Myanmar Hsipaw

Visuminformatie

Grensovergangen

Visum info & grensovergangen

Om Cambodja binnen te komen heb je een visum nodig. De meeste reizigers kopen een Visa on Arrival aan de grens of op de luchthaven van Phnom Penh of Siem Reap. Vooraf een visum regelen kan uiteraard ook:

 

Visum Cambodja via een guesthouse in Bangkok

Verblijf je in een guesthouse nabij Khao San Road dan is het bestellen van een visum voor Cambodja bij zo'n guesthouse de makkelijkste optie. Je kunt kiezen hoe snel je je visum wilt hebben. Sneller is duurder. De kosten liggen tussen de $20 en $30. Je visum is 30 dagen geldig.

Je geeft je paspoort af bij de receptie van je guesthouse en het guesthouse regelt de aanvraag via de ambassade van Cambodja in Bangkok. De meeste guesthouses bieden deze dienst aan. Biedt jouw guesthouse deze service niet aan dan kun je bij een guesthouse in de buurt even checken. Het is geen probleem om bij een ander guesthouse een visum voor Cambodja te bestellen.

Je hebt voor de aanvraag 2 pasfoto's nodig. Geen pasfoto's bij je? Geen nood, in de buurt van Khao San Road en veel andere plekken in Bangkok zijn voldoende shops waar je voor een paar euro een set pasfoto's kunt laten maken.

 

Visum bij een grensovergang

De meeste reizigers gebruiken deze optie. Het visum dat je hier ontvangt is een zogenaamd "Visa on Arrival (VOA)" en kost ongeveer $20. Je visum is 30 dagen geldig. In de praktijk zul je bij sommige rustige grensposten zoals die tussen Laos en Cambodja gevraagd worden om $1 of $2 "fee" te betalen. Die verdwijnt in de broekzak van de desbetreffende grenswacht.

De grensovergangen Poipet en Hat Lek tussen Cambodja en Thailand kenmerken zich door lange wachtrijen. Wachtrijen van 2 of 3 uur zijn geen uitzondering. Heb je je visum al vooraf geregeld in Nederland, Bangkok of ergens anders, dan moet je alsnog in de rij wachten helaas. Alleen de feitelijke afhandeling bij het grenshokje gaat sneller en je hoeft aan de grens niet alle formulieren in te vullen. Voor een visum (Visa on Arrival) aan de grens heb je de volgende dingen nodig:

 • Paspoort dat na vertrek uit Cambodja nog minimaal 6 maanden geldig is
 • 2 pasfoto's
 • $20

Grensovergang Poipet is erg populair. Scams waarbij grens-beambten $30 vragen voor het visum i.p.v. de gebruikelijke $20 - $25 zijn niet ongebruikelijk. Daarnaast kun je tegen betaling gebruik maken van de 'priority lane'. Hierdoor heb je minder wachttijd. Dat is niets meer of minder dan extra inkomsten voor corrupte grens-beambten. De kosten voor de 'priority lane' zijn 400-500 THB.

 

Visum op de luchthaven van Phnom Penh of Siem Reap

De visumprocedure op de luchthavens van Phnom Penh en Siem Reap zijn gelijk aan die aan de grensovergangen. Je ontvangt een Visa on Arrival tegen betaling van $20 dat 30 dagen geldig is.

 

Visum bij een ambassade in het buitenland

Wat mij betreft is het aanvragen van een visum voor Cambodja bij een buitenlandse ambassade de minst interessante optie. Het halen/brengen/opsturen van je paspoort kost meer tijd en geld dan het verkrijgen van een Visa on Arrival aan de grens of op een Cambodjaanse luchthaven. Een uitzondering hierop is Bangkok. Veel backpackers vliegen op Bangkok om vervolgens door te reizen naar Cambodja. Of eerst naar Laos of Vietnam om daarna naar Cambodja te gaan. Wanneer je een aantal werkdagen in Bangkok verblijft is het een prima alternatief om bij een van de vele touroperators op of rond Khao San Road of Rambuttri Road je visum te regelen. Je krijgt ter plaatse in Bangkok dezelfde formulieren om in te vullen en je zult 2 pasfoto's moeten inleveren. Heb je die niet bij je, no worries. Er zijn diverse kleine shops in Bangkok waar je voor een paar euro een setje pasfoto's kunt laten maken.

De kosten van het aanvragen in Bangkok hangt af van het aantal dagen dat je bereid bent om te wachten. Na 1 dag je paspoort met visum terug kost tot ongeveer $40 terwijl 3 dagen wachten ongeveer $25 kost. Je visum is rond 18:00 's avonds op de afgesproken dag op te halen bij je touroperator. Veel guesthouses in de buurt van Khao San Road hebben zelf mensen in dienst die in de lobby achter een bureau deze diensten leveren. Heel makkelijk dus! Prijsvergelijken met touroperators in de buurt kan soms een paar euro voordeel opleveren.

 

Visum Cambodja online aanvragen (e-Visa)

Grensovergang e-Visa CambodjaJe kunt tegenwoordig ook thuis vanuit je luie stoel in Nederland of België je visum voor Cambodja aanvragen. Het gaat hier om een zogenaamd e-Visa. Het visum kost $25, is 30 dagen geldig. Het e-Visa dien je binnen 3 maanden na aanvraag gebruikt te hebben. Een half jaar voor vertrek aanvragen heeft dus geen zin. Een e-Visa kun je hier online aanvragen. Let op: met een e-Visa kun je niet van alle grensovergangen gebruik maken. Je kunt van slechts 2 Thaise en 1 Vietnamese grensovergang gebruik maken en ook op de luchthaven van Phnom Penh en Siem Reap kun je hiermee terecht. Bekijk de afbeelding hiernaast of check hieronder bij welke Cambodjaanse grensovergangen je wel en niet naar binnen kunt met een e-Visa.

 

Visum via het Visum2Go

In Nederland heb je ook de mogelijkheid om je visum via een commerciële partij te regelen. Visum2go is zo'n partij. Je visum in Nederland regelen kost tijd en geld en je wint nauwelijks tijd bij binnekomst in Cambodja. Maar wil je langer dan 30 dagen in Cambodja verblijven is dit wel een goede optie.

 

Grensovergangen Cambodja

Let op, niet bij iedere grensovergang kun je als toerist Cambodja in. Er zijn in totaal 13 grensovergangen waarmee je over land vanuit Thailand, Vietnam en Laos naar Cambodja kunt. Je kunt bij alle grensovergangen tevens terecht voor een Visa on Arrival voor Cambodja. Mocht je thuis een e-Visa hebben aangevraagd, dan kun je niet bij niet van iedere grensovergang gebruik maken. Met een e-Visa kun je slechts van 2 Thaise en 1 Vietnamese grensovergang + de 2 luchthavens van Phnom Penh en Siem Reap gebruik maken.

Grensovergang ( overzicht Google Mapsovergang mete-Visa accept
Phnom Penh International Airport -
Siem Reap International Airport -
Koh Kong (Thailand: Hat Lek) Thailand
Phsar Prom Pailin (Thailand: Ban Pakard) Thailand
Daung Lem, Battambang (Thailand: Ban Laem) Thailand
Poi Pet (Thailand: Aranyaphratet) Thailand
O Smach (Thailand: Chong Jom) Thailand
Choam (Thailand: Chong Sa Ngam) Thailand
Dong Kralor (Laos: Veun Kham) Laos
Bavet (Vietnam: Moc Bai) Vietnam
Kaam Samnor - Kandal (Vietnam: Ving Xuong) Vietnam
O Yadao (Vietnam: Le Thanh) Vietnam
Phnom Den - Takeo (Vietnam - Tinh Bien) Vietnam
Prek Chak - Xa Xia (Vietnam - Ha Tien) Vietnam
Trapeang Phlong - Kampong Chom (Vietnam: Xa Mat) Vietnam

Wil je dus bijvoorbeeld over land vanuit Laos naar Cambodja dan kun je géén gebruik maken van een e-Visa om Cambodja in te komen. Je kunt daar wel een regulier Visa-on-Arrival kopen voor Cambodja. Check ook de Laos visum-pagina en de Vietnam visum-pagina met informatie over visa en grensovergangen voor beide landen.

Zelf reizen naar Cambodja?

Angkor Wat excursie

Angkor Wat dagexcursie Cambodja

☼ Dagexcursie Angkor Wat ☼

Ontdek de historie van de tempels van Angkor Wat, ezoek de Killing Fiels in Phnom Penh en geniet van koloniaal Battambang.

 • Opgehaald worden in je hotel
 • Bezoek o.a. Bayon en Angkor Wat
 • Geniet v.d. zonsondergang bij Pre Rup
 • Incl. vervoer terug naar je hotel

Prijs v.a. € 63,- p.p.

andere Cambodja tours

Cambodja on a budget

Budget rondreis Cambodja

☼ 15-daagse rondreis incl. Angkor Wat

Deze rondreis biedt de charme van backpacken en het comfort van een route en hotels die al voor je geregeld zijn.

 • Ontdek Phnom Penh
 • Incl. Angkor Wat en Battambang
 • Incl. 2 & 3* hotels
 • Incl. retourvlucht met China Southern

Prijs v.a. € 1435,- p.p.

of vraag een offerte aan

 
Vliegticket Bangkok Cheaptickets aanbieding

Lonely Planet Cambodja

Wat neem je mee naar Cambodja

Geen idee wat essentieel is om in je rugzak te hebben zitten tijdens het backpacken door Cambodja? Hier alvast wat tips. Of lees het artikel en download gratis je inpaklijst.

 • Klamboe
 • Paspoort
 • Vliegticket
 • Teva-slippers
 • Pinpas
 

Download gratis inpaklijst

Over Brother Louis

Sinds 2003 reis ik, , ieder jaar naar Zuidoost Azië. Mijn ervaringen, tips en foto's deel ik graag met je. Mocht je zelf nog tips hebben om te delen. Feel free to share!

Contact met Brother Louis