Brotherlouis.nl

4.71111111111Rating 4.70 (5 Votes)

Bagan het beroemde tempelcomplex van Myanmar. Het is een bosrijkgebied waar 2.200 oude tempels te bezichtigen zijn. Een stuk meer dan Angkor Wat in Cambodja. In 1975 heeft een aardbeving een deel van de tempels en stupa's verwoest. De meeste zijn inmiddels weer hersteld. Samen met Inle Lake is Bagan iets dat je zeker gezien moet hebben bij een bezoek aan Myanmar.

 

Op deze pagina

 

Praktische reistips Bagan

Bagan ligt 150 kilometer ten zuidwesten van de stad Mandalay in het noordwesten van Myanmar. Er liggen twee dorpjes vlakbij Bagan.

  • Nyaung-U: hier vind je de meeste backpackers en een relaxte vibe
  • New Bagan: hier vind je luxere hotels en dito toeristen

Bagan ligt in een vlak gebied. Bij veel guesthouses kun je daarom fietsen huren om het gebied te verkennen. Heb je geen trek in geploeter door het zand? Er zijn natuurlijk meer vervoersopties om Bagan te bezoeken.

 

Wat kun je doen in Bagan en Nyaung-U

Uiteraard draait alles tijdens een verblijf in Nyaung-U of New Bagan om een bezoek aan het Bagan tempelcomplex. Hieronder vind je tips voor wat je kunt doen bij, op en rond Bagan.

 

Bagan vanuit een luchtballon

Luchtballon Bagan Myanmar

Wil je een unieke ervaring? Boek dan een ballonvaart en ontdek Bagan vanaf een andere kant. In de maanden van oktober tot en met april kun je luchtballonvaarten meemaken. Tijdens de ballonvaart geniet je van een spectaculair uitzicht en de zonsopgang bij Bagan. 

Luchtballons zijn uitgerust met GoPro action cams die alle prachtige beelden vastleggen. Tegen betaling kun je de beelden na de ballonvaart kopen. 

Een plek in een luchtballon boek je vanaf $ 295 per persoon. De activiteit inclusief ontvangst en instructies duurt drie uur. Hiervan ben in 45 minuten in de lucht. Na de ballonvaart wordt je ontvangen met thee en koekjes

Veel reizigers beschouwen een ballonvaart bij Bagan als het hoogtepunt van hun reis door Myanmar. Vooraf je ballonvaart boeken is daarom aan te raden.

Lees de luchtballon ervaringen 

 

Zonsopgang van Bagan

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Bagan is het bezoeken van de tempels tijdens zonsopgang. Vanaf het dak van een hoge tempel heb je namelijk een briljant uitzicht op de andere tempels. Vaak hangt er een wat mist rond het gebied. Dat zorgt samen met de boven de boomtoppen uitstekende stoepa's voor een mystieke sfeer.

Om de zonsopgang mee te maken kun je het beste een gids regelen. Het is namelijk niet eenvoudig om een goede tempel in het donker te vinden. Wil je toch een poging wagen, probeer dan een van de grotere tempels in de buurt van de oude poort van Bagan te vinden.

Om de zonsopgang mee te maken vertrek je om 5:00 uur 's ochtends uit Nyaung-U. Een gids kun je eenvoudig via de receptie van je guesthouse of hotel regelen.

 

Entreekosten Bagan

Een entreeticket voor Bagan kost 30.000 kyatts. Die betaal je bij het binnen rijden of varen van het gebied met de bus of boot bij het dorpje Nyang-U. Het kan voorkomen dat je dit ticket al dient te betalen tijdens de busrit van bijvoorbeeld Mandalay naar Nyaung-U. Ook als je Bagan bijvoorbeeld om 4:30 uur 's ochtends nadert.

 

Vervoer van Nyaung-U naar Bagan

Om de tempels te kunnen bezoeken heb je een aantal opties:

  Huur een fiets of e-bike

Dit is de goedkoopste optie om Bagan te bezoeken. Je bent maximaal flexibel. Vrijwel ieder hotel en guesthouse verhuurt daarom fietsen. Kosten 2.000 tot 5.000 kyats per dag. Op diverse plekken kun je ook e-bikes huren. Deze electrische scooters kosten $15 per dag. Betalen met kyats kan ook $1 = 1.000 kyats.

 

Paard en wagen

Een leuke ontspannen manier om Bagan te bezoeken is met paard en wagen. Je bent wel iets minder flexibel omdat je met paard en wagen niet alle paden en tempels kunt bezoeken. De bestuurders zijn meestal wel uitstekende gidsen die je naar de mooieste plekjes kunnen bengen. Check vooraf even het Engelse niveau van de bestuurder. Kosten liggen meestal tussen de 15.000 en 25.000 kyatts voor een dag.

 

  Boek een taxi

Weliswaar het meest comfortabel maar de minste flexibiliteit geeft de taxi. De aico helpt je het hoofd koel houden. De keerzijde daarvan is dat je niet overal kunt komen met de taxi. Voor specifieke tempels ploeter je dus door het zand. Kosten voor een dagje taxi huren $25 en $40 per dag.

 

Hotels & guesthouses in Nyaung-U en New Bagan

In de directe omgeving van de tempels vind je alleen dure hotels. De meeste reizigers verblijven daarom in het dorpje Nyaung-U ten noordoosten van Bagan. Mijn top 5 guesthouse en hotel suggesties voor Nyaung-U vind je hieronder:

Meer guesthouses

 

Hoe kom je in Bagan en Nyaung-U

Bussen, treinen en vliegtuigen brengen je allemaal naar Nyaung-U of New Bagan, niet naar het tempelgebied zelf. Nyaung-U kun je op de volgende manieren bereiken:

 

 

 Boot van Mandalay naar Bagan

Vanuit Mandalay kun je per boot naar Bagan varen. Er zijn verschillende bootttochten beschikbaar. Je vertrekt vroeg in de ochtend en na een prachtige tocht rond rond de avond aan bij Bagan.

Bekijk boottochten

 

 Bus naar Nyaung-U

De populairste routes voor de bus naar Nyaung-U zijn:

Zoek bustickets

 

 Trein naar Nyaung-U

Trein Mandalay naar Bagan Myanmar

Het treinstation van Bagan ligt op 2,5km ten zuidoosten van Nyaung-U. Er komen treinen vanuit Mandalay en Yangon aan. Treinen bieden breden comfortabele stoelen die je een stuk naar achter kunt doen. Vanuit Mandalay duurt de rit zeven uur.. Van Yangon naar Nyaung-U duurt de treinreis 17,5 uur.

Treintickets kun je online boeken. Ticket kun je ophalen op het station in Yangon, Mandalay of Bagan. Betalen doe je met je creditcard zoals voor veel dingen geldt in Myanmar dien je je te legitimeren. Dat betekent dat je online een scan van je paspoort dient te uploaden. Scheelt wel tijd en gedoe op het station als je daar al treintickets vindt.

Zoek treintickets

 

 Vliegen naar Nyaung-U

Vooral reizigers die direct van of naar Yangon willen reizen vanuit Bagan kiezen voor het vliegtuig. In vergelijking met een 17,5 uur durende treinrit of een 10 uur durende busrit is 1 uur en 10 minuten in een vliegtuig inderdaad een stuk sneller. Tickets vind je vanaf ruim  € 100 enkele reis.

Vliegtickets Bagan

 

Verder reizen vanuit Bagan

Reizen naar Bagan is goed te combineren met een bezoek aan de volgende andere bestemmingen in Myanmar.

Meer reistips voor Myanmar

Deel dit artikel

Visum Myanmar

 

Visum Myanmar nodig?

Online aanvragen

Beoordeling 9,1/10

 

Foto's Bagan

654-myanmar-bagan-zonsondergang
563-myanmar-bagan-zonsopgang
549-myanmar-bagan-zonsopgang
643-myanmar-bagan-zonsondergang
557-myanmar-bagan-zonsopgang
611-myanmar-bagan
562-myanmar-bagan-zonsopgang
610-myanmar-bagan
630-myanmar-bagan
624-myanmar-bagan
582-myanmar-bagan
586-myanmar-bagan
555-myanmar-bagan-zonsopgang
651-myanmar-bagan
637-myanmar-bagan

Rugzak inpakken voor Myanmar

Geen idee wat essentieel is om in je rugzak te hebben zitten tijdens het backpacken door Myanmar? Hier alvast wat tips. Of lees het artikel en download gratis je inpaklijst.

  • Klamboe
  • Paspoort
  • Vliegticket
  • Teva-slippers
  • Pinpas
 

Download gratis inpaklijst

4 relevante stappen voor backpacken in Myanmar

Vliegticket Myanmar backpacken

1. Vliegtickets

Check de beste tips om een goedkoop vliegtickets naar Myanmar te scoren.

Vliegticket

Backpacken Myanmar voorbereiden

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis door Myanmar.

Voorbereiden

Inentingen en vaccinaties Myanmar backpacken

3. Inentingen

Wees lief voor jezelf en zorg vooraf voor de juiste vaccinaties en medische zaken.

Inentingen

Inpaklijst meenemen backpacken Myanmar

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken