Brotherlouis.nl
Hulp nodig bij het samenstellen van je backpackroute? Check dan de handige Backpackgids Azië. Deze gids staat vol voorbeeldroutes. De gids kost € 27,95. Meer info & bestel online >>

4.333333333331111111111Rating 4.33 (3 Votes)

Ik ontvang wekelijks vragen en epistols van reizigers die een uitgeschreven dag-tot-dag reisplan naar me sturen met de vraag of hun reisplan past in hun beschibare reistijd en/of budget. Of reizigers die zich afvragen hoe lang je over een bepaalde route moet of kunt doen.

Die vragen kan ik helaas niet voor je beantwoorden. Besef je dat je gaat backpacken. Dat betekent dat je alle vrijheid van de wereld hebt om te doen en laten wat jij wilt. Jij bepaalt wat je gaat doen, hoe lang je daar over wilt doen en in welke volgorde je dat wilt gaan doen. Daarnaast heeft iedereen zijn eigen smaak. Wat ik leuk vind, hoef jij nog niet leuk te vinden. M.a.w. waar ik een paar dagen langer zou willen blijven wil jij misschien na een uur alweer weg.

Onderweg kom je ook andere reizigers tegen waar je door geinspireerd kunt worden. Die inspratie kan leiden tot afwijken van het plan dat je tot dan toe bedacht had. En hoe gedetailleerder je plan was, des te groter de kans is dat je daar tijdens je reis van af gaat wijken.

 

Hoe reis ik zelf graag

Ik bepaal alleen vooraf een paar grote punten op basis van mijn reistijd. Voor een trip van 3,5 week heb ik bijvoorbeeld alleen dit vooraf bepaald:

  1. Vliegen naar Bangkok
  2. Kort daarna doorvliegen naar Phnom Penh
  3. Over land via de kuststrook terug naar Bankok

Ik lees vooraf wel wat ik in die regio zoal kan doen. Maar meer dan dat doe ik vooraf niet. Dat geeft me de vrijheid om de dingen te doen waar ik over gelezen heb en ook de dingen waar ik nog niets gelezen heb en die ik toch wil gaan doen. Onderweg kom je tijdens je reis namelijk allerlei andere mensen tegen met hun eigen reiservaringen. Met andere woorden, ik zou zomaar af kunnen wijken van het bovenstaande door eerst naar het noordoosten van Cambodja te gaan voor een gave tocht waar iemand bij aankomst in Phnom Penh me over verteld heeft.

Daarnaast ben ik nog steeds in staat om via de kuststrook te gaan reizen. Maar ik kan er ter plaatse ook voor kiezen om via het noordoosten van Cambodja Laos in te trekken als ik daar weer opnieuw geinspireerd wordt door iemand. Het kan allemaal, door zelf niet te sterk vast te houden een een volledig in beton gegoten reisplan.

 

Wat ik je adviseer


Stel je flexibel in. Wanneer je veel plant vooraf, houdt er dan rekening mee dat je ter plaatse iets heel erg leuk kunt vinden en langer wilt blijven. Wanneer je reistijd beperkt is betekent dat dat je keuze om ergens langer te blijven ten koste zal gaan van iets anders. En omdat ik vooraf niet kan inschatten wat jij in de toekomst gaat tegenkomen en hoe je daarop reageert kan ik geen goed reisadvies geven of iets wel of niet past binnen een bepaalde tijd en in jouw budget.

Tip: laat je mogelijk vooraf bedachte plan niet als een gevangenis voor je werken. Wanneer je onderweg iets hoort of iemand tegenkomt waarvan je het gevoel hebt dat je het leuk vindt om te doen: ga het doen. Hoe zonde is het wanneer je bij thuiskomst met de vraag blijft zitten hoe het zou zijn geweest als... en dat alleen maar omdat je zo nodig moest vasthouden aan je vooraf bedachte reisplan.

Wil je die zekerheid wel hebben, dan past een groepsreis of pakketreis misschien wel bij je. Dan weet je vooraf precies waar je naartoe gaat, en dat dat gaat passen in je beschikbare reistijd en reisbudget.

 

Voorbeeld routes

Om je op weg te helpen met het plannen van je backpack trip is er een overzicht beschikbaar van een aantal van mijn reizen incl. hoe lang ik waar geweest ben op de speciale backpack route pagina. Er is ook een handige Zuidoost Azië-backpackroute gids te koop voor € 27,95 op Backpackgidsazie.nl.

backpack route pagina

4 relevante stappen voor backpacken in Zuidoost Azië

Vliegticket Zuidoost Azië backpacken Zuidoost Azië

1. Vliegtickets

Check de beste tips om een goedkoop vliegtickets naar Zuidoost Azië te scoren.

Vliegticket

Backpacken Zuidoost Azië voorbereiden

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis door Zuidoost Azië.

Voorbereiden

Visum Vietnam online aanvragen backpacken Zuidoost Azië

3. Visum regelen

Wist je dat je voor veel Aziatische landen vooraf online je visum al kunt regelen?

Visum regelen

Inpaklijst meenemen backpacken Zuidoost Azië

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken