
Bangkok balans opgemaakt - Thailand
- Brother Louis
Zo´n 900 graden verder (30 dagen lang dagelijks 30 graden) is aan mij de twijfelachtige eer om de balans van deze trip op te maken. De poen was ook al bijna op dus waarom de balans ook niet direct. Bangkok kwam als eindstation dan ook wellicht op het juiste moment.
Met de boys van Thai Air Asia ben ik afgelopen woensdag van Krabi naar Bangkok gevlogen. Om vervolgens op die zelfde woensdag verder geen moer meer in Bangkok te doen behalve dan een lekkere duik in het zwembad van New Siam Guesthouse II te nemen, een voet- en daarna nog een oliemassage te bestellen om het geheel nog wat af te toppen met wat culinaire hoogstandjes.
Advanced Cooking Course bij May Kaidee
Dat maakt dan weer een aardig bruggetje naar de activiteit van de volgende en tevens laatste dag: een Advanced Cooking Course bij de in Thailand beroemde cheffin May Kaidee die 3 restaurants in Bangkok en 1 in Chiang Mai heeft.
Waarom Advanced vraag je je wellicht af? Omdat je bij vrijwel alle standaard kookcursussen in Thailand de basic van de Thaise keuken krijgt: Spring Rolls, Green Curry, Red Curry, Pad Thai, Mango Sticky Rice, Tom Kha Kai om maar wat klassieker te noemen. Niet veel anders dan onze stamppot andijvie, stamppot peen met uien, kroketjes, erwtensoep en een broodje warm slachtafval. En omdat je dat na een hoge reisfrequentie in dat gebied nu wel kent had ik de sterkte behoefte in de echte geheimen van de Thaise keuken.
Na een bezoek aan een kleine markt waar ik voor een paar euro in het bezit kwam van een paar tassen groenten, een red snapper, wat kipfilet, wat biefstuk, garnalen en wat baby squids gingen we op weg naar de kookschool. Althans kookplek. Want het bleek om een open terras te gaan waar tegen de achterkant een tafel met wokbrander stond opgesteld. Het restaurant lag direct aan een autovrij straatje waardoor er veel wandelend (lees: zwalkend van de vorige nacht) publiek voorbij liep en kon zien dat ik een kookcursus kreeg. En omdat er ook geen bordje ‘gesloten’ hing kwamen er ook gewoon mensen aan tafeltjes zitten.
Hierdoor was er van een duidelijk georganiseerde kookcursus weinig over want tussen de instructies door moesten er nog wat gerechten gemaakt worden. Maar dat loste cheffin Porn (don’t ask, dat is echt gewoon een voornaam in Thailand) de zus van May Kaidee handig op door mij te vertellen dat ik als extraatje uitgelegd kreeg hoe je dit-en-dat-gerecht moest maken. Met als gevolg dat ik voor een aantal gasten gewoon stond te koken terwijl Porn de juiste ingrediënten in de wok voor me mikte. En daarna weer verder met mijn ‘eigen’ gerechten. Het duurde daarom allemaal wat langer maar er was veel leuke aanspraak met gasten die wilde weten wat we aan het maken waren en omdat er veel te veel ingrediënten waren werd er veel geproefd door allerlei gasten.
En zo kwamen er tijdens mijn kookcursus alweer diverse inschrijvingen binnen van deelnemers voor de komende dagen. Ik begreep ineens waarom die wok en dat tafeltje zo’n prominente plek langs de straat hadden. En omdat de gerechten op echt Thaise authentieke wijze, dus met extra veel chili's werden bereid en deze normaliter niet tijdens workshops voorbij komen. Bleken er ook geen recepten van te zijn in het engels. Waardoor ondergetekende zich weer in het zweet heeft staan pennen om bij te houden wat waar en hoeveel daarvan overal in moet. Daar zijn de volgende gerechten uitgekomen:
- Friend Seafood Pepper
- Jungle Soup
- Crispy Fried Morning Glory Salad
- Spicy Friend Red Curry Beef
- Spicy Mushroom Salad with Shrimps
Recepturen op verzoek verkrijgbaar en uiteraard op eigen risico!