Brotherlouis.nl

2.06251111111111Rating 2.06 (8 Votes)

Of je nu alleen, met een vriend of met je gezin gaat backpacken, op reis kan er altijd iets mis gaan. Denk aan een digitale camera die kapot gaat tijdens je reis of een ongeluk waardoor je een paar hechtingen in het ziekenhuis moet laten zetten. Voor die alledaagse situaties raad ik je aan om een goede reisverzekering af te sluiten voor je vertrek naar Zuidoost Azië. Al was het alleen al door mijn eigen ervaring met dingen die mis kunnen gaan.

 

Verschillen kortlopende en doorlopende reisverzekering

Om je voor je reis te verzekeren heb je keuze uit twee soorten verzekeringen.

 

Kortlopende reisverzekering voor backpacken in Zuidoost Azië

Het voordeel van een kortlopende reisverzekering is dat deze automatisch afloopt. Je betaalt dus geen kosten meer voor je verzekering na je reis en betaalt alleen voor de dagen dat je aan het backpacken bent in Zuidoost Azië. De prijs die je omgerekend per dag betaalt is wel hoger dan bij een doorlopende reisverzekering. Ga je maximaal 3 weken backpacken dan is een kortlopende reisverzekering meestal de beste keuze.

 

Doorlopende reisverzekering voor backpacken in Zuidoost Azië

Het voordeel van een doorlopende reisverzekering is dat je je niet hoeft na te denken over een reisverzekering voor je volgende reis. Je doorlopende reisverzekering is natuurlijk ook te gebruiken tijdens een weekendje weg over stedentrip en niet alleen tijdens je verre backpackreis in Azië. Ga je meer dan 3 weken backpacken, dan is een doorlopende reisverzekering meestal de beste keuze.

 

Hoe kies je de juiste verzekering

Nu je weet of je een kortlopende of doorlopende reisverzekering nodig hebt gaat het om inhoud van je reis en je verzekering. De juiste reisverzekering en de prijs hangen af van wat je reisverzekering dekt en wat niet. Een aantal tips om mee te nemen bij je keuze:

  • Voor duiken heb je vaak een aanvullende module nodig
  • Goedkopere verzekeringen hebben vaak een hoger eigen risico
  • Tablet of laptop mee? Dan kan een aanvullende module handig zijn

Gelukkig kun je bij vrijwel alle verzekeraars aanvinken wat je wilt verzekeren. Hieronder vind je een aantal aanbieders van kortlopende- en doorlopende reisverzekeringen.

 

Daarom heb ik een doorlopende reisverzekering

Ik backpack sinds 2003 ieder jaar vier tot zeven weken aaneengesloten door Zuidoost Azië. Er gebeurt mij gelukkig zelden iets en ik ben verder kerngezond. Toch gaat er bij mij ook wel eens iets mis.

In 2010 kreeg ik tijdens een rit in een nachtbus in Myanmar veel last van een bacterie in mijn linker oog. Omdat ik een moeder heb die nog slechts 8% zicht heeft en dus bijna blind is was ik extra bang omdat ik me besef hoe fijn het is om twee goede ogen te hebben én te houden. 

In Yangon waar de bus naar op weg was, kon ik gelukkig terecht bij een goede oogkliniek. De kosten voor het onderzoek daar en de voorgeschreven medicijnen waren € 60.

Omdat Myanmar niet bepaald bekend staat om zijn gezondheidszorg mocht ik na overleg mijn mijn doorlopende reisverzekering naar Bangkok vliegen voor een second opinion. De kosten voor de vlucht met Bangkok Airways, een goedkope vlucht was niet beschikbaar door lokale feestdagen, waren € 300.

De kosten voor een taxi naar het ziekenhuis in Bangkok, onderzoekkosten en aanvullende medicijnen waren nog eens € 80. De € 440 werden volledig vergoed door mijn reisverkzering. 

Heb je nog geen reisverzekering? Overweeg dan zeker eens de speciale reisverzekering van FBTO verzekeringen of de reisverzekering van de ANWB.

Bereken premie
ANWB
Bereken premie
FBTO
Bereken premie
OHRA

 

Kleinere ongevallen

Je hoeft natuurlijk niet alles te verzekeren. Ik heb zelf bijvoorbeeld nooit een annuleringsverzekering. Maar ik duik bijvoorbeeld weer wel graag. Lang niet alle reisverzekeringen dekken duikongevallen. Soms is het wel gedekt, soms heb je een extra module nodig om duiksport te kunnen verzekeren.

Maar je hebt ook andere situaties waarin je geen medische ongevallen hebt maar waarin bijvoorbeeld een digitale camera die gestolen wordt. Of deze valt uit een minibus uit je rugzak omdat de klep van de minibus waar je mee reist niet goed is afgesloten door de chauffeur. Je hebt zelf je rugzak niet 100% goed gesloten (is mij overkomen!) et voila, camera kapot.

Of je huurt een scooter en maakt een buikschuivertje omdat je in het drukke verkeer van een grote stad als Bangkok, Ho Chi Minh City of een toeristisch gebied zoals Kuta op Bali aangereden wordt door iemand anders (maar waar jij volgens de lokale regels mogelijk wel schuldig aan bent!).

Allemaal redenen om een goede reisverzekering te hebben. Ik ga daarom nooit zonder reisverzekering van huis!

Meer reistips voor Thailand

Deel dit artikel

Foto's Thailand

20141214-bangkok-7947
20141207-koh-mak-9248
20140203-bangkok-6806
20140202-koh-mook-6734
20141209-koh-mak-9329
20141212-koh-mak-7915
20141214-bangkok-9408
20140111-bangkok-5851
20140111-bangkok-5868
20141212-koh-mak-7924
20141211-koh-mak-9369
20141210-koh-mak-7898
20140129-koh-lipe-6819
20140129-koh-lipe-6824
20141212-koh-mak-7930

Rugzak inpakken voor Thailand

Geen idee wat essentieel is om in je rugzak te hebben zitten tijdens het backpacken door Thailand? Hier alvast wat tips. Of lees het artikel en download gratis je inpaklijst.

  • Klamboe
  • Paspoort
  • Vliegticket
  • Teva-slippers
  • Pinpas
 

Download gratis inpaklijst

4 relevante stappen voor backpacken in Thailand

Vliegticket Bangkok backpacken Thailand

1. Vliegtickets

Check de beste tips om een goedkoop vliegtickets naar Thailand te scoren.

Vliegticket

Backpacken Thailand voorbereiden

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis door Thailand.

Voorbereiden

Inentingen en vaccinaties Thailand backpacken

3. Inentingen

Wees lief voor jezelf en zorg vooraf voor de juiste vaccinaties en medische zaken.

Inentingen

Inpaklijst meenemen backpacken Thailand

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken