Brotherlouis.nl

4.333333333331111111111Rating 4.33 (6 Votes)

Sri Lanka is een eilandstaat in de Indische Oceaan ten zuidoosten van India. De bevolking van dit fascinerende en kleurrijke land bestaat voornamelijk uit Singalezen. Er is ook een kleinere groep Tamils. Met 65.000km2 is Sri Lanka de helft groter dan Nederland. Dat maakt het tot een makkelijk te bereizen land waar je snel veel verschillende dingen kunt zien en doen.

De bevolking beschouw ik als de meest behulpzame die ik ooit in Azië ben tegengekomen. Als je het fantastische eten en de veelzijdigheid van cultuur en activiteiten bij elkaar optelt komt je tot een ideale vakantiebestemming die weer net even iets anders is dan veel andere landen in Zuidoost Azië. Wat mij betreft is backpacken in Sri Lanka dus een dikke aanrader!

 

Verder op deze pagina:

 

Eten & restaurants in Sri Lanka

Rice & curry het nationale gerecht

Het nationale gerecht van Sri Lanka is Rice & Curry. Het komt nog het dichtst in de buurt van een Indonesische rijsttafel of Indiase thali. Je krijgt een bak rijst. En aanvullend vier of meer bakjes met verschillende curries, chutneys, salades en/of sambol, een verfrissend koud gerecht van vers geraspte kokos, gedroogde rode peper en limoensap. Rice & curry vind je vooral rond lunchtijd op veel plekken. En lrijg je een bananenblad op tafel in plaats van een bord? Dan is dat meestal een teken dat het eten echt afgestemd is op locals en dus erg authentiek smaakt. Een aanrader wat mij betreft!

Hotel = restaurant

In grote steden zoals Colombo en Kandy worden restaurants soms ook als 'hotel' aangeduid. Zie je dus een bord met "hotel" erop, dan is de kans groot dat het om een restaurant gaat. Lekker duidelijk.

Alcohol in Sri Lanka

Om alcohol te mogen verkopen heb je in Sri Lanka een dure vergunning nodig. Om die reden verkopen veel restaurants geen alcohol. Locals drinken nauwelijks alcohol. Daarom zul je alleen op toeristische plekken makkelijker bier kunnen krijgen. Voel je niet bezwaard om in een restaurant om bier te vragen overigens. Soms wordt dit namelijk illegaal verkocht. In dat geval zal je gevraagd worden om je bierfles onder tafel te houden. 

Service charge in restaurants

Veel restaurants in Sri Lanka berekenen 10% service charge. Op menukaarten staat lang niet altijd aangegeven of de prijzen inclusief deze service charge is. Wil je het zekere voor het onzekere, vraag dan voordat je bestelt hoe het zit. Er zijn ook restaurants die geen service charge berekenen. Dat zijn meestel de meest eenvoudige restaurants en street vendor's die snacks verkopen.

 

Guesthouses en resorts

Guesthouses en resorts in het budget en middenklasse segment zijn over het algemeen erg functioneel ingericht. Er zijn natuurlijk uitzonderingen maar heel veel sfeer vind je er over het algemeen niet. Dit hoeft echter niets over de service die verleend wordt te zeggen.

 

Klimaat Sri Lanka

Op het overgrote deel van Sri Lanka ligt de temperatuur bijna het hele jaar rond de 30 graden. Alleen in het noordoosten zijn de verschillen tussen zomer en winter iets groter met respectievelijk 34 en 28 graden. De nachten op Sri Lanka zijn met 20 tot 26 graden ronduit warm.

Sri Lanka heeft 2 moessonperiodes:

  • Half mei t/m eind september: de zuidwestmoesson (yala) waait in het zuidwesten en westen en brengt veel regen. Het noordoosten en oosten blijven vrijwel droog door de bergen die het noordoosten afschermen
  • Oktober t/m half april: de noordoostmoesson (maha) waait op het hele eiland en brengt redelijke hoeveelheden regen met name ik oktober t/m december. De regen valt voornamelijk in het noorden en oosten van Sri Lanka in deze periode. Door de wind sluiten een aantal hotels en duikscholen aan de oostkust ook.

 

Munteenheid

De muntheenheid van Sri Lanka is de Sri Lankaanse rupee (LKR). Hoewel buurland India ook de rupee gebruikt zijn de Indiase rupee (IDR) en de Sri Lankaanse rupee twee verschillende munteenheden met verschillende wisselkoersen.

 

Pinnen in Sri Lanka

Pinnen in Sri Lanka kun je vergelijken met roulette. Er zijn op veel plekken pinautomaten. Maar lang niet ieder dorp heeft er een. En als er al een is. Hoeft jouw bankpas daar nog niet in te werken. In Ella is bijvoorbeeld maar één pinautomaat. En die werkt niet met Nederlandse pinpassen. Je dient dus of ruim voldoende cash mee te nemen om je hotel, maaltijden en eventuele activiteiten te kunnen bekostigen.

Alternatief voor pinnen

Het alternatief is om met een tuk tuk, bus of taxi naar een volgende dorp of stadje te rijden waar wel pinautomaten zijn. Je kunt er ook voor kiezen om wat dollars of euro's contant mee te nemen. Die kun je altijd wel ergens tegen een relatief ongunstige koers wisselen. Of neem een creditcard mee.

 

Scooter huren

Scooters kun je eenvoudig bijna overal huren. Je hebt er officieel een internationaal rijbewijs voor nodig. Maar doorgaans vraagt niemand hier om. Mocht je aangehouden worden door de politie. Doe dan alsof je ze niet verstaat. Je huurt een scooter voor 700 tot 1500 LKR per dag.

 

Tijdverschil Sri Lanka

  • Tijdens de zomertijd is het tijdverschil 3,5 uur
  • Tijdens de wintertijd is het tijdverschil 4,5 uur

 

Visum informatie Sri Lanka

Om op Sri Lanka te reizen heb je een visum nodig. Deze kun je eenvoudig aanvragen op e-visums.nl.

Visum Sri Lanka info & aanvragen 

 

Vrijwilligerswerk op Sri Lanka

Wil je wat meer diepgang tijdens je vakantie? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor vrijwilligerswerk op Travelactive.nl. Bij Travel Active kun je zelf je reis samenstellen en combineren met vrijwilligerswerk.

Vrijwilligers optie's bekijken

 

Water uit de kraan in Sri Lanka

Water uit de kraan wordt afgeraden om te drinken op Sri Lanka. Je kunt overal water in flessen kopen. Lukt dat niet? Kook dan water minimaal 5 minuten, laat het daarna afkoelen en je kunt het veilig gebruiken.

Deel dit artikel

Visum Sri Lanka

 

Visum Sri Lanka nodig?

Online aanvragen

Beoordeling 9,1/10

 

Waarom Brotherlouis.nl?

Brotherlouis backpacken Zuidoost Azië

"Sinds mijn eerste reis door Zuidoost Azië in 2003 heb ik een enorme passie voor dit deel van de wereld."

Brotherlouis

Foto's Sri Lanka

9369-kandy
9767-negombo
9490-2-sigiriya-lions-rock-pidurangala
9244-ella
9646-medawatta
9067-marissa
9149-udu-walawe-national-park
9697-matara
8955-2-midigama
8842-colombo
9490-3-sigiriya-lions-rock-pidurangala
9240-ella
9631-moneragala
8891-galle
9332-kandy
9663-medawatta
8757-colombo
9731-colombo-treinstation
9205-udu-walawe-national-park
9482-sigiriya-lions-rock-pidurangala
8771-colombo
8748-colombo
8843-2-colombo
8777-colombo
9606-uppuveli
9369-2-kandy
9691
8832-colombo
8852-galle
9612-uppuveli

Rugzak inpakken voor Sri Lanka

Geen idee wat essentieel is om in je rugzak te hebben zitten tijdens het backpacken door Sri Lanka? Hier alvast wat tips. Of lees het artikel en download gratis je inpaklijst.

  • Klamboe
  • Paspoort
  • Vliegticket
  • Teva-slippers
  • Pinpas
 

Download gratis inpaklijst

4 relevante stappen voor backpacken in Sri Lanka

Vliegticket Colombo Sri Lanka backpacken

1. Vliegtickets

Check de beste tips om een goedkoop vliegtickets naar Sri Lanka te scoren.

Vliegticket

Thailand backpacken voorbereiden reistips

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis door Sri Lanka.

Voorbereiden

Inentingen en vaccinaties Sri Lanka backpacken

3. Inentingen

Wees lief voor jezelf en zorg vooraf voor de juiste vaccinaties en medische zaken.

Inentingen

Inpaklijst meenemen backpacken Sri Lanka

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken