Brotherlouis.nl

1111111111Rating 0.00 (0 Votes)

Kep heeft 2 rotondes. Waarom weet niemand. Gloednieuw zijn ze, de rotondes van Kep. Kep is een nog nietszeggende badplaats aan de zuidkust van Cambodja. Een andere kust dan de zuidkust hebben ze overigens niet, zo arm is Cambodja.

 

Kep toen Kep nog heel gewoon was

Ooit was Kep kek. In Kep wilde je gezien worden. De Franse overheersers kwamen hier graag chillen in de tijd dat dat nog gewoon bijkomen of uitrusten heette. Toestanden, drukte, chaos was het toen. Toen, de tijd zonder rotondes. Waren ze er toen maar geweest die rotondes, dan waren ze op tijd geweest. Nu zijn ze te laat, of te vroeg. Zoals wel meer te vroeg of te laat is in Cambodja.

 

Azië trip nr. 12

Dames en heren, het moge duidelijk zijn dat een volgende reisavontuur in Zuidoost Azië voor mij is aangevangen. Na een slaapstop van één nacht in Bangkok en een acclimatisatie fase van twee dagen in de Cambodjaanse hoofdstad Phnom Penh, ben ik gisteren aangekomen in Kep.

Kep is zo veelzijdig als de naam lang is. Kep wordt goed verkocht in menig reisgids. Kep is de plaats waar het vroeger allemaal gebeurde. St. Tropez keek met argus ogen naar deze concurrerende badplaats, zo 9.500km verderop. Het bleef bij kijken.

Kep anno 2014 is vis nog vlees. Wel veel schaal en schelpdieren overigens. En dat treft, want daar ben ik dol op. Kep is het Mekka van de krab. Er staat zelfs een standbeeld van een 3 meter hoge krab in het centrumloze Kep. Weer een attractie erbij in de Lonely Planet.

Kep wordt geroemd om zijn rust. Veel meer is er ook niet. Als badplaats tel je niet mee zonder strand. Dus is het geen badplaats want er is geen strand. Of wacht, de 300m lange vorig jaar aangelegde zandstrook heeft voorkomen dat het voorgoed met Kep als badplaats afgelopen zou zijn.

Kep teert verder v.w.b. attracties op de zakken van het nabij gelegen Kampot en voor alle andere zaken op de zakken van de Vietnamezen. Zelfs in de hoofdstad Phnom Penh had men blijkbaar zo de maag vol van het Kepse volk dat men er geen electriciteit naar wilde aanleggen. Dus is er een elektriciteitslijntje getrokken vanuit Vietnam, dat 20km verderop ligt. Maar omdat de gouveneur van Kep z'n shit niet helemaal op orde heeft, een citaat van de Franse eigenaar van Tara Lodge, mijn onderkomen, en dus wel eens 'vergeet' te betalen, ligt de stroom er hier om de haverklap uit.

 

Goede daad op de brommer

Tijdens de brommerrit vandaag had ik daar geen last van. Buiten Kep is het prima toeven. Mooie landweggetjes met rijstvelden zover je kijken kunt afgewisseld met zoutvelden. Ja, Kep klust bij in de zeezouterie. Hele voetbalvelden achter elkaar met alleen maar zeewater dat ligt te verdampen. Eenmaal opdroogd komen wij dat op de keukentafel in strooibusjes, zoutmolens en zakjes onder de naam fleur-de-sel tegen, goeie handel.

De brommerrit bracht me ook nog in stelling om een goede daad te verrichten. En ondanks dat ik op dat vlak al enige tijd droog stond, sjeezde ik in eerste instantie op volle snelheid langs iemand die met de fiets aan de hand in de zinderende hitte van het platte land in de buurt van Kep langs de weg liep. Na een meter of honderd begon ik wat redenen te bedenken waarom je op het heetst van de dag met de fiets aan de hand in de godganse hitte van Kep wilde lopen. Ik kon er niet één bedenken en dus draaide ik om.

Caroline uit Frankrijk was me dankbaar. Met bovenbenen waarvan de omvang me nog het meest deed denken aan een voormalig Oost-Duitse olympiër, verbaasde het me niet dat er een gebroken fietsketting in haar fietsmandje metaalmoe bij lag. Ze was de nodige kilometers al aan de wandel. We probeerde een aantal manieren waarop we gezamelijk met fiets ons voort zouden kunnen bewegen. Na wat poses kwamen we uit op een dame achterop een scooter die met beide handen het stuur van haar fiets vast hield en daarmee redelijk scheef achterop zat. Dat leidde bij binnenkomst in Kep tot de nodige nawijzerij. Maar het is gelukt om haar af te zetten bij haar guesthouse. Eind goed al goed.

 

Het hazenpad richting Rabbit Island

Morgen verlaat ik Kep om Koh Tonsay, ookwel bekend onder de naam Rabbit Island, te gaan ontdekken. Een eiland met enkel wat hutjes, een generator en een dozijn hangmatten. Meer dan een boek, een zwembroek en wat cash heb je er niet nodig.

Foto's zien? Dat kan, ook als je geen Facebook-account hebt, via de Brotherlouis Facebook-fanpage.

Deel dit artikel

Visum Cambodja

 

Visum Cambodja nodig?

Online aanvragen

Beoordeling 9,1/10

 

Rugzak inpakken voor Cambodja

Geen idee wat essentieel is om in je rugzak te hebben zitten tijdens het backpacken door Cambodja? Hier alvast wat tips. Of lees het artikel en download gratis je inpaklijst.

  • Klamboe
  • Paspoort
  • Vliegticket
  • Teva-slippers
  • Pinpas
 

Download gratis inpaklijst

Foto's Cambodja Thailand 2014

20141201-sihanoukville-9075
20141210-koh-mak-7892
20141128-koh-tonsay-7518
20141127-koh-tonsay-7484
20141124-phnom-penh-7382
20141129-kampot-7554
20141204-sihanoukville-7725
20141124-phnom-penh-wat-phnom-7396
20141123-phnom-penh-8963
20141202-sihanoukville-7700
20141209-koh-mak-7846
20141206-cardamom-mountains-9223
20141130-kampot-7630
20141124-phnom-penh-wat-phnom-7388
20141202-koh-rong-9098

4 relevante stappen voor backpacken in Cambodja

Vliegticket Cambodja backpacken

1. Vliegtickets

Check de beste tips om een goedkoop vliegtickets naar Cambodja te scoren.

Vliegticket

Backpacken Cambodja voorbereiden

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis door Cambodja.

Voorbereiden

Inentingen en vaccinaties Cambodja backpacken

3. Inentingen

Wees lief voor jezelf en zorg vooraf voor de juiste vaccinaties en medische zaken.

Inentingen

Inpaklijst meenemen backpacken Cambodja

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken