Brotherlouis.nl

4.71111111111Rating 4.70 (5 Votes)

Bagan is een bosrijk gebied in het westen van Myanmar. Het staat bekent om zijn meer dan 2.200 oude tempels. Hierdoor is er veel meer te zien dan het bij veel reizigers bekende Angkor Wat in Cambodja. Om Bagan te bezoeken kun je rustig een paar dagen uittrekken.

Het gebied diende voorheen als de hoofdstad van het Pagan-rijk en is ontstaan in het jaar 849. Tijdens een zware aardbeving in 1975 is een groot deel van de stoepa's ingestort. De meeste zijn inmiddels herbouwd, en er worden nog altijd nieuwe stoepa's bijgebouwd met donaties van de bevolking.

 

Oriëntatie Bagan

Bagan ligt 150 kilometer ten zuidwesten van de stad Mandalay in het noordwesten van Myanmar. Er liggen twee dorpjes in de vlakbij Bagan. Dit zijn Nyaung-U waar de meeste budget guesthouses én een relaxte backpackers-vibe te vinden zijn, en New Bagan. New Bagan vind je aan de zuidkant van het gebied met tempels en stoepa's. In New Bagan vind je vooral luxere hotels.

Hoewel Bagan een uitgestrekt gebied is, kun je het prima op de fiets bezoeken. Een fiets leen of huur je vind je guesthouse. Geen trek in geploeter door het zand? Er zijn natuurlijk meer vervoersopties om Bagan te bezoeken.

 

Bezienswaardigheden Bagan

Uiteraard draait alles tijdens een verblijf in Nyaung-U of New Bagan om een bezoek aan het Bagan tempelcomplex. Hieronder vind je tips voor wat je kunt doen bij, op en rond Bagan.


Zonsopgang van Bagan

Een van de hoogtepunten van een bezoek aan Bagan is het bezoeken van de tempels tijdens zonsopgang. Vanaf het dak van een hoge tempel heb je namelijk een briljant uitzicht op de andere tempels. Vaak hangt er een wat mist rond het gebied. Dat zorgt samen met de boven de boomtoppen uitstekende stoepa's voor een mystieke sfeer.

Om de zonsopgang mee te maken kun je het beste een gids regelen. Het is namelijk niet eenvoudig om een goede tempel in het donker te vinden. Wil je toch een poging wagen, probeer dan een van de grotere tempels in de buurt van de oude poort van Bagan te vinden.

Om de zonsopgang mee te maken vertrek je om 5:00 uur 's ochtends uit Nyaung-U. Een gids kun je eenvoudig via de receptie van je guesthouse of hotel regelen.


Bekijk Bagan vanuit een luchtballon

Big spenders kunnen van medio juni t/m medio april genieten van een spectaculair uitzicht op Bagan vanuit een luchtballon. Een plek in een luchtballonmand scoor je voor de matsprijs van $275 per persoon.

Er zijn 21 ballonvaarten per dag. Vooraf boeken is noodzakelijk want ondanks de prijs zijn is een luchtballontochtje erg populair. Veel reizigers beschouwen de ballonvaart als het hoogtepunt van hun reis in Myanmar. Je wordt ontvangen met thee en koekjes. De luchtballonvaart wordt afgesloten op de grond met "Champagne". De luchtballon is uitgerust met een GoPro camera. Video's of foto's kun je tegen betaling kopen.

Lees de luchtballon ervaringen


 

Kosten / entree Bagan

Een entreeticket voor Bagan kost 30.000 kyatts. Die betaal je bij het binnen rijden of varen van het gebied met de bus of boot bij het dorpje Nyang-U. Ik ben vanuit Mandalay. Het kan voorkomen dat je dit ticket al dient te betalen tijdens de busrit van bijvoorbeeld Mandalay naar Nyaung-U. Ook als 4:30 uur 's ochtends is.

 

Hotels & guesthouses in Nyaung-U en New Bagan

In de directe omgeving van de tempels vind je alleen dure hotels. De meeste reizigers verblijven daarom in het hotels of guesthouses in dorpje Nyaung-U ten noordoosten van Bagan of in een hotel in het dorpje New Bagan ten zuiden van het oude tempelcomplex. Vrijwel alle guesthouses en hotels verhuren fietsen om Bagan te bezoeken.  

 

Vervoer van Nyaung-U naar Bagan

Om de tempels te kunnen bezoeken heb je een aantal opties:

Huur een fiets of e-bike

Dit is de goedkoopste optie om Bagan te bezoeken. Je bent maximaal flexibel. Vrijwel ieder hotel en guesthouse verhuurt daarom fietsen. Kosten 2.000 tot 5.000 kyats per dag. Op diverse plekken kun je ook e-bikes huren. Deze electrische scooters kosten $15 per dag. Betalen met kyats kan ook $1 = 1.000 kyats.

 

Paard en wagen

Een leuke ontspannen manier om Bagan te bezoeken is met paard en wagen. Je bent wel iets minder flexibel omdat je met paard en wagen niet alle paden en tempels kunt bezoeken. De bestuurders zijn meestal wel uitstekende gidsen die je naar de mooieste plekjes kunnen bengen. Check vooraf even het Engelse niveau van de bestuurder. Kosten liggen meestal tussen de 15.000 en 25.000 kyatts voor een dag. 

 

Boek een taxi

Veruit de meest comfortabele optie is het boeken van een taxi. Geen last van hitte door de airco. Wel het minst authentiek, duur, milieu onvriendelijk en inflexibel. Kosten liggen tussen de $20 en $30 per dag.

 

Hoe kom je in Bagan

Het dorpje Nyaung-U ligt op fietsafstand van Bagan. Je kunt Nyaung-U op de volgende manieren bereiken:

  • Bus: vanuit Mandalay en Yangon
  • Boot: vanuit Mandalay
  • Vliegtuig: vanuit Mandalay en Yangon

 

Doorreizen van/naar Bagan

Een reis naar Bagan is goed te combineren met een bezoek aan Inle Lake, Mandalay, U Bein Bridge en Yangon.

Deel dit artikel

Visum Myanmar

 

Visum Myanmar nodig?

Online aanvragen

Beoordeling 9,1/10

 

Foto's Bagan

579-myanmar-bagan
563-myanmar-bagan-zonsopgang
623-myanmar-bagan
533-myanmar-bagan-zonsopgang
557-myanmar-bagan-zonsopgang
610-myanmar-bagan
624-myanmar-bagan
551-myanmar-bagan-zonsopgang
555-myanmar-bagan-zonsopgang
536-myanmar-bagan-zonsopgang
654-myanmar-bagan-zonsondergang
560-myanmar-bagan-zonsopgang
582-myanmar-bagan
643-myanmar-bagan-zonsondergang
608-myanmar-bagan

Rugzak inpakken voor Myanmar

Geen idee wat essentieel is om in je rugzak te hebben zitten tijdens het backpacken door Myanmar? Hier alvast wat tips. Of lees het artikel en download gratis je inpaklijst.

  • Klamboe
  • Paspoort
  • Vliegticket
  • Teva-slippers
  • Pinpas
 

Download gratis inpaklijst

4 relevante stappen voor backpacken in Myanmar

Vliegticket Myanmar backpacken

1. Vliegtickets

Check de beste tips om een goedkoop vliegtickets naar Myanmar te scoren.

Vliegticket

Myanmar backpacken voorbereiden reistips

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis door Myanmar.

Voorbereiden

Inentingen en vaccinaties Myanmar backpacken

3. Inentingen

Wees lief voor jezelf en zorg vooraf voor de juiste vaccinaties en medische zaken.

Inentingen

Inpaklijst meenemen backpacken Myanmar

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken