Brotherlouis.nl

Om Cambodja binnen te komen heb je een visum nodig. De meeste reizigers kopen een Visa on Arrival aan de grens of op de luchthaven van Phnom Penh of Siem Reap. Vooraf een visum regelen kan uiteraard ook:

 

Visum Cambodja via een guesthouse in Bangkok

Verblijf je in een guesthouse nabij Khao San Road dan is het bestellen van een visum voor Cambodja bij zo'n guesthouse de makkelijkste optie. Je kunt kiezen hoe snel je je visum wilt hebben. Sneller is duurder. De kosten liggen tussen de $30 en $40. Je visum is 30 dagen geldig.

Je geeft je paspoort af bij de receptie van je guesthouse en het guesthouse regelt de aanvraag via de ambassade van Cambodja in Bangkok. De meeste guesthouses bieden deze dienst aan. Biedt jouw guesthouse deze service niet aan dan kun je bij een guesthouse in de buurt even checken. Het is geen probleem om bij een ander guesthouse een visum voor Cambodja te bestellen.

Je hebt voor de aanvraag 2 pasfoto's nodig. Geen pasfoto's bij je? Geen nood, in de buurt van Khao San Road en veel andere plekken in Bangkok zijn voldoende shops waar je voor een paar euro een set pasfoto's kunt laten maken.

 

Visum bij een grensovergang

De meeste reizigers gebruiken deze optie. Het visum dat je hier ontvangt is een zogenaamd "Visa on Arrival (VOA)" en kost ongeveer $36. Je visum is 30 dagen geldig. In de praktijk zul je bij sommige rustige grensposten zoals die tussen Laos en Cambodja gevraagd worden om $1 of $2 "exit fee" te betalen. Die verdwijnt in de broekzak van de desbetreffende grenswacht.

De grensovergangen Poipet en Hat Lek tussen Cambodja en Thailand kenmerken zich door lange wachtrijen in het hoogseizoen. Wachtrijen van 2 à 3 uur zijn geen uitzondering. Heb je je visum al vooraf geregeld in Nederland, Bangkok of ergens anders, dan moet je alsnog in de rij wachten helaas. Alleen de feitelijke afhandeling bij het grenshokje gaat sneller en je hoeft aan de grens niet alle formulieren in te vullen. Voor een visum (Visa on Arrival) aan de grens heb je de volgende dingen nodig:

  • Paspoort dat na vertrek uit Cambodja nog minimaal 6 maanden geldig is
  • 2 pasfoto's
  • $30

Er lijkt geen eenduidigheid in prijs te zijn voor een Cambodjaans visum aan de grens. De prijs die door de overheid gecommuniceerd wordt is $30. Het kan voorkomen dat er een extra 'processing fee' in rekening wordt gebracht varierend van $2 tot $7.

 

Visum op de luchthaven van Phnom Penh of Siem Reap

De visumprocedure op de luchthavens van Phnom Penh en Siem Reap zijn gelijk aan die aan de grensovergangen. Je ontvangt een Visa on Arrival tegen betaling van $30 dat 30 dagen geldig is.

 

Visum bij een ambassade in het buitenland

Wat mij betreft is het aanvragen van een visum voor Cambodja bij een buitenlandse ambassade de minst interessante optie. Het halen/brengen/opsturen van je paspoort kost meer tijd en geld dan het verkrijgen van een Visa on Arrival aan de grens of op een Cambodjaanse luchthaven. Een uitzondering hierop is Bangkok. Veel backpackers vliegen op Bangkok om vervolgens door te reizen naar Cambodja. Of eerst naar Laos of Vietnam om daarna naar Cambodja te gaan. Wanneer je een aantal werkdagen in Bangkok verblijft is het een prima alternatief om bij een van de vele touroperators op of rond Khao San Road of Rambuttri Road je visum te regelen. Je krijgt ter plaatse in Bangkok dezelfde formulieren om in te vullen en je zult 2 pasfoto's moeten inleveren. Heb je die niet bij je, no worries. Er zijn diverse kleine shops in Bangkok waar je voor een paar euro een setje pasfoto's kunt laten maken.

De kosten van het aanvragen in Bangkok hangt af van het aantal dagen dat je bereid bent om te wachten. Na 1 dag je paspoort met visum terug kost tot ongeveer $45 terwijl 3 dagen wachten ongeveer $30 kost. Je visum is rond 18:00 's avonds op de afgesproken dag op te halen bij je touroperator. Veel guesthouses in de buurt van Khao San Road hebben zelf mensen in dienst die in de lobby achter een bureau deze diensten leveren. Heel makkelijk dus! Prijsvergelijken met touroperators in de buurt kan soms een paar euro voordeel opleveren.

 

Visum Cambodja online aanvragen (e-Visa)

Grensovergang e-Visa CambodjaJe kunt tegenwoordig ook thuis vanuit je luie stoel in Nederland of België je visum voor Cambodja aanvragen. Het gaat hier om een zogenaamd e-Visa. Het visum kost $30 + $7 processing fee, is 30 dagen geldig. Je ontvangt je e-Visa certificaat na ongeveer 3 werkdagen. Het e-Visa dien je binnen 3 maanden na aanvraag gebruikt te hebben. Een half jaar voor vertrek aanvragen heeft dus geen zin. Een e-Visa kun je hier online aanvragen. Let op: met een e-Visa kun je niet van alle grensovergangen gebruik maken. Je kunt van slechts 2 Thaise en 1 Vietnamese grensovergang gebruik maken en ook op de luchthaven van Phnom Penh en Siem Reap kun je hiermee terecht. Bekijk de afbeelding hiernaast of check hieronder bij welke Cambodjaanse grensovergangen je wel en niet naar binnen kunt met een e-Visa.

 

Visum via een commerciële partij in Nederland

Indien geen van de andere opties iets voor je is, dan heb je nog de duurste optie: een visum bestellen via een commerciële partij in Nederland. Heb je niet de tijd om zelf langs bijvoorbeeld de ambassade van Thailand te gaan, dan kun je gebruik maken van de diensten van o.a. anwb.nl, visum.nl, visumdienst.com, visumplus.nl of yourvisa.nl.

Kosten voor een standaard toeristenvisum voor Vietnam van 30 dagen schommelen tussen de € 70 en € 110 per persoon.

 

Grensovergangen Cambodja

Let op, niet bij iedere grensovergang kun je als toerist Cambodja in. Er zijn in totaal 13 grensovergangen waarmee je over land vanuit Thailand, Vietnam en Laos naar Cambodja kunt. Je kunt bij alle grensovergangen tevens terecht voor een Visa on Arrival voor Cambodja. Mocht je thuis een e-Visa hebben aangevraagd, dan kun je niet bij niet van iedere grensovergang gebruik maken. Met een e-Visa kun je slechts van 2 Thaise en 1 Vietnamese grensovergang + de 2 luchthavens van Phnom Penh en Siem Reap gebruik maken.

Grensovergang overzicht op Google Mapsovergang mete-Visa accept
Phnom Penh International Airport-
Siem Reap International Airport-
Koh Kong (Thailand: Hat Lek)Thailand
Phsar Prom Pailin (Thailand: Ban Pakard)Thailand
Daung Lem, Battambang (Thailand: Ban Laem)Thailand
Poi Pet (Thailand: Aranyaphratet)Thailand
O Smach (Thailand: Chong Jom)Thailand
Choam (Thailand: Chong Sa Ngam)Thailand
Dong Kralor (Laos: Veun Kham)Laos
Bavet (Vietnam: Moc Bai)Vietnam
Kaam Samnor - Kandal (Vietnam: Ving Xuong)Vietnam
O Yadao (Vietnam: Le Thanh)Vietnam
Phnom Den - Takeo (Vietnam - Tinh Bien)Vietnam
Prek Chak - Xa Xia (Vietnam - Ha Tien)Vietnam
Trapeang Phlong - Kampong Chom (Vietnam: Xa Mat)Vietnam

Wil je dus bijvoorbeeld over land vanuit Laos naar Cambodja dan kun je géén gebruik maken van een e-Visa om Cambodja in te komen. Je kunt daar wel een regulier Visa-on-Arrival kopen voor Cambodja. Check ook de Laos visum-pagina en de Vietnam visum-pagina met informatie over visa en grensovergangen voor beide landen.

 

Ambassade van Cambodja

Cambodja heeft geen ambassade of consulaat in Nederland. Er is wel een ambassade in België.

Cambodjaase ambassade in België
Avenue de Tervuren 264a
1150 Brussel
  +32 (0)2 772 0372
  http://embassyofcambodia.org

Deel dit artikel

Rugzak inpakken voor Cambodja

Geen idee wat essentieel is om in je rugzak te hebben zitten tijdens het backpacken door Cambodja? Hier alvast wat tips. Of lees het artikel en download gratis je inpaklijst.

  • Klamboe
  • Paspoort
  • Vliegticket
  • Teva-slippers
  • Pinpas
 

Download gratis inpaklijst

Foto's Cambodja

20141124-phnom-penh-wat-phnom-7396
20141129-kampot-7546
20141126-kep-7468
20141126-kep-7474
20141126-kep-9004
20141124-phnom-penh-wat-phnom-7409
20141203-sihanoukville-9169
20141130-kampot-7628
20141202-sihanoukville-7700
20141125-kep-7439
20141206-cardamom-mountains-7795
20141129-kampot-7599
20141130-kampot-7620
20141125-kep-7451
20141206-cardamom-mountains-7778

4 relevante stappen voor backpacken in Cambodja

Vliegticket Cambodja backpacken

1. Vliegtickets

Check de beste tips om een goedkoop vliegtickets naar Cambodja te scoren.

Vliegticket

Cambodja backpacken voorbereiden reistips

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis door Cambodja.

Voorbereiden

Inentingen en vaccinaties Cambodja backpacken

3. Inentingen

Wees lief voor jezelf en zorg vooraf voor de juiste vaccinaties en medische zaken.

Inentingen

Inpaklijst meenemen backpacken Cambodja

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken