Brotherlouis.nl

2.607142857141111111111Rating 2.61 (14 Votes)

Bali is niet zo'n heel groot eiland. Met een scooter rij je over de hoofdweg in een paar uur van noord naar zuid. Een ideale manier dus om dit fantastische eiland te ontdekken. En omdat de wegen nog niet overal even goed geasfalteerd zijn kom je met een scooter sneller en makkelijker op veel plekken dan met welk ander vervoermiddel dan ook. Reden genoeg om zelf op pad te gaan!

 

Start in Ubud

Een van de plekken om als uitvalsbasis te gebruiken voor een scootertocht is Ubud. Ubud ligt in het zuidoosten van Bali maar toch redelijk centraal. Je kunt vanuit Ubud in 1 à 2 uur de meeste plaatsen aan de oostkant van Bali zoals Sanur, Kuta, Seminyak, de Jatiluwih rijstvelden, Sidemen of Lovina Beach bereiken per scooter. Ubud is dus een ideaal startpunt om diverse scootertochten te maken over Bali!

 

Koop een kaart van Bali

Het wegennet van Bali is wijdverspreid. Het verbindt steden, dorpjes en buurtschappen. Maar op Bali wordt ook wel eens een nieuwe weg aangelegd of verdwijnt een oude door slecht onderhoud. Het is daarom erg handig om een wegenkaart bij je te hebben die up-2-date is. Op Bali zelf koop je prima kaarten in alle toeristische steden bij een boekenwinkel, of soms bij een supermarkt of benzinepomp. Check wel de even hoe oud de kaart is (jaar van uitgifte). Met een wegenkaart van 2 jaar of nieuwer zit je goed.

 

Kwaliteit van wegen

De hoofdwegen van Bali zijn prima geasfalteerd. Dat geldt lang niet altijd voor de kleinere B-weggetjes. Die kunnen goed zijn, maar ook veel kuilen bevatten. Op kaarten staat niet aangegeven of een weg kuilen bevat of niet. Daar kom je zelf achter. Ik heb zelf een scootertocht gemaakt van 2 dagen vanuit Ubud over B-weggetjes naar de Jatiluwih rijstvelden. Deze rijstvelden staan op de Unesco Werelderfgoedlijst. Echt schitterend om te zien. Die kun je vanuit Ubud via hoofdweg 2 bereiken. Een prima weg. Maar ik vond het veel leuker om niet over een snelweg met veel vrachtverkeer etc. te rijden. Ik koos voor een doolhof aan B-weggetjes ten westen van hoofdweg 2 als route naar het noorden. En dat is me erg goed bevallen. Echt een schitterende route die me langs veel lachende kinderen, werkende landarbeiders, uitgaande scholen en schilderachtige uitzichten heeft gevoerd. Maar wel over beroerde wegen met veel kuilen. Met de mooiste rijstvelden ooit als beloning!

 

Waar huur je een scooter op Bali?

Scooters kun je op veel plekken huren. Sommige homestay's verhuren ze voor $5 à  € 10 per dag. Let op dat dat vaak scooters zijn van het homestay zelf en dat je niet verzekerd bent. Je kunt ook vooraf je scooter al huren, bijvoorbeeld bij Bali Bike Rental.com. Zij brengen een scooter naar keuze op het afgesproken tijdstip bij het guesthouse van je keuze. Een andere plek of adres kan natuurlijk ook. Voor een kleine meerprijs kun je je gehuurde scooter ook via hen laten verzekeren. Wel zo'n veilig idee toch? Bekijk de verschillende opties van Bali Bike Rental.

Bezoek Balibikerental.com

 

Tips voor een scootertocht over Bali

Je kunt alle kanten op op Bali met een scooter. Ik heb zelf de volgende dingen gedaan tijdens de scootertocht op Bali:

Koffie Luwak proeven bij een plantage

Op nog geen uurtje rijden ten noord-noordoosten van Ubud vindt je een groot gebied waar alleen maar koffieplantages zitten. Bij diverse plantages kun je de beroemde koffie Luwak proeven en kopen. Deze koffie is zo bijzonder omdat de in gevangenschap gehouden Civitkat eerst de koffiebonen eet, daarna uit poept en daar wordt dan weer koffie van gemaakt. En niet zomaar koffie, nee de duurste koffie ter wereld. Ik heb het zelf geproefd en vond het nou niet bepaald bijzonder. Wel een leuke ervaring en als groot koffieliefhebber kun je daar in de buurt wel bij hele kleine koffieboertjes verse koffieboontjes kopen. Ideaal om thuis in verse koffie van te kunnen zetten!

 

Jatiluwih rijstvelden (Unesco Werelderfgoedlijst)

De mooiste vallei met rijstvelden die je ooit gezien hebt. Op een paar uur afstand over leuke B-weggetjes van Ubud af. Ik heb deze tocht gecombineerd met een verblijf van 1 nacht aan het Bratan Meer iets ten noord oosten van de Jatiluwih rijstvelden. En de dag na het verblijf aan het Bratan meer ben ik door gereden  naar Munduk. Een berggebied ten noordwesten van het Bratan meer. Vanaf Munduk ben ik doorgereden naar Seririt aan de noordkust van Bali. En via Seririt, Lovina Beach en Singaraja weer terug via hoofdweg 2 naar Ubud. Onderweg heb ik nog een lekkere duik genomen in de hotsprings van Air Panas Banjar. De hele tocht heeft 2 dagen geduurd. Het hotel bij het Bratan meer kostte ongeveer $15, beetje eten hier en daar, brommer $10 per dag ongeveer. Niet de hoofdprijs voor een top rit toch?

 

Neem een duik in de Banjar Hot Springs

De Banjar Hot Springs (Air Panas Banjar) is een verzameling van 3 baden gesitueerd in authentiek Balinese stijl met veel drakenkoppen liggend in een schitterende tropische tuin. Het water in de baden is zwavelhoudend is 38 graden warm. Locals beschouwen het water als heilig. Het water wordt in de baden 'gespuugd' door de drakenkoppen. Wanneer je trek heb in een massage kun je onder een straal water gaan staan. Je kunt ook een 'normale' massage boeken via de receptie. Er is ook een restaurant met diverse lokale en westerse gerechten en uiteraard verse fruitsapjes en shakes. De Banjar Hot Springs is een prima plek om een aantal uurtjes door te brengen.

 

Tocht door de rijstvelden van Sidemen met uitzicht op Gunung Agung

Geen Jatiluwih rijstvelden maar ook erg mooi én je krijgt er uitzichten op de beroemde vulkaan Gunung Agung bij kado: een scootertocht naar het gebied Sidemen ten oosten van Ubud. Eerlijk gezegd heb ik deze toch indertijd o.a. ondernomen om als aanhanger van de Indonesische keuken naar het plaatjes Rendang te rijden. Ik had verwacht dat dat als bakermat van het beroemde pittige rundvleesgerecht Rendang zou dienen. Maar dat een bevriende Indische familie vertelde me bij thuiskomst in Nederland dat Rendang een Sumatraans gerecht is. Vandaar dat er geen Rendang in Rendang te vinden was. Wel een bloedmooie tocht.

 

Spot de surfers bij Uluwatu

Een van de beste plekken zo niet dé beste plek van Indonesië om te surfen is Uluwatu. Uluwatu is een klein dorpje in het uiterste zuiden van Bali op het Bukit Peninsula schiereiland. Ik ben hier met een scooter vanaf Sanur naartoe gereden. Niet om te surfen, want ik ben maar een beginner en Uluwatu is met z'n koraalriffen en rotsen voor de echte surfdudes, maar om foto's van surfers te maken. En zo bezoeken meer dagjesmensen dit surfparadijs. Een kaart om in Uluwatu te komen heb je eigenlijk niet nodig. Je hoeft alleen maar de scooter waar een surfplank op vastgebonden is te volgen. En dat zijn er nog al wat. 

Ik hoop dat ik je zo wat tips en hints heb kunnen geven over het huren van een scooter en het maken van scootertochten op Bali. Vragen? Vul het contactformulier even in of laat een bericht achter hieronder.

Deel dit artikel

Rugzak inpakken voor Indonesië

Geen idee wat essentieel is om in je rugzak te hebben zitten tijdens het backpacken over Bali & Lombok? Hier alvast wat tips. Of lees het artikel en download gratis je inpaklijst.

  • Klamboe
  • Paspoort
  • Vliegticket
  • Teva-slippers
  • Pinpas
 

Download gratis inpaklijst

Waarom Brotherlouis.nl?

Brotherlouis backpacken Zuidoost Azië

"Sinds mijn eerste reis door Zuidoost Azië in 2003 heb ik een enorme passie voor dit deel van de wereld."

Brotherlouis

Foto's scootertocht Ubud

040-bali-sidemen-road
476-bali-jatiluwih-rijstvelden-ricefields
472-bali-jatiluwih-rijstvelden-ricefields
481-bali-jatiluwih-rijstvelden-ricefields
480-bali-jatiluwih-rijstvelden-ricefields
530-bali-air-panas-banjar-hot-springs
529-bali-air-panas-banjar-hot-springs
043-bali-sidemen-road
482-bali-jatiluwih-rijstvelden-ricefields
477-bali-jatiluwih-rijstvelden-ricefields
515-bali-danau-bratan-meer-lake
522-bali-munduk
474-bali-jatiluwih-rijstvelden-ricefields
041-bali-sidemen-road
531-bali-air-panas-banjar-hot-springs

4 relevante stappen voor backpacken in Indonesië

Vliegticket Bali backpacken

1. Vliegtickets

Check de beste tips voor goedkoper vliegtickets naar Bali, Lombok & de Gili's.

Vliegticket

Indonesië backpacken voorbereiden reistips

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis op Bali en Lombok.

Voorbereiden

Inentingen en vaccinaties Indonesië backpacken

3. Inentingen

Wees lief voor jezelf en zorg vooraf voor de juiste vaccinaties en medische zaken.

Inentingen

Inpaklijst meenemen backpacken Indonesië

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken