Brotherlouis.nl

1.863636363641111111111Rating 1.86 (11 Votes)

Vrijwel iedere reiziger neemt een smartphone mee op reis. Ter plaatse ben je meestal afhankelijk van een wifi verbinding van een guesthouse of restaurant. Indonesië beschikt echter over een prima mobiel netwerk met 3G en 4G dekking.

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om nog steeds gebruik te maken van een wifi verbinding. Maar wanneer je net even wat meer flexibiliteit wilt hebben dan kun je in Indonesië beter een prepaid simkaart kopen.

 

Waar koop je zo'n prepaid simkaart

Ik kwam zelf in Banda Aceh een promotie verkoopstand tegen van de grootste mobiele provider van Indonesië, Telkomsel. Ik kocht bij deze stand een prepaid simkaart waar maar liefst 12 GB aan data op stond. De prijs voor deze prepaidkaart was omgerekend nog geen € 6. Verkooppunten vind je in vrijwel iedere belshop in Indonesië. En die vind je weer in ieder gehucht.

Wat mij betreft hoef je in Indonesië dus nooit meer op zoek naar het wifi password van het guesthouse of restaurant waar je net gearriveerd bent. Scheelt een hoop tijd en het mobiele netwerk is vrijwel altijd een stuk sneller dan de plaatselijke wifi-verbinding.

 

Hoe werkt het 

Eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Je wisselt je simkaart en kunt direct gebruik maken van je nieuwe kaart. Er zit geen wachtwoord op je simPATI simkaart en er hoeft niet geregistreerd te worden.

 

Whatsapp'en met je Nederlandse nummer

En ondanks dat je een andere simkaart in je toestel stopt kun je gewoon blijven whatsapp'en met je Nederlandse nummer. Whatsapp vraagt na de simkaartwissel namelijk met welk nummer je wilt gebruiken. Met je nieuwe tijdelijke Indonesische nummer kan dus ook, maar is niet noodzakelijk. Super handig dus!

 

Nadelen van de prepaid simkaart

 Het enige nadeel dat ik heb kunnen ontdekken is dat je voor sommige apps of handelingen je Nederlandse nummer nodig hebt. Denk hierbij aan een TAN-code om een betaling met een bank-app te kunnen doen zoals ING. Om zo'n betaling te kunnen doen ontvang je een TAN-code per sms. En die sms wordt naar je Nederlandse nummer gestuurd. Zit je Nederlandse simkaart niet in je telefoon, dan ontvang je de sms dus niet.

Hetzelfde geldt voor het ontvangen van een verificatiecode wanneer je zoals ik je Paypal-account beveiligd hebt met zogenaamde 2-step authenticatie. Om toegang te krijgen tot de Paypal-app op je smartphone heb je dan een cijfercode nodig. En die code ontvang je ook per sms op je Nederlandse nummer.

Ik heb dit twee keer nodig gehad tijdens een reis van 3,5 week. Niet heel veel dus. En de voordelen vind ik niet opwegen tegen dit nadeel.

Deel dit artikel

Rugzak inpakken voor Indonesië

Geen idee wat essentieel is om in je rugzak te hebben zitten tijdens het backpacken over Bali & Lombok? Hier alvast wat tips. Of lees het artikel en download gratis je inpaklijst.

  • Klamboe
  • Paspoort
  • Vliegticket
  • Teva-slippers
  • Pinpas
 

Download gratis inpaklijst

4 relevante stappen voor backpacken in Indonesië

Vliegticket Bali backpacken

1. Vliegtickets

Check de beste tips voor goedkoper vliegtickets naar Bali, Lombok & de Gili's.

Vliegticket

Indonesië backpacken voorbereiden reistips

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis op Bali en Lombok.

Voorbereiden

Inentingen en vaccinaties Indonesië backpacken

3. Inentingen

Wees lief voor jezelf en zorg vooraf voor de juiste vaccinaties en medische zaken.

Inentingen

Inpaklijst meenemen backpacken Indonesië

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken