Brotherlouis.nl

4.51111111111Rating 4.50 (2 Votes)

Wanneer je gaat backpacken door Sri Lanka is het handig om te weten dat Sri Lanka beschikt over een uitstekend netwerk van bus- en treinverbindingen. Met de bus kom je werkelijk overal. Het treinnetwerk is minder uitgebreid maar er zijn wel goede verbindingen tussen alle grote steden in het land.

 

Met de bus door Sri Lanka reizen

Bussen heb je in twee smaken. Government bussen of commercial bussen. Het prijsverschil voor bustickets tussen beide is minimaal. Government bussen herken je aan de duidelijke busnummers, startplaats en eindbestemming op de voor- en achterkant van de bus. Government bussen hebben vaak alleen bestemingsaanduiding in het Singalees of Tamil op de bus staan.

Sommige steden zoals Kandy hebben verschillende busstations voor government bussen of commercial bussen. Maar meestal vertrekken government bussen en commercial bussen op hetzelfde busstation.

Ben je op zoek naar de juiste bus? Vraag het aan locals om je heen. Vrijwel iedereen weet welke bus waar naartoe gaat omdat bijna iedereen gebruik maakt van de bus. En als backpacker reis je over het algemeen naar voor locals erg bekende plekken dus is het voor hen eenvoudig om jou naar de juiste bus te wijzen.

Niet alle dorpen en steden hebben een busstation. In dat geval loop je naar de bushalte langs de bus en wacht je tot de bus komt. Bushaltes staan duidelijk aangegeven met bordjes langs de weg. Soms zijn er ook hokjes. Om de bus bij een halte te laten stoppen kun je net als in Nederland op een knop drukken of trek je aan een touwtje waarmee je een soort deurbelletje bij de chauffeur af laat gaan.

Een bus in Sri Lanka is eigenlijk nooit te vol om te gaan rijden. Sta dan ook niet raar te kijken wanneer je in de avondspits bussen langzaam voorbij ziet rijden met mensen hangend uit openstaande deuren.

 

Indicatie reistijden bus Sri Lanka

Om je een idee te geven hoe lang het duurt om van A naar B te reizen vind je hieronder tijdsindicaties van bekende bestemmingen in Sri Lanka:

 • Ampara > Matara = 4 uur via Welawaya en Tangalle
 • Colombo > Galle = 3 uur
 • Galle > Marissa = 2 uur
 • Midigama > Tangalle = 2,5 uur
 • Tricomalee > Matara = 12-14 uur via Batticaloa, Kalmunai en Monaragala

 

Met de trein door Sri Lanka reizen

Er zijn weliswaar minder treinstations dan bushaltes in Sri Lanka. De trein is vaak wel comfortabeler om mee te reizen. Bussen zitten makkelijk vol waardoor je op elkaar gepropt zit. Bij treinen kun je vaak vooraf tickets kopen en een zitplaats reserveren. Treinen kunnen wel weer vertraging oplopen door een kapotte locomotief. Zie ook mijn reisblog over de kuchende dieselrups naar Colombo.

 

Twee soorten treinen in Sri Lanka

In Sri Lanka heb je twee soorten treinen. De 'gewone' trein zonder extra aanduiding en de "express train". Express trains rijden niet op alle trajecten en stoppen op minder tussengelegen stations. Zo duurt het traject Matara naar Colombo via Galle 3,5 uur met de express trein en 5 uur met de gewone trein.

 

Treinritjes die je gemaakt moet hebben

Er zijn drie treinritten waarvan je er minimaal één toch wel gedaan moet hebben wanneer je door Sri Lanka reist. De trein voert je op deze trajecten langs prachtige elementen zoals de heuvels met theeplantages of een rit stijf langs de tropische westkust van Sri Lanka. De ritten in volgorde van 'belangrijkheid/schoonheid' zijn:

 1. Ella > Kandy
 2. Colombo > Kandy
 3. Galle > Colombo

 

Verschillende klassen in de trein

Voor de meeste treinen kun je kiezen uit de volgende klassen:

 • 1e klas (altijd met airco, ramen kunnen niet open) gereserveerd
 • 2e klas - gereserveerd
 • 2e klas - ongereserveerd
 • 3e klas - ongereserveerd

Bij zowel 1e als 2e klas heb je links en rechts van het gangpad twee stoelen. Bij 3e klas heb je links en rechts een bank van het gangpad. Op de bank is plaats voor drie personen.

2e klas gereserveerd vind ik het prettigst reizen. Je hebt dan gegarandeerd een stoel. En omdat de ramen open kunnen heb je frisse lucht en kun je genieten van het doorgaans erg mooie landschap.

Niet voor alle trajecten kun je overigens tickets reserveren. Zo zijn op het traject Colombo - Galle - Matara geen 1e klas en 2e klas reserveringen beschikbaar. Wees dus op tijd op het station om een treinkaartje te kopen en een zitplaats te bemachtigen. Dat geldt vooral voor Colombo en Galle.

Deel dit artikel

Visum Sri Lanka

 

Visum Sri Lanka nodig?

Online aanvragen

Beoordeling 9,1/10

 

Waarom Brotherlouis.nl?

Brotherlouis backpacken Zuidoost Azië

"Door mijn reistips te delen help ik andere mensen. En dat geeft mij een goed gevoel."

Brotherlouis

Foto's Sri Lanka

9369-2-kandy
8792-colombo
9045-marissa
9730-2-matara-colombo-treinrit
9101-2-tangalle
9165-udu-walawe-national-park
9539-dambulla-cave-temple
8832-colombo
9018-2-midigama
9084-marissa
9230-2-ella
8858-galle
8888-galle
9341-kandy
9595-uppuveli
9414-kandy
9161-udu-walawe-national-park
9429-kandy
8862-galle
8904-galle
9004-midigama
9662-medawatta
9038-3-marissa
8748-colombo
9385-kandy
9160-udu-walawe-national-park
8856-galle
8827-colombo
9066-marissa
9411-kandy

Rugzak inpakken voor Sri Lanka

Geen idee wat essentieel is om in je rugzak te hebben zitten tijdens het backpacken door Sri Lanka? Hier alvast wat tips. Of lees het artikel en download gratis je inpaklijst.

 • Klamboe
 • Paspoort
 • Vliegticket
 • Teva-slippers
 • Pinpas
 

Download gratis inpaklijst

4 relevante stappen voor backpacken in Sri Lanka

Vliegticket Colombo Sri Lanka backpacken

1. Vliegtickets

Check de beste tips om een goedkoop vliegtickets naar Sri Lanka te scoren.

Vliegticket

Thailand backpacken voorbereiden reistips

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis door Sri Lanka.

Voorbereiden

Inentingen en vaccinaties Sri Lanka backpacken

3. Inentingen

Wees lief voor jezelf en zorg vooraf voor de juiste vaccinaties en medische zaken.

Inentingen

Inpaklijst meenemen backpacken Sri Lanka

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken