog orang oetangs in het wild kunt zien. Dat is voor vrijwel iedere reiziger de enige reden om naar Bukit Lawang te reizen. Het dorpje zelf is daarom niet veel meer dan een lange strip hotels en guesthouses langs de Bahorok rivier. Het hoogseizoen loopt van juni tot en met september en ook de periode van december tot en met Chinese New Year.

 

Soorten trekkings

De meest geboekte trekkings zijn de 2-daagse en 3-daagse trekkings. Een trekking van één dag kan ook. De kans dat je dan veel dieren ziet is kleiner.

Het verschil tussen de 2-daagse en 3-daagse trekking zou moeten zijn dat je bij die laatste dieper het park in gaat. Hierdoor zou de kans dat je wilde dieren ziet groter moeten zijn. Tijdens de trekking die ik deed, kwamen we op beide dagen echter groepen tegen die de 2-daagse trekking hadden geboekt. Kortom, je loopt niet verder het park in. Op dag 1 hebben we veel verschillende soorten apen gezien inclusief orang oetangs. Op dag 2 hebben we geen enkel dier gezien helaas.

Sumatra Bukit Lawang camp site trekking

De overnachtingen van trekkings vinden plaats in eenvoudige kampen langs de rivier. Slaapmatten, slaapzakken en klamboe's liggen klaar bij aankomst in het kamp. Per groep is er ook een kok die een heerlijk diner, ontbijt en lunch voor onderweg voor je maakt. Douches zijn er niet, wassen kan in de rivier, heerlijk verfrissend.

Veel hotels en guesthouses bieden trekkings aan. Ieder hotel heeft zijn eigen gids in dienst. Tijdens trekking kom je zo nu en dan andere groepen tegen. De gidsen kennen elkaar goed. Wat ik merkte tijdens onze trekking is onze gids Angela ongeloofelijk veel respect genoot van zijn collega gidsen. Dit kwam onder andere omdat Angela wel een gevochten had en gebeten was door een orang oetan. Daarnaast kregen wij naast gids Angela ook assistent-gids Ari mee. En omdat twee meer zien dan één hebben wij tijdens onze trekking door het park meer orang oetangs en andere dieren gezien dan andere groepen.

 

Trekkings boeken

Wij boekten onze trekking bij Hotel Orangutan. Dit hotel is opgezet door Neal Cross en een lokale Iman uit Bukit Lawang, Abdullah Togap. Het hotel wordt gerund als social enterprise.

Hotel Orangutan biedt standaard twee soorten trekkings aan:

Prijzen zijn op basis van trekkings met 3 personen. Ga je met minder dan stijgt de prijs. Ga je met meer mensen dat zakt de prijs flink. Je kunt vooraf aanvragen om in een groep met meer mensen te reizen. Wij betaalden € 140 per persoon om met z'n tweeën deze tour te doen. Voor die prijs reisden we 3 dagen en 2 nachten met 2 gidsen en een privé kok.

Trekkings zijn inclusief alle maaltijden, eventuele overnachtingen en eindigen met het terug raften in autobanden vanuit het park naar Bukit Lawang.

Meer trekkings bekijken

 

Wat neem je mee op een trektocht

Neem zo min mogelijk mee. Je klautert steile paden op en glijd ook te pas en te onpas naar beneden. Met als gevolg een vuile broek. Die was je gewoon in de rivier. Trek bij vertrek een korte broek en t-shirt aan. Het shirt met lange mouwen trok ik 's avonds aan nadat ik me in de rivier gewassen had. Daar heb ik ook in geslapen. 's Nachts kan het fris zijn in de tent waarin je slaapt. Er zijn slaapzakken waar je prima warm in blijft, zeker in je lakenzak.

De ideale bagage voor deze trekking op een rij:

 • Deodorant
 • Dry bag
 • Dun shirt met lange mouwen
 • Dunne lange broek
 • Korte broek
 • Lakenzak
 • Lichtgewicht handdoek
 • Mobiele telefoon
 • Tandenborstel + tandpasta
 • Oordopjes
 • Petje etegen de zon
 • T-shirt
 • Teva sandalen
 • Zeep
 • Zonnenband

 

Hotels & guesthouse in Bukit Lawang

Bukit Lawang is een klein dorpje dat hoofdzakelijk bestaat uit een lange strip van guesthouses en hotels langs de oevers van de Bahorok rivier die door Gunung Leuser National Park loopt. Accommodatie verschilt nogal in kwaliteit en er zijn een aantal erg leuke en bijzondere hotels. Een paar van mijn favorieten:

Meer guesthouses

 

Hoe kom je in Bukit Lawang

Er zijn relatief weinig wegen op Sumatra. De wegen die er zijn verkerne over het algemeen in beroerde staat. Wil je naar Bukit Lawang reizen dan zijn er twee wegen die allebei vanuit de stad Medan naar het park lopen. De ene weg is slecht, de andere nog slechter.

Omdat er in Sumatra nog niet veel georganiseerde bussen rijden van en naar toeristische hotspots is de makkelijkste manier om in Bukit Lawang te komen het boeken van een taxi vanaf Medan airport. De rit duurt 3,5 à 4 uur. Kosten liggen rond de 600.000 IDR (ruim € 40).

In het dorpje zelf rijden geen auto's. Je wordt daarom aan de rand van Bukit Lawang opgevangen wanneer je vooraf een hotel of guesthouse geboekte hebt. Samen loop je in 5 à 10 minuten naar je onderkomen toe.

Wil je inderdaad een taxi? Boek die dan vooraf zodat bij aankomst op Medan airport iemand klaar staat om je op te pikken. Dat scheelt een hoop hassle. Het kost inderdaad best wat geld, maar dat was het ons erg waard na een vermoeiende reis. Hotel Orangutan is een van de hotels waar je een taxi kunt boeken wanneer je bij hen ook een trekking boekt.

 

Pinnen in Bukit Lawang

Er is geen pinautomaat in Bukit Lawang. Kom je cash tekort om je hotel of trekking af te rekenen, dan kun je pinnen in een dorpje 8 kilometer verderop. Veel hotels bieden overigens ook de mogelijkheid aan om met een creditcard of via Paypal te betalen.

 

Doorreizen vanuit Bukit Lawang

Een bezoek aan Bukit Lawang kun je goed combineren met een reis naar de Banda Aceh, Medan, Pulau Weh en Lake Toba.

Deel dit artikel

Rugzak inpakken voor Indonesië

Geen idee wat essentieel is om in je rugzak te hebben zitten tijdens het backpacken over Bali & Lombok? Hier alvast wat tips. Of lees het artikel en download gratis je inpaklijst.

 • Klamboe
 • Paspoort
 • Vliegticket
 • Teva-slippers
 • Pinpas
 

Download gratis inpaklijst

4 relevante stappen voor backpacken in Indonesië

Vliegticket Bali backpacken

1. Vliegtickets

Check de beste tips voor goedkoper vliegtickets naar Bali, Lombok & de Gili's.

Vliegticket

Indonesië backpacken voorbereiden reistips

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis op Bali en Lombok.

Voorbereiden

Inentingen en vaccinaties Indonesië backpacken

3. Inentingen

Wees lief voor jezelf en zorg vooraf voor de juiste vaccinaties en medische zaken.

Inentingen

Inpaklijst meenemen backpacken Indonesië

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken