Brotherlouis.nl

2.166666666671111111111Rating 2.17 (3 Votes)

Hsipaw is een ontspannen plattelands dorpje in het bergachtige Shan State ten noordoosten van Mandalay. Het is de ideale plek om mooie trektochten door de rijstvelden en naar watervallen te maken. Ook de treinreis vanuit Mandalay naar Hsipaw toe is een hoogtepunt op zich. De trein rijdt namelijk o.a. over de Gokteikbrug. Deze brug werd begin 1900 door Amerikanen gebouwd en was toen de één na grootste brug ter wereld.

 

Oriëntatie Hsipaw

Hsipaw ligt ten noordoosten van Mandalay in Shan State. Het dorpje is niet erg groot en daardoor makkelijk te voet te verkennen. Het treinstation ligt ten westen van het dorp. Van noord naar zuid loopt Namtu Road (Main Road) dwars door het centrum van Hsipaw. Het bekende Mr. Charles Guesthouse ligt aan een zijstraatje van Namtu Road vlak voor de brug aan de noordkant van Namtu Road. Ten oosten van Namtu Road vind je Central Market waar je dageljiks fruit, groente, bloemen, specerijen en diverse vis- en vleesproducten kunt vinden. Ten westen van Hsipaw liggen uitgestrekte rijstvelden waar je zonder gids makkelijk doorheen kunt wandelen.

 

Reizen van/naar Hsipaw

Trein

De leukste manier om naar Hsipaw te reizen is per trein vanuit Mandalay. Het traject is slechts 150km lang maar de rit duurt toch dik 11 uur. De trein rijdt langzaam over het smalle spoor en dient een flinke klim te maken. Daarnaast wisselt de trein regelmatig van rijrichting. Je zigzagt de berg op als het ware. En af en toe is het even wachten op een trein uit tegengestelde richting.

Wil je deze rit maken vanuit Mandalay dan wordt je getrakteerd op een vertrektijd van 4:30 uur in de vroege morgen. Je grootste uitdaging gaat het vinden van een taxi chauffeur zijn die ook daadwerkelijk komt opdagen voor je guesthouse in Mandalay. Maar het is het allemaal dubbel en dwars waard want de treinreis naar Hsipaw is werkelijk schitterend. Je ziet enorm veel lokale kleurrijke mensen en een krijgt een adembenemend landschap voorgeschoteld. Heb je hoogtevrees? Kijk dan even niet naar buiten bij het passeren van de oude Gokteik spoorbrug.

Je kunt vanuit Hsipaw uiteraard ook een trein terug naar Mandalay nemen of een treinrit naar Lahsio maken dat nog een stuk hoger ligt. De trein van Hsipaw naar Mandalay vertrek rond 15:30. Je komt daardoor na middernacht pas aan in Mandalay. Het makkelijkst is dus om de bus naar Mandalay te nemen.

Bus

Een stuk minder boeiend dan de trein maar nog steeds de moeite waard is de busverbinding Hsipaw en Mandalay. De rit duur ongeveer 8 uur. Er zijn diverse bussen van verschillende busmaatschappijen die vanuit Hsipaw naar Mandalay rijden en weer terug. Meestal vertrekken de bussen tussen 6-8 uur in de ochtend.

 

Guesthouse Hsipaw

Hsipaw is niet heel erg groot en bulkt dan ook niet van de guesthouses en hotels. Een van de populairste guesthouses is Mr. Charles Guest House. De kamers zijn er relatief ruim, naar omstandigheden comfortabel en soms zelf met ligbad én warm water. Iets dat in Myanmar voor een kamerprijs van $10-$20 lang niet altijd gebruikelijk is. Daarnaast is de staf er uiterst vriendelijk en kunnen er treks en andere tours voor je geregeld worden naar bijv. lokake stammen. Verder vind je op Booking.com nog een aantal prima alternatieven zoals Hotel Lily The Home.

 

Highlights van Hsipaw

Hsipaw is een stadje waar je met name verblijft om treks in de omgeving te doen al dan niet op eigen gelegenheid of georganiseerd via een lokale operator. Hieronder een aantal tips om te doen in Hsipaw.


Central Market

centrum
dagelijks 8:00 - 17:00
gratis
Google Maps
n.a.

Maak kennis met bijzondere groentes, kruiden en specerijen op de Central Market van Hsipaw. De beste tijd om de markt te bezoeken is bij de opening om 8:00 uur wanneer de ochtend mist optrekt wat een mystieke sfeer geeft. Neem een sterke maag mee. Vis en gevogelte wordt voor je neus geslacht.

 

Shan Palace

noordkant van het centrum
dagelijks 9:00 - 12:00 & 15:00 - 18:00
gratis
Google Maps
n.a.

Bezoek het voormalig Shan Palace waar de Shan prins tot 1962 woonde totdat hij opgepakt werd door het militaire regime en verdween. Fern, vrouw van de neef van de Shan prins vertelt je graag het verhaal.

Shan Palace info

 

Trektocht omgeving Hsipaw

Vertrek bij Mr. Charles Guesthouse
dagelijks
10.000 - 40.000 ks (afhankelijk van tocht en groepsgrootte)
Google Maps
http://mrcharleshotel.com

Mr. Charles Guesthouse organiseert diverse dag- en meerdaagse trektochten naar bergdorpen in de buurt van Hsipaw. Geniet van de schitterende omgeving van Hsipaw op deze actieve manier!

Info & boek trektocht

 

Wandeltocht op eigen gelegenheid

Vertrek bij Mr. Charles Guesthouse
dagelijks
gratis
Google Maps
http://mrcharleshotel.com

Je kunt ook heel eenvoudig op eigen gelegenheid schitterende wandeltochten maken over de akkers die rond Hsipaw liggen. Verblijf je bij Mr. Charles Guesthouse dan kun je kostenloos een handgetekende kaart krijgen bij de receptie.

 

Geschiedenis van Shan Palace & Shan State

Hsipaw ligt in het noorden van Shan State en is de belangrijkste stad van deze staat. Tot de militaire coupe van 1962 was Sao Kya Seng als Shan prins het staatshoofd van Shan State. Het militaire bewind dat daarna de macht in Myanmar overnam heeft daar een einde aan gemaakt. Sao Kya Seng verdween en zijn overlijden is nooit officieel bevestigd. In Hsipaw vind je nog wel het voormalig Shan Palace waar Sao Kya Seng gewoond heeft met zijn Oostenrijkse vrouw Inge Sargent en hun kinderen.

Het paleis werd tot 2005 bewoond door Mr. Donald, een neef van Sao Kya Seng. Mr. Donald werd opgepakt omdat hij toeristen een rondleiding had gegeven in het paleis zonder daar de benodigde vergunning voor te hebben. Inmiddels is Mr. Donald weer vrij maar hij is niet meer in het voormalig paleis gaan wonen.

Sinds het regime in Myanmar gematigder is geworden is zijn vrouw Fern (Sai Sarm Hpong) teruggekeerd naar het Shan Palace om het verhaal van Shan State van de afgelopen 50 jaar te vertellen. Wil je meer over het verhaal van "The Last Shan Prince" weten, dan is het boek "Twilight over Burma: My life as a Shan Princess" iets voor jou wellicht. Het is geschreven door Inge, de vrouw van de laatste prins. Ik vond het boek erg indrukwekkend en het was voor mij een extra reden om Hsipaw te bezoeken.

Google: Twilight over Burma

 

Deel dit artikel

Visum Myanmar

 

Visum Myanmar nodig?

Online aanvragen

Beoordeling 9,1/10

 

Foto's Hsipaw

372-myanmar-hsipaw-2010
418-myanmar-hsipaw-2010
446-myanmar-hsipaw-2010
306-myanmar-hsipaw-2010
412-myanmar-hsipaw-2010
442-myanmar-hsipaw-2010
393-myanmar-hsipaw-2010
377-myanmar-hsipaw-2010
435-myanmar-hsipaw-2010-pan
394-myanmar-hsipaw2010-pan
356-myanmar-hsipaw-2010
405-myanmar-hsipaw-2010
417-myanmar-hsipaw-2010
415-myanmar-hsipaw-2010
434-myanmar-hsipaw-2010

Rugzak inpakken voor Myanmar

Geen idee wat essentieel is om in je rugzak te hebben zitten tijdens het backpacken door Myanmar? Hier alvast wat tips. Of lees het artikel en download gratis je inpaklijst.

  • Klamboe
  • Paspoort
  • Vliegticket
  • Teva-slippers
  • Pinpas
 

Download gratis inpaklijst

4 relevante stappen voor backpacken in Myanmar

Vliegticket Myanmar backpacken

1. Vliegtickets

Check de beste tips om een goedkoop vliegtickets naar Myanmar te scoren.

Vliegticket

Myanmar backpacken voorbereiden reistips

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis door Myanmar.

Voorbereiden

Inentingen en vaccinaties Myanmar backpacken

3. Inentingen

Wees lief voor jezelf en zorg vooraf voor de juiste vaccinaties en medische zaken.

Inentingen

Inpaklijst meenemen backpacken Myanmar

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken