Brotherlouis.nl

4.51111111111Rating 4.50 (1 Vote)

Het schitterende koloniale stadje Galle staat bekend om het fort. Dit fort werd tijdens de Nederlandse VOC overheersing om het schiereiland gebouwd om piraten en andere indringers te weren. Door het koloniale verleden, waar Portugezen, Nederlanders en Britten een belangrijke rol in speelden, zijn en veel mooie gebouwen en bouwstijlen te zien binnen de oude stadsmuren. Om die reden staat Galle sinds 1988 op de Unesco werelderfgoedlijst.

De kans is dan ook groot dat je in een hotel of guesthouse slaapt dat ooit door VOC-gangers werd gebouwd zoals Hotel Weltevreden en Shoba Travellers Tree Home Stay.

Het deel van Galle dat binnen de stadsmuren ligt is niet zo heel groot. Galle is daarom makkelijk te voet te verkennen. In anderhalf uur kun je een wandeling over de stadsmuur maken. Dit is een populaire bezigheid, vooral tegen zonsondergang aan de zuid- en westkant van het schiereiland waar Fort Galle op gebouwd is.

 

Bezienswaardigheden en activiteiten in Galle

 Fort Galle

Fort Galle dat om het oude deel van Galle gebouwd is, is het absolute hoogtepunt van je bezoek aan Galle. De meters dikke muur wordt op 14 plekken onderbroken door bastions die als uitkijkpunt en kanoneerplek fungeerden.

Een een uurtje kun je via de muur een wandeling rond de stad maken. Dit is vooral rond zonsondergang een populaire bezigheid bij zowel reizigers als locals uit Galle zelf.

 

 Maritiem museum

Een deel van de meters dikke muren van Fort Galle had vroeger de functie van pakhuis. Eén van deze pakhuizen in sinds 1992 de thuishaven van het Galle Maritiem Museum. Het museum geeft je mooie inzichten in het traditionele vissersleven van de lokale Singalese bevolking aan de zuidkust van Sri Lanka, de vistechnieken en ook modellen van zeeplanten, schildpadden, koraal en mangrove. Zeker de moeite waard!

 

 Kookworkshop bij Mama's Rooftop Café

Ik heb op veel plekken Rice & Curry gegeten in Sri Lanka. De curries bij Mama's Rooftop Café vond ik echt het lekkerst. Een buitenkansje dus om van mama zelf de kneepjes van het curry-vak te leren. Want bij Mama's kun je dagelijks een hartstikke leuke kookworkshop volgen.

Je gaat met mama of haar dochter 's ochtends eerst naar de markt  om verse vis, groenten en fruit te kopen. De markt ligt in het nieuwe deel van Galle op een paar minuten rijden buiten Fort Galle. Hierna maak je met elkaar 8-10 verschillende curry's en andere gerechten klaar. Deze curry's worden tijdens de lunch ook aan gasten van het restaurant verkocht dus de lat ligt hoog. Uiteraard eet je als deelnemer van de kookworkshop zelf ook je buik rond.

Kookboekjes met recepten zijn er helaas niet. Een pen en papier is wel beschikbaar om de recepten op te schrijven. Er zijn overigens meerdere restaurants die op straat adverteren met "the original mama's". De enige echte vind je aan Small Cross Street.

dagelijks 9:00 - 13:30 uur
4.500 LKR
Locatie op Google Maps

Recensies op TripAdvisor.com 

 

Guesthouses en hotels in Galle

Slapen in een voormalig VOC pand lukt je niet op iedere straathoek. Alleen al daarom is een bezoek aan Galle de moeite waard. Veel guesthouses en hotels zijn in voormalig VOC gebouwen gevestigd. Sommige nog in authentieke staat met kleine kamers en binnentuinen. Anderen gerenoveerd en van alle moderne gemakken voorzien. De straatjes van het oude Fort Galle zijn over het algemeen rustig.

Guesthouse suggesties:

 

Restaurants in Galle

Omdat Galle bekend is bij toeristen vind je hier ook boutique-style café's en restaurants naast de traditionele plekken waar je rice & curry kunt eten. Ideaal voor fijnproevers dus! 

Elita Restaurant is zo'n adres voor fijnproevers. Chef-eigenaar Krishantha Suranjith werkte 13 jaar in België als chef. Hij leerde daar de Europese kooktechnieken en past deze toe op de heerlijke lokale ingrediënten van de Srilankaanse keuken. Sta dan ook niet te kijken als je een mooie tonijnsteak met een frisse lokale salade begeleid wordt door huisgemaakte mayonaise. Er worden ook prima wijnen geserveerd bij Elita Restaurant. Loop overdag even langs om te reserveren om teleurstelling 's avonds te voorkomen. Elita Restaurant is geopend van 8:00 - 23:00 uur aan Middle Street 34.

Recensies Elita Restaurant

 

Pinnen in Galle

Binnen het fort zijn een paar pinautomaten. Zijn ze leeg of werken ze niet, dan zijn er plenty in Galle city, even buiten de muren van Fort Galle.

 

Hoe kom je in Galle

 

Bus naar Galle

Het busstation en treinstation van Galle liggen naast elkaar. Bussen rijden in 2 à 3 uur van/naar Colombo Bussen volgens de kustweg en stoppen o.a. in Bentota en Hikkaduwa.

Vanuit Galle kun je met de bus ook makkelijk de rest van de zuidkust verkennen. Je kunt daarom vanuit Galle rechtstreeks naar Matara rijden. Bussen stoppen ook in tussenliggende dorpjes zoals Ahangama, Midigama, Weligama en Marissa. Let op, niet alle bussen van Galle naar Matara stoppen in de tussenliggende dorpjes. Vraag vooraf welke bus je nodig hebt.

 

Trein naar Galle

Galle heeft het grootste treinstation van de zuidkust. Hierdoor zijn er veel reserve locomotieven en engineers op dit station aanwezig. Aangezien locomotieven in Sri Lanka nog wel eens kapot gaan is dit geen overbodige luxe. Bij vertrek uit Galle per trein heb je daarom de beste kans op een locomotief waarmee je op je eindbestemming aan komt.

Galle heeft rechtstreekse treinverbindingen met Colombo en Matara. De rit Galle - Colombo duurt 2,5 uur. Deze trein stopt onderweg onder andere in Mount-Lavinia, Bentota en Hikkaduwa. Aangekomen in Galle loop je in 10 minuten naar het centrum van Fort Galle, het oude centrum.

Meer info over reizen met bus en trein door Sri Lanka vind je op de speciale bus & trein-pagina

Bus & trein-pagina

 

Doorreizen vanuit/naar Galle

Een bezoek aan Galle is goed te combineren met een bezoek aan o.a. Colombo en Hikkaduwa aan de westkust van Sri Lanka en Ahangama, Midigama, Weligama, Marissa en Matara aan de zuidkust van Sri Lanka.

 

Deel dit artikel

Visum Sri Lanka

 

Visum Sri Lanka nodig?

Online aanvragen

Beoordeling 9,1/10

 

Waarom Brotherlouis.nl?

Brotherlouis backpacken Zuidoost Azië

"Sinds mijn eerste reis door Zuidoost Azië in 2003 heb ik een enorme passie voor dit deel van de wereld."

Brotherlouis

Foto's Sri Lanka

9388-kandy
8757-colombo
9230-2-ella
8777-colombo
8796-colombo
8827-colombo
9463-sigiriya-lions-rock-pidurangala
9455-sigiriya-lions-rock-pidurangala
8871-galle
9157-udu-walawe-national-park
9633-medawatta
9018-ahangama
9161-udu-walawe-national-park
9511-sigiriya-lions-rock-pidurangala
8766-colombo
9096-tangalle
9352-kandy
9755-negombo
8752-colombo
8859-galle
8921-galle
9009-midigama
9414-kandy
9336-kandy
9278-ella-kandy-treinrit
9399-kandy
8866-galle
8873-galle
9085-tangalle
9263-ella-kandy-treinrit

Rugzak inpakken voor Sri Lanka

Geen idee wat essentieel is om in je rugzak te hebben zitten tijdens het backpacken door Sri Lanka? Hier alvast wat tips. Of lees het artikel en download gratis je inpaklijst.

  • Klamboe
  • Paspoort
  • Vliegticket
  • Teva-slippers
  • Pinpas
 

Download gratis inpaklijst

4 relevante stappen voor backpacken in Sri Lanka

Vliegticket Colombo Sri Lanka backpacken

1. Vliegtickets

Check de beste tips om een goedkoop vliegtickets naar Sri Lanka te scoren.

Vliegticket

Thailand backpacken voorbereiden reistips

2. Voorbereiden

Alles over het voorbereiden voor je backpack reis door Sri Lanka.

Voorbereiden

Inentingen en vaccinaties Sri Lanka backpacken

3. Inentingen

Wees lief voor jezelf en zorg vooraf voor de juiste vaccinaties en medische zaken.

Inentingen

Inpaklijst meenemen backpacken Sri Lanka

4. Gratis inpaklijst

Met de inhoud van deze inpaklijst in je rugzak kun je heerlijk relaxt op reis gaan.

Inpaklijst

 

zoeken